Μάλλον προς την ανατροπή της οδεύει η πρωινή ιδέα ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τα απειλητικά e-mails που εστάλησαν στα σχολεία της Αττικής. Τα e-mail έφτασαν στα σχολεία από αποστολέα «ccconference@inbox.ru».

Ο αστυνομικός συντάκτης στα Νέα και το Βήμα, Βασίλης Λαμπρόπουλος, ανέφερε στο Live News στο MEGA ότι στις ελληνικές Αρχές σήμανε συναγερμός το πρωί της Τετάρτης (29/5), λόγω μαζικής αποστολής απειλητικών e-mails σε τουλάχιστον 35 σχολεία.

«Διάβασα το e-mail στις 8 το πρωί. Κατευθείαν πήρα τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας. Τους ενημέρωσα, μου είπαν ότι θα πρέπει να ειδοποιήσω την αστυνομία. Όντως πήρα την αστυνομία, κατέγραψαν το γεγονός, αλλά μου είπαν ότι πρέπει να απευθυνθώ στην τοπική Ασφάλεια. Αυτό έκανα και εκεί με ενημέρωσαν ότι υπάρχουν κι άλλα παρόμοια e-mails σε άλλα σχολεία και ότι δεν μπορούν τόσο άμεσα», είπε η διευθύντρια σχολείου των Δυτικών Προαστίων.

Φαινομενικά, τα «αποτυπώματα» της αποστολής τους «δείχνουν» Ρωσία. Ωστόσο, στην Ελληνική Αστυνομία θεωρούν ότι το κείμενο που υπάρχει στα e-mail είναι μια πρόχειρη μετάφραση, απευθείας από google translate. Θεωρούν επίσης ότι το μεταφρασμένο κείμενο που εστάλη στα σχολεία έγινε από αραβικό πρωτότυπο κείμενο, όχι από ρωσικό. Θεωρείται επίσης ότι προέρχεται από παλιό κείμενο, όχι από κάτι που γράφτηκε πρόσφατα. Πρόκειται μάλιστα για γνωστό φαρσέρ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, το κείμενο «δείχνει» να προέρχεται από τη Ρωσία αλλά οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έγινε αλλοίωση των δεδομένων, να προέρχεται από άλλη χώρα και απλώς να χρησιμοποιούν τα ρωσικά στοιχεία. Κατά το ρεπορτάζ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συσχετίζουν την αποστολή των απειλητικών e-mails και μάλιστα από τη Ρωσία την ημέρα διεξαγωγής του Τελικού του Conference League.

Μεγάλα σχολεία και ξένα κολέγια ανάμεσα στους παραλήπτες

Επίσης, τα e-mails έχουν όλα το ίδιο περιεχόμενο και έχουν φτάσει σε τουλάχιστον 35 σχολεία. Όπως είπε ο αστυνομικός συντάκτης, ανάμεσα στους παραλήπτες αυτών των e-mails είναι και μεγάλα σχολεία της Αθήνας και ξένα κολέγια. Η απάντηση από το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως το μήνυμα αυτό είναι spam και να μην του δοθεί κάποια ιδιαίτερη σημασία.

Επικράτησε πανικός

Το πρωί επικράτησε πανικός, με τους μαθητές να μεταφέρονται εκτός σχολικού περιβάλλοντος για λόγους ασφαλείας. Γονείς σε Αιγάλεω, Περιστέρι και άλλες περιοχές, όταν άκουσαν ότι κάτι συμβαίνει συγκεντρώθηκαν έξω από τα σχολεία, έβλεπαν την κατάσταση που επικρατούσε και ρωτούσαν να μάθουν τι είχε συμβεί. Στον κάθε γονιό δόθηκε η δυνατότητα να πάρει το παιδί του στο σπίτι, υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση.

«Τελικά όλη αυτή η αναστάτωσής ήταν φάρσα και δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο», όπως προκύπτει από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. «Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκάλυψη του δράστη», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. Το μήνυμα του δράστη ήταν πραγματικά τρομακτικό.

«Θα σας ρίξουμε πάνω τους και θα πνιγείτε μέχρι το φως στα μάτια σας να γίνει σκοτάδι, το οποίο θα αυξηθεί και όλοι θα νιώσετε αυτό το βάρος στον εαυτό σας και θα βυθιστείτε στο σκοτάδι. Ας θάψουμε το κράτος κάτω από ένα βουνό από πτώματα. Θα σε ανατινάξουμε όπως έκαναν τα αδέρφια μας στο Παρίσι. Ο Inshallah Allah τους έδωσε τους παραδεισένιους κήπους του. Κάθε Καφίρ θα λογοδοτήσει στους μουσουλμάνους για την παρενόχλησή τους. Θα εισβάλουμε στο συντακτικό γραφείο κάθε μέσου ενημέρωσης και θα κόψουμε λαιμούς στα ψεύτικα γράμματά σας. Θα κάψουμε το γήπεδό σας».

Ο αναβρασμός που υπήρξε ήταν μεγάλος, με τους μαθητές, τους γονείς τους, αλλά και τους δασκάλους τους να ζητούν απαντήσεις.