Την πλατφόρμα του Ε9 θα πρέπει να σπεύσουν να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2023 απέκτησαν κάποιο ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ή πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά και τα εγγόνια τους ακίνητη περιουσία ή τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες.

Ο χρόνος για προσθήκες, διορθώσεις και διαγραφές στα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας που εμφανίζονται στο Ε9 λήγει φέτος στις 8 Μαρτίου, νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φθάσει στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα τέλη Μαρτίου και θα εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την πρώτη να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024.

Από το 2025 οι αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων θα δηλώνονται το αργότερο στα τέλη Ιανουαρίου και ο φόρος θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Ελεγχος

Από τον «πονοκέφαλο» της συμπλήρωσης τουΕ9έχουν γλιτώσει χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι μετά τον Ιούλιο του 2023 αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου 90.000 δηλώσειςΕ9 που αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία τουmyProperty. Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει μόνο να ελέγξουν τοΕ9και εάν δεν έχουν άλλες μεταβολές στην περιουσιακή τους εικόνα δεν χρειάζεται να κάνουν καμία άλλη κίνηση.

Την εικόνα των ακινήτων τους στο Ε9θα πρέπει να «τσεκάρουν» άμεσα, το αργότερο έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024, και οι φορολογούμενοι που δικαιούνται έκπτωση έως 10% για τις κατοικίες που έχουν ασφαλίσει για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη μείωση ΕΝΦΙΑ μέσω της πλατφόρμας.

Συνεπώς, πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή myProperty ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωσηΕ9και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή.

Τα πιο συχνά λάθη, κενά ή παραλείψεις στη δήλωση για τα στοιχεία των ακινήτων που φέρνουν έξτρα επιβαρύνσεις στο ποσό του ΕΝΦΙΑ αφορούν τον όροφο, την έκταση των κύριων και βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά καθώς και τους επαγγελματικούς.