Το ημερολόγιο έγραφε 28 Φεβρουαρίου 2023, κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού Λάρισας, όταν η επιβατική αμαξοστοιχία της εταιρείας Hellenic Train συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας.

Στις 23:21 ο επιβατικός συρμός Intercity 62, με μηχανή ηλεκτροκίνησης Siemens Mobility 120-022, που μετέφερε περισσότερους από 350 επιβάτες και εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα. Η σφοδρή σύγκρουση, ο εκτροχιασμός και η ανάφλεξη των συρμών προκάλεσε τον θάνατο 57 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των δύο μηχανοδηγών. Οι τραυματίες ήταν τουλάχιστον 85. Πρόκειται για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα.

Ημέρα μνήμης για τα Τέμπη

Ένας χρόνος από την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία που σημάδεψε τη χώρα μας. Θρήνος και οδύνη. Αναπάντητα «γιατί;». O γολγοθάς των συγγενών και ο αγώνας τους για δικαίωση.

Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου στις 00:10, την παραμονή της «μαύρης» επετείου, το MEGA τιμά τη μνήμη των 57 νέων που έχασαν τη ζωή τους τόσο άδοξα, με το ντοκιμαντέρ #ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ… Μια φράση που ηχεί ακόμα στα αυτιά των ανθρώπων που άφησαν πίσω. Η Ανθή Βούλγαρη, μετά από πολύμηνη έρευνα, κάνει ένα οδοιπορικό στις πόλεις όπου ζούσαν οι επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας, καταγράφει τις μαρτυρίες των επιζώντων καθώς και τις αφηγήσεις των οικογενειών των θυμάτων, και παρακολουθεί την πορεία των ερευνών για την απονομή δικαιοσύνης.

«Ασχολήθηκα με το ντοκιμαντέρ από τον Οκτώβριο. Έχουμε περπατήσει στα μέρη όπου ζούσαν κάποια από τα θύματα, μιλήσαμε με συγγενείς τους, για τον αγώνα που δίνουν για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη» λέει στο in η Ανθή Βούλγαρη και συνεχίζει:

«Είναι συγκλονιστικό ότι οι περισσότεροι από αυτούς που έμειναν πίσω δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πενθήσουν».

Δείτε ένα τρέιλερ

«Το αλαλούμ που επικράτησε»

Η δημοσιογράφος δίνει βήμα στους συγγενείς, τους διασώστες, τους πραγματογνώμονες. Με αφηγηματική προσέγγιση και κινηματογραφική αισθητική, το ντοκιμαντέρ αποτυπώνει την αλήθεια εκείνης της νύχτας και τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που έφερε το ξημέρωμα.

«Οι περιγραφές των δασωστών σοκάρουν ενώ έγγραφα και ηχητικά ντοκουμέντα που έρχονται στο φως τεκμηριώνουν το αλαλούμ που επικρατούσε στον σιδηρόδρομο.  Το ντοκιμαντέρ είναι μια κατάθεση ψυχής των ανθρώπων που έμειναν πίσω και αφηγούνται τον αγώνα που δίνουν προκειμένου να υπάρξει δικαίωση αλλά και αυτών που σώθηκαν και παλεύουν μόνοι» προσθέτει η Ανθή Βούλγαρη.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αρχειακό υλικό διότι δεν θέλαμε να εκβιάσουμε το συναίσθημα. Μακάρι να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για να βοηθήσουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη» – Ανθή Βούλγαρη

Photo: MEGA

Photo: MEGA

Photo: MEGA

«Το οφείλουμε στη μνήμη των 57 ανθρώπων»

Γιατί συνέβη το δυστύχημα; Τι έφταιξε; Πώς βιώνουν μέχρι και σήμερα την απώλεια οι οικογένειες των τραγικών πρωταγωνιστών εκείνης της ημέρας; Οι παραλείψεις, τα ερωτηματικά, οι άσβηστες μνήμες και τα όνειρα που χάθηκαν. «Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να ακουστεί η πλευρά των συγγενών. Των θυμάτων, των τραυματιών αλλά και η άποψη από τους πραγματογνώμονες προκειμένου ο τηλεθεατής να ενημερωθεί σφαιρικά» εξηγεί η δημοσιογράφος του MEGA.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αρχειακό υλικό διότι δεν θέλαμε να εκβιάσουμε το συναίσθημα. Μακάρι να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι για να βοηθήσουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το οφείλουμε στη μνήμη των 57 ανθρώπων που σκοτώθηκαν εκείνο το βράδυ» ξεκαθαρίζει η Ανθή Βούλγαρη.

Δείτε ένα ακόμα τρέιλερ

INFO

Παρουσίαση: Ανθή Βούλγαρη

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρόπουλος

Εκτέλεση παραγωγής: GΑP Filming Team

Παραγωγή: ALTER EGO MASS MEDIA S.A. – MEGA

#ΜΑΜΑΕΡΧΟΜΑΙ

ΤΡΙΤΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 00:10