Τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατέθεσε αίτημα για  προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη, εξήγησε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεοδώρα Τζάκρη.

«Παρέδωσα η ίδια στη ΝΔ το κατηγορητήριο με τις παραλείψεις του κ. Καραμανλή. Το επόμενο βήμα θα ήταν να καταθέσουμε με υπογραφές των βουλευτών μας το αίτημα, όμως δε θα το κάνουμε αν δε δεσμευθεί προηγουμένως η ΝΔ ότι θα την ψηφίσει καθώς χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών», είπε στον Σκάι, η κ. Τζάκρη και πρόσθεσε: «Κυρίως αν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή να δεσμευθεί ότι δε θα καλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, όπως έγινε με την εξεταστική».

Πυρά σε κυβέρνηση και Καραμανλή

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθως εξήγησε, ότι αν δεν περάσει το συγκεκριμένο αίτημα της προανακριτικής θα θεωρηθεί ότι απορρίφθηκε για ουσιαστικό λόγο. «Δε θέλουμε να βλάψουμε τη διαδικασία και να γίνει όπως με τον 717 που ουσιαστικά η κυβέρνηση αθώωσε τον κ. Καραμανλή».

Συνεχίζοντας η κ. Τζάκρη, είπε ότι ο άλλος τρόπος για να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι να αρθεί (η ασυλία) από την δικαιοσύνη και μάλιστα αμελλητί. «Πληροφορούμαι όμως, ότι έχει κατατεθεί μαζική μήνυση  των οικογενειών των θυμάτων. Αυτό συνέβη το Μάιο 2023, πόσο αμελλητί είναι που δεν έχει αρθεί ακόμα στη Βουλή;»

Αν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή η κυβέρνηση πρέπει «να δεσμευθεί ότι δε θα καλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή, όπως έγινε με την εξεταστική», είπε η κ. Τζάκρη

Εξηγώντας γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί υπεύθυνο τον κ. Καραμανλή, είπε μεταξύ άλλων, ότι στα 4 χρόνια που ήταν υπουργός Μεταφορών και εκ του νόμου είχε στην αρμοδιότητά του την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, δεν το διασφάλισε.

Κάλυψη στην Ακρίτα

Στην ερώτηση γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα το «πόθεν έσχες» του, είπε ότι θα το καταθέσει και θα αφορά την 26η Σεπτεμβρίου που έγινε υπόχρεος καθώς έγινε πρόεδρος του κόμματος.

Επίσης, αναφερόμενη στις αναρτήσεις της Έλενας Ακρίτα για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι δεν επεμβαίνει στην οικογενειακή ζωή του πρωθυπουργού καθώς οι σύζυγοι είναι υπόχρεοι από το νόμο για την οικογενειακή και επιχειρηματική τους κατάσταση «επομένως δεν πρόκειται για ιδιωτική ζωή αλλά για πολιτικό έλεγχο».

Για την γυναικοκτονία

Σχετικά με την άγρια δολοφονία της 28χρονης από τον σύντροφό της έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους, η κ. Τζάκρη είπε: «Είμαστε υπέρ μιας αποτελεσματικής αστυνομίας»,  προσθέτοντας ότι ο πρόχειρος τρόπος που αντιμετώπισαν την άτυχη γυναίκα είναι «χαρακτηριστικό της παθογένειας».