Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας κάθε φορά γεννάει σε όλους μας τα πιο όμορφα των συναισθημάτων. Φέτος, ζήσαμε την Παρασκευή 26 Απριλίου τη μεγάλη στιγμή που η Ολυμπιακή Φλόγα έφθασε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μετά από μία μοναδική διαδρομή, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού πραγματοποιήθηκε από στόλο εξηλεκτρισμένων* οχημάτων της ΤΟΥΟΤΑ. H Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία μας γέμισε εικόνες γεμάτες χαρά και περηφάνια ερχόμενη πλέον στην κατοχή της γαλλικής αντιπροσωπείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που πλησιάζουν στην Πόλη του φωτός.

Συγκεκριμένα, την Ολυμπιακή Φλόγα μετέφερε το εκπληκτικό φουτουριστικό ΤΟΥΟΤΑ LQ. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο μοντέλο που κέρδισε το θαυμασμό όλων, στην αιχμή της τεχνολογίας, που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός συναισθηματικού δεσμού μεταξύ αυτοκινήτου και οδηγού, με μότο το «μαθαίνω, αναπτύσσομαι, αγαπώ». Γιατί LQ; Όπως μαθαίνουμε από την εταιρεία η ονομασία αυτή εκφράζει την ελπίδα της ΤΟΥΟΤΑ ότι τα οχήματα του μέλλοντος θα έχουν μία διαφορετική, πιο ουσιαστική σχέση με τον οδηγό.

Επιστρέφοντας στο μεγάλο γεγονός στο Καλλιμάρμαρο, γίναμε όλοι μάρτυρες των λύσεων μετακίνησης last mile που προσφέρει η ΤΟΥΟΤΑ, πιστών στην αρχή της εταιρείας «Κινητικότητα για όλους» και στη δέσμευσή της να επιτύχει πλήρη ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2040 και παγκοσμίως έως το 2050.

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο συναντήθηκαν για πρώτη φορά το εντυπωσιακό ΤΟΥΟΤΑ LQ με το αμιγώς ηλεκτρικό τρίτροχο C+Walk και το e-puller, αποδεικνύοντας ότι η τεχνολογία και η καινοτομία ΤΟΥΟΤΑ συμπορεύεται με την απόλυτη βιωσιμότητα.

Αυτήν την τεχνολογία θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από πρώτο χέρι οι εκπρόσωποι Παραολυμπιακών Επιτροπών και φυσικά οι παραθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό και στην Τελετή Έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων. Συγκεκριμένα, θα κυκλοφορήσουν εκεί 290 αμιγώς ηλεκτρικά τρίκυκλα C+Walk, σε δύο εκδόσεις για χρήση σε καθιστή ή όρθια θέση, ιδανικά να εξυπηρετήσουν άτομα με κινητικά προβλήματα ώστε να μετακινούνται με ασφάλεια στη φετινή διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Μία ακόμα σύγχρονη και παράλληλα πράσινη λύση μετακίνησης είναι τα 200 e-puller, που έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν ένα κλασικό αναπηρικό αμαξίδιο σε ηλεκτρικό, παρέχοντας στους χρήστες μεγάλη ελευθερία κινήσεων.

Στη χώρα μας αυτές τις λύσεις κινητικότητας είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν ο Γιώργος Καπελλάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και ο Αντώνης Τσαπατάκης, Χρυσός Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος πρωταθλητής Κολύμβησης και μέλος της ΤΟΥΟΤΑ Team Hellas.

Το μεγάλο στοίχημα και βασικά ο μεγάλος στόχος της ΤΟΥΟΤΑ, είναι να γίνει από μία εταιρεία αυτοκινήτου μία εταιρεία κινητικότητας, ώστε να μπορούν όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως να μετακινούνται χωρίς κινητικές προϋποθέσεις. Μία πρώτη γεύση από αυτό θα πάρουμε όλοι στο Παρίσι το καλοκαίρι, όπου χιλιάδες αθλητές, προσωπικό και εθελοντές θα μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς εμπόδια, αναδεικνύοντας τη δύναμη που έχουμε όταν εργαζόμαστε όλοι μαζί για μια καλύτερη κοινωνία.

Να θυμίσουμε ότι η ΤΟΥΟΤΑ έγινε ο επίσημος παγκόσμιος συνεργάτης κινητικότητας των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Επιτροπών το 2015, για την περίοδο 2017-2024. Ως τέτοιος, δράττει την ευκαιρία μέσω του αθλητισμού να εργαστεί στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός καλύτερου βιώσιμου κόσμου, όπου όλοι συνυπάρχουμε ειρηνικά. Οι αξίες άλλωστε της εταιρείας είναι κοινές με τα Ολυμπιακά Ιδεώδη, τα οποία μιλάνε για σεβασμό στη διαφορετικότητα, στην αλληλεγγύη, στην αξιοκρατία και σε όλες αυτές τις πανανθρώπινες αξίες που σήμερα δείχνουν να είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

Για την ΤΟΥΟΤΑ η κινητικότητα υπερβαίνει (ή πρέπει να υπερβαίνει) τα αυτοκίνητα, κάτι που το βλέπουμε στην εταιρική πρωτοβουλία «Start Your Impossible» και αποτελεί τη βάση για τη μετατροπή της από εταιρεία αυτοκινήτων σε εταιρεία κινητικότητας. Όπως πολύ εύστοχα δηλώνουν οι άνθρωποί της «Όταν είσαι ελεύθερος να κινηθείς, όλα είναι δυνατά.»

Το ραντεβού όλων μας λοιπόν είναι στις 26 Ιουλίου, ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Ένα ραντεβού που θα διαρκέσει 16 φαντασμαγορικές ημέρες για να ανανεωθεί με τους εκπληκτικούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στις 28 Αυγούστου και έως τις 8 Σεπτεμβρίου. Η κινητικότητα του μέλλοντος μας συστήνεται στο μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές  αθλητικό γεγονός παγκοσμίως και εμείς θα είμαστε εκεί (δια ζώσης ή τηλεοπτικά) για να την καλωσορίσουμε.

*(πλήρως ηλεκτρικών, υβριδικών ή plug-in υβριδικών)