Ζεστό χρήμα από αυξήσεις και αναδρομικά – που φτάνουν και τα 50.000 ευρώ – μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων θα λάβουν προς το τέλος του μήνα περίπου 15.000 συνταξιούχοι. Παράλληλα νέες πληρωμές έρχονται σταδιακά και μετά το Πάσχα σε συνταξιούχους οι οποίοι έμειναν εκτός επανυπολογισμού,με κερδισμένους όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ,το δεύτερο 15ήμερο του μήνα θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και με τις συντάξεις Μαΐου θα καταβληθούν τα αναδρομικά οι προσαυξήσεις σε περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπαλλήλους. Και σε αυτή την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 50.000 ευρώ. Τονίζεται ότι τα ποσά των αναδρομικών αυτών είναι πριν από την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης.

Τι προβλέπεται

Θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

  • Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης, καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών – 54 μηνών – έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).
  • Οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται και νέες πληρωμές σε συνταξιούχους που για διάφορους λόγους έμειναν εκτός επανυπολογισμού. Τέτοιες είναι ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις όπως αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση, καθώς σε ορισμένα Ταμεία δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης και ως εκ τούτου οι επανυπολογισμοί καθυστερούν γιατί η κάθε περίπτωση ερευνάται ξεχωριστά.