Αν και ο έλεγχος από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του ΥΠΕΣ, την Εισαγγελία αλλά και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο Θεόδωρος Λιβάνιος τονίζει πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει «να προκαταλαμβάνουν τα αποτελέσματα των ερευνών» και λέει πως «η λίστα του καταλόγου της επιστολικής ψήφου δεν είναι η ίδια με την λίστα αποστολών της ευρωβουλευτού».

O αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε τρεις σχετικές Επίκαιρες Ερωτήσεις των βουλευτών Γιώτα Πούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Νάσου Ηλιόπουλου (Νέα Αριστερά) και Αλέξανδρου Καζαμία (Πλεύση Ελευθερίας), σχετικά με την εύρεση προσωπικών δεδομένων (e-mail) των αποδήμων και την χρήση τους από την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, δήλωσε κατηγορηματικά πως πρόκειται για «ένα θέμα που θα διερευνηθεί και θα αποδοθούν οι ποινές όπου χρειάζεται».

Ανέφερε μάλιστα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει «να προκαταλαμβάνουν τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγονται για την υπόθεση αυτή».

Ενημέρωσε ότι «η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία. Σε πρώτη φάση ανταποκρίθηκε άμεσα το ΥΠΕΣ και έχει αποστείλει τα πρώτα στοιχεία και σε δεύτερη φάση, το συντομότερο δυνατόν, θα αποσταλούν και τα πρόσθετα στοιχεία».

Όσον αφορά τον έλεγχο που διεξάγεται από την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι «θα ήταν παράδοξο, οξύμωρο, να ήξερε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ σε ποιο στάδιο βρίσκεται ανά πάσα στιγμή η έρευνα που διεξάγεται, καθώς θα ήταν απόδειξη έμπρακτης παρέμβασης». Εμείς, είπε ο κ. Λιβάνιος, αυτό που έχουμε ζητήσει «είναι ο χρόνος του πορίσματος να είναι εξαιρετικά σύντομος, τόσος όσος χρειάζεται για να γίνει σωστά η έρευνα και τόσος όσος για να μην σύρεται η υπόθεση επί μακρόν». Το πώς θα αποφασίσει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου να ερευνήσει την υπόθεση και τι στοιχεία θα ζητήσει, αυτά είναι στην δική της ευχέρεια και αρμοδιότητα, και μόνο».

Τα επίμαχα μηνύματα ήταν από τους εκλογικούς καταλόγους του 2023 και 2024

Ο κ. Λιβάνιος, ανέφερε ότι η λίστα του καταλόγου της επιστολικής ψήφου «είναι ξεκάθαρο» ότι δεν είναι η ίδια -σύμφωνα με όσα έχουμε διαβάσει έως σήμερα- με την λίστα αποστολών της ευρωβουλευτού. Σημείωσε ότι «ο κατάλογος  της επιστολικής ψήφου του εσωτερικού και των κατοίκων του εξωτερικού είναι ενιαίος, δεν υπάρχει διαχωρισμός. Συνολικά έχουν εγγραφεί 27.000 πολίτες, εκ των οποίων το 40% είναι κάτοικοι εξωτερικού». Άρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, «εάν είχε διαρρεύσει ο κατάλογος της επιστολικής ψήφου, πάρα πολύ ευλόγως, θα είχαν διαρρεύσει και τα στοιχεία όσων εγράφησαν για να ασκήσουν το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου στο εσωτερικό».

Πρόσθεσε ότι από τα όσα έχουν γίνει γνωστά, «δεν φαίνεται εκλογέας που εγγράφηκε να ασκήσει στις προσεχείς εκλογές το δικαίωμα επιστολικής ψήφου για πρώτη φορά, να είναι αποδέκτης e-mail από την ευρωβουλευτή». Επισήμανε ότι έχει γίνει γνωστό ότι αυτοί που έλαβαν τα επίμαχα μηνύματα, ήταν όσοι είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του 2023 και 2024 και μάλιστα όσοι είχαν δηλώσει διαφορετικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις τις αντίστοιχες φορές, έλαβαν τα e-mail από την κ. Ασημακοπούλου σε αυτά του 2023.

Ο κ. Λιβάνιος, συμπερασματικά, είπε ότι «κανένας δεν έλαβε e-mail από την ευρωβουλευτή της ΝΔ επειδή γράφηκε τώρα στους καταλόγους της επιστολικής ψήφου» και είναι λάθος η διασύνδεση που επιχειρείται να γίνει, με στόχο να αμφισβητηθούν οι διαδικασίες της επιστολικής ψήφου.

Το ΥΠΕΣ, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός, «δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στην λίστα των αποστολών που έκανε η ευρωβουλευτής της ΝΔ» και η ίδια η κ. Ασημακοπούλου είναι αυτή «που οφείλει και θα δώσει τις απαντήσεις, πού βρήκε αυτές τις διευθύνσεις».