Ομοιώματα του Μπέζος κολυμπούσαν στα κανάλια της Βενετίας, ομοιώματα του ζευγαριού έκαναν ρομαντικές βόλτες με γόνδολες και χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στα παραδοσιακά σοκάκια της Βενετίας.Όμως η αντίδραση αφορά όντως στον Τζεφ Μπέζος και την Λορίν Σάντσεθ ή σε αυτό που βλέπουν οι πολίτες στο πρόσωπο ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου; Την ιδέα ότι ο πλούτος μπορεί να επιτρέψει να κάνεις ότι θέλεις;
Της Ελευθερίας Νταβατζή
Ένας «απλός θνητός» άραγε θα μπορούσε να δεσμεύσει ή ακόμα και να νοικιάσει τους ανάλογους χώρους για τον γάμου του ή για ένα ιδιωτικό πάρτι; Ή μόνο κάποιος πλούσιος που μπορεί με δωρεές εκατομμυρίων να πείσει τις αρχές να του επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει δημόσια κτήρια και χώρου;
Ο Τζεφ Μπέζος, όπως έχουν παραδεχθεί οι Ιταλικές αρχές και μαρτυρά δημοσίευμα του πρακτορείου reuters, έκανε μια κολοσσιαία δωρεά ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων με 3 διαφορετικούς αποδέκτες:
- Την Corila: Μια ερευνητική κοινοπραξία που μελετά το εύθραυστο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας.
- Το τοπικό γραφείο της UNESCO
- Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Βενετίας.
Ενώ ορισμένοι το αποκαλούν πράξη καλής θέλησης, άλλοι αμφισβητούν την χρονική στιγμή της δωρεάς και συνδυάζουν τις «ελευθερίες» που είχαν Μπέζος και Σάντσεθ στην διοργάνωση του γάμου τους.
Η Βενετία είναι η πρώτη πόλη παγκοσμίως που θεσμοθέτησε το τέλος των 5 ευρώ για τους επισκέπτες θέλοντας θα περιορίσει την μαζική προσέλευση τουριστών. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης όμως είναι η ραγδαία μείωση του πληθυσμού της. Αυτή τη στιγμή αριθμεί μόλις 50.000 μόνιμους κατοίκους, 50% λιγότεροι σε σχέση με πριν 50 χρόνια οπότε ήταν κάτι παραπάνω από 100.000. Ο λόγος; Το πολύ ακριβό κόστος ζωής. Οι νέοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όχι μόνο στα ενοίκια αλλά και στα καθημερινά πάγια έξοδα της ζωής σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις του κόσμου.
Όπως χαρακτηριστικά διερωτάται και στο Skynews η ακτιβίστρια Άλις Μπατσόλι που συμμετείχε στις διαδηλώσεις: «Θέλουμε η πόλη μας να κατακλυστεί ακόμη περισσότερο από τουρίστες, από ολιγάρχες και ανθρώπους που αγοράζουν και ιδιωτικοποιούν την πόλη ή θέλουμε υπηρεσίες, θέσεις εργασίας, υπηρεσίες υγείας, σχολεία, πανεπιστήμια; Θέλουμενα ζήσουμε στην πόλη σαν κανονικοί άνθρωποι ή να την πουλήσουμε στην καλύτερη προσφορά;»
Άλλοι πάλι αναφερόμενοι στα χρήματα που δωρίστηκαν από τον Μπέζος στις αρχές δηλώνουν ότι αυτά τα χρήματα δεν θα φανούν ποτέ στην καθημερινότητά τους. Ακόμα και οι δραστηριότητες των επαγγελματιών που αυξήθηκαν, τα έσοδα που έφεραν ήταν παροδικά. Δεν προσφέρουν μόνιμη ανάπτυξη στην πόλη.
Οι διαδηλωτές στην ουσία δεν είχαν πρόβλημα με τον ίδιο τον γάμο, αλλά με αυτό που αποκαλούν «ιδιωτικοποίηση» και «εκμετάλλευση» της πόλης. Η αντιμετώπιση μιας ολόκληρης πόλης σαν μια ιδιωτική αίθουσα, σαν έναν χώρο εκδηλώσεων, σαν οι πολίτες, οι τουρίστες να απουσιάζουν ή να μην έχει σημασία ή αξία η παρουσία τους.
Γιατί ο γάμος Κλούνεϊ δεν προκάλεσε τόσες αντιδράσεις
Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από το ότι ήταν μια πολύ διαφορετική εποχή όπου δεν υπήρχαν οι τεράστιες επιπτώσεις του υπερτουρισμού και της μόλυνσης που αντιμετωπίζουν τώρα τα κανάλια της Βενετίας.
Πέρα από αυτό όμως, ο Τζόρτζ Κλούνεϊ είχε κάνει μέρος της ζωής του την Ιταλία, πολύ πριν αποφασίσει να παντρευτεί στην Βενετία. Και αν τα πάρουμε ένα προς ένα…:
- Το ζευγάρι δεν έκανε φαντασμαγορικές τελετές επιδεικνύοντας απεριόριστο πλούτο χρησιμοποιώντας πολυτελή σκάφη.
- Η τελετή δεν ήταν πολυήμερη, προκαλώντας προβλήματα.
- Δεν εκτόπισαν προκρατημένους επισκέπτες ξενοδοχείων.
- Δεν αγόρασαν δεκάδες θαλάσσια ταξί δημιουργώντας μικρότερη διαθεσιμότητα για τους τουρίστες.
Υπάρχουν πολλοί χώροι σε όλο τον κόσμο που θα μπορούσαν εύκολα να φιλοξενήσουν την πολυτελή τελετή και όλα τα δρώμενα που επεφύλασσε το ζευγάρι για τους καλεσμένους του. Ειδικά όταν μιλάμε για το οικονομικό βεληνεκές του Τζεφ Μπέζος. Ένα ειδυλλιακό ιδιωτικό νησί κάπου στον κόσμο θα μπορούσε να ήταν καλύτερη επιλογή ή ακόμα, μιας και μιλάμε για τον Τζεφ Μπέζος, θα μπορούσε να κάνει μια τελετή ακόμα και στα όρια του διαστήματος