Θα θυμάστε, ίσως, την αποκάλυψη που σας έκανα προ ημερών ότι ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, σε συνάντηση που είχε τον περασμένη Φεβρουάριο με τον πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σταύρο Αυγουστίδη, ουσιαστικά του προανήγγειλε τη βαθμολογία που θα δώσει η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή στην κυπριακή συμμετοχή στη Eurovision το βράδυ του διαγωνισμού. Τουλάχιστον σύμφωνα με όσα είχε καταγράψει σε ενημερωτικό έγγραφο ο κύπριος πρέσβης προς το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το ΡΙΚ και άλλους επίσημους φορείς. Το θέμα ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις, δεδομένου ότι μιλάμε για την προαναγγελία της κρίσης μιας επιτροπής που δεν είχε καν συσταθεί και τα μέλη της οποίας, κατά τον κανονισμό που διέπει τον διαγωνισμό, πρέπει να είναι ανεξάρτητα από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Μαθαίνω, λοιπόν, ότι υπήρξε αντίδραση από τον αρμόδιο φορέα διεξαγωγής της Eurovision, την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση. Τη γνωστή μας EBU. Απαντώντας σε σχετικές διαμαρτυρίες η EBU ξεκαθάρισε, λοιπόν, εμφατικά ότι «οι κανόνες ψηφοφορίας για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που είναι γνωστοί σε όλους τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, περιγράφουν ότι οι κριτικές επιτροπές πρέπει να ψηφίζουν ανεξάρτητα και με απολύτως δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο». Επί του προκειμένου, λοιπόν, ήταν ιδιαίτερα αυστηροί: «Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης είτε του κοινού είτε της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Ολες οι διαδικασίες ψηφοφορίας ελέγχονται από ανεξάρτητο παρατηρητή για να διασφαλιστεί ότι παρέχουμε ένα δίκαιο και έγκυρο αποτέλεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού».

Εκνευρισμός εκτός συνόρων

Ο εκνευρισμός και η αντίδραση αυτή μόνο ασήμαντες δεν είναι, από ό,τι με ενημέρωσε πηγή μου με γνώση των ραδιοτηλεοπτικών. Διότι κάθε υπόνοια παραβίασης των κανόνων επιβαρύνει τον διαγωνισμό συνολικά, όχι μόνο την ΕΡΤ, και δημιουργεί πολλά ερωτήματα που ενόχλησαν πολύ τους υπευθύνους της EBU. Που είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο. Ενώ και οι «διευκρινίσεις» που επιχείρησε να δώσει ο πρόεδρος της ΕΡΤ μετά την αποκάλυψη της συνάντησης με τον πρέσβη δεν καθησύχασαν ιδιαίτερα τους ευρωπαίους ιθύνοντες. Παρομοίως, μου μεταφέρουν από τη Λευκωσία ότι μια αντίστοιχη… παγωμάρα επικρατεί και στο ΡΙΚ.

Υπομνήματα κατά Σπαρτιατών

Υπομνήματα στον Αρειο Πάγο υπέρ του αποκλεισμού των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές κατέθεσαν, όπως αναμενόταν, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά, εν όψει της επίσημης ανακήρυξης των υποψηφίων συνδυασμών από το Α1 τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου μεθαύριο, Τετάρτη 24 Απριλίου. Και τα τρία υπομνήματα βασιζόμενα στο ίδιο επιχείρημα, ότι δηλαδή η πραγματική ηγεσία των Σπαρτιατών ασκείται de facto από τον Κασιδιάρη, τον νεοναζί χρυσαυγίτη που έχει καταδικαστεί για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Να θυμίσω ότι για τις ευρωεκλογές δεν ισχύει η νομική ρύθμιση που είχε ψηφιστεί πέρσι, για τις εθνικές εκλογές για τον εκλογικό αποκλεισμό των νεοναζί. Συνεπώς, αν το Α1 τμήμα πράγματι αποκλείσει το κόμμα, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε στο σκεπτικό του το πώς θα αξιολογηθούν τα όσα επισημαίνονται στα υπομνήματα. Αλλά και η άσκηση ποινικής δίωξης από τη Γεωργία Αδειλίνη σε βάρος των βουλευτών τους (πλην του προέδρου Βασίλη Στίγκα) για το αδίκημα της εξαπάτησης των εκλογέων, αλλά και σε βάρος του Κασιδιάρη, που ελέγχεται ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης.

Το Εκλογοδικείο

Εκκρεμεί στο μεταξύ, θυμίζω, η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου, εν προκειμένω) που ήδη έχουν εκδικαστεί οι προσφυγές για τη νομιμότητα εκλογής βουλευτών τους. Δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν, μάλιστα, η απόφαση αυτή να γίνει γνωστή άμεσα, ακόμη και πριν από την Τετάρτη.

Πολιτική με χαστούκια

Ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια φέρεται να ήταν η αφορμή για το χαστούκι που έριξε μια πολιτεύτρια της Νίκης στη βουλευτή της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη. Και μέσα σε εκκλησία κιόλας, στην Καβάλα, μετά τη λειτουργία, όταν ο ιερέας ανήγγειλε από το μικρόφωνο την παρουσία της στον ναό. Εκείνη την ώρα, δηλαδή, την πλησίασε σε έξαλλη κατάσταση η γυναίκα, της επιτέθηκε λεκτικά και τη χαστούκισε.

Το γεγονός καταδίκασε απερίφραστα κατ’ αρχάς το κόμμα της Δεληκάρη, η ΝΔ, αλλά οφείλω να πω ότι άμεσα αντέδρασαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά. Ενώ κι από τη Νίκη ανακοινώθηκε η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της… χαστουκίστριας και η άμεση παραπομπή της στο πειθαρχικό με ερώτημα διαγραφής. Διότι, λέει η Νίκη, είναι «επαίσχυντος ο νόμος», αλλά οι προπηλακισμοί «δεν συνάδουν με το ήθος» του κόμματος. Επειδή τα έχουμε ζήσει αυτά όμως, καλό είναι να ξέρουν κι αυτοί πως, όταν εξοργίζεις τον κόσμο σου, καλό είναι να μην εκπλήσσεσαι μετά αν θα βρεθεί ένας ανάμεσά τους που θα ξεφύγει και θα το πάει ένα βήμα παραπέρα.