Εμανουέλ Μακρόν

Εμμένει στα σχόλιά του

Πολλά άκουσε ο Εμανουέλ Μακρόν, και από συμμάχους και από εχθρούς, για εκείνη τη δήλωση που έκανε την περασμένη Δευτέρα, όταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, βέβαια, γάλλοι αξιωματούχοι εξήγησαν πως πρόθεσή του ήταν να αναζωογονήσει τη συζήτηση, και ότι οι ιδέες που συζητούνται δεν αφορούν μονάδες μάχης, αλλά στρατιώτες σε ρόλους όπως η ναρκοθέτηση, η προστασία των συνόρων ή η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων. Σε κάθε περίπτωση, από την Πράγα όπου βρέθηκε χθες, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι εμμένει στα σχόλιά του, και ότι απαιτείται ένα «στρατηγικό άλμα».

Πλησιάζει μια στιγμή «στην Ευρώπη μας όπου θα είναι σκόπιμο να μην είμαστε δειλοί», είπε. Γαλλία και Τσεχία, πρόσθεσε, γνωρίζουν καλά ότι «ο πόλεμος έχει επιστρέψει στο έδαφός μας, ότι ορισμένες δυνάμεις επεκτείνουν καθημερινά την απειλή τους να μας επιτεθούν και ότι θα πρέπει να ανταποκριθούμε στην ιστορία και το θάρρος που αυτή απαιτεί».

Μπόρις Πιστόριους

Ηταν ένα «ατομικό λάθος»

Σε ένα σοβαρό «ατομικό λάθος» απέδωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, την πρόσφατη υποκλοπή συνομιλίας γερμανών αξιωματικών από τη Ρωσία, επισημαίνοντας πως «δεν τήρησαν όλοι οι συμμετέχοντες τη διαδικασία ασφαλούς κλήσης» και πως για τη διαρροή δεδομένων ευθύνεται ένας αξιωματικός «ο οποίος συνδέθηκε στο Webex από ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη από μη ασφαλή γραμμή».

Την ίδια στιγμή, λάμβανε χώρα η διεθνής έκθεση Singapore Airshow, στην οποία συμμετείχαν επίσης υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από συμμαχικές ευρωπαϊκές χώρες, «ένα δώρο Θεού για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», εξήγησε ο υπουργός, εκτιμώντας πως η πρόσβαση των ρώσων κατασκόπων στη συζήτηση που είχαν μέσω Webex οι γερμανοί αξιωματικοί «ήταν αποτέλεσμα τύχης, στο πλαίσιο υποκλοπών μεγάλης κλίμακας».

Σύμφωνα πάντα με τον Πιστόριους, τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως τα συστήματα επικοινωνιών του γερμανικού στρατού είναι ασφαλή. Η «εμπιστοσύνη» των συμμάχων στη Γερμανία «παραμένει άθικτη», διαβεβαίωσε ο ίδιος. Case closed δηλαδή. Μέχρι νεωτέρας.

Μαρία Ζαχάροβα

Η προπαγάνδα καλά κρατεί

(Από δω και κάτω, μπορείτε να μην πιστέψετε λέξη από ό,τι διαβάσετε. Ή καλύτερα, να τα θεωρήσετε όλα προϊόν προπαγάνδας). Οτι αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας κατηγόρησε χθες τους δυτικούς πρεσβευτές στη Μόσχα η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως η συμπεριφορά τους δημιουργεί ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της ύπαρξης τέτοιων απεσταλμένων. Η Ρωσία απογοητεύτηκε από την άρνηση, όπως είπε προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ, πρεσβευτών της ΕΕ να τον συναντήσουν για μία συνομιλία πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν μεταξύ 15-17 Μαρτίου στη χώρα. Και είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη, όπως κατέστησε σαφές η Ζαχάροβα παρακινούμενη από τον παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, με την παρουσία πρεσβευτών της ΕΕ στην κηδεία του «δυτικού πράκτορα», Αλεξέι Ναβάλνι. Η συμπεριφορά τους, επεσήμανε η Ζαχάροβα, δείχνει πως αναμειγνύονται στις υποθέσεις της Ρωσίας και ανεβάζουν παραστάσεις, αντί να κάνουν τη διπλωματική δουλειά τους.