Ένας έφηβος με καταγωγή από το Λονδίνο – του οποίου η ικανότητα στη διάδοση των διδασκαλιών της Καθολικής Εκκλησίας στο διαδίκτυο τον οδήγησε στο να αποκαλείται «ο ινφλουένσερ του Θεού» – πρόκειται να γίνει άγιος.

Ο Carlo Acutis πέθανε το 2006, σε ηλικία 15 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι ο πρώτος μιλένιαλ -ένα άτομο που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990- που θα αγιοποιηθεί.

Η ανακήρυξή του σε άγιο έρχεται αφότου ο Πάπας Φραγκίσκος του απέδωσε ένα δεύτερο θαύμα

Αυτό αφορούσε τη θεραπεία ενός φοιτητή πανεπιστημίου στη Φλωρεντία, ο οποίος είχε αιμορραγία στον εγκέφαλο μετά από τραύμα στο κεφάλι.

Ο Carlo Acutis είχε οσιοποιηθεί  -το πρώτο βήμα προς την αγιότητα- το 2020, αφού του είχε αποδοθεί το πρώτο του θαύμα -η θεραπεία ενός παιδιού από τη Βραζιλία από μια συγγενή ασθένεια που επηρέαζε το πάγκρεας.

Το σώμα του μεταφέρθηκε στην Ασίζη ένα χρόνο μετά το θάνατό του και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη έκθεση μαζί με άλλα κειμήλια που συνδέονται με αυτόν

Δείτε το βίντεο

Γνωστός για τον σχεδιασμό ιστοσελίδων με θαύματα

Ο Carlo Acutis πέθανε στη Monza, στην Ιταλία, μετά από διάγνωση λευχαιμίας, έχοντας περάσει μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας στη χώρα αυτή.

Το σώμα του μεταφέρθηκε στην Ασίζη ένα χρόνο μετά το θάνατό του και σήμερα βρίσκεται σε πλήρη έκθεση μαζί με άλλα κειμήλια που συνδέονται με αυτόν.

Εκτός από το σχεδιασμό ιστοσελίδων για την ενορία και το σχολείο του, έγινε γνωστός για την έναρξη μιας ιστοσελίδας που προσπαθούσε να καταγράψει κάθε «αναφερόμενο θαύμα», η οποία ξεκίνησε λίγες ημέρες πριν από το θάνατό του.

Το παρατσούκλι του Acutis, ο ινφλουένσερ του Θεού, του αποδόθηκε μετά το θάνατό του λόγω αυτού του έργου.

Photo: Flickr

Δύο θαύματα αρκούν για να γίνει άγιος

Ο ιστότοπός του έχει πλέον μεταφραστεί σε πολλές διαφορετικές γλώσσες και έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση για μια έκθεση που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Η ζωή του μνημονεύεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου το 2020, ο Αρχιεπίσκοπος του Μπέρμιγχαμ ίδρυσε την ενορία του Μακαριστού Carlo Acutis που περιλαμβάνει εκκλησίες στο Wolverhampton και στο Wombourne.

Και υπάρχει ένα άγαλμα του μελλοντικού αγίου στο Carfin Grotto, ένα ρωμαιοκαθολικό ιερό στο Motherwell.

Τα θαύματα συνήθως διερευνώνται και αξιολογούνται σε μια περίοδο αρκετών μηνών, ενώ ένα άτομο μπορεί να γίνει άγιο αφού έχει δύο στο όνομά του.

Για να θεωρηθεί κάτι ως θαύμα, απαιτείται συνήθως μια πράξη που θεωρείται ότι υπερβαίνει τα όρια του δυνατού στη φύση – όπως η ξαφνική θεραπεία ενός ατόμου που θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στο θάνατο.

Το πιο πρόσφατο πρόσωπο που αγιοποιήθηκε ήταν η Maria Antonia de Paz y Figueroa, γνωστή και ως Mama Antula, μια μοναχή του 18ου αιώνα που έγινε η πρώτη γυναίκα αγία της Αργεντινής.

*Με στοιχεία από bbc.com