Στα εργατικά συνδικάτα στρέφονται όλο και περισσότερο οι εργαζόμενοι στη Γερμανία σε μια προσπάθεια να πετύχουν μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, σε μια αγορά όπου οι ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού παραμένουν μεγάλες.

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μελών των συνδικάτων είχε μειωθεί κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων που τρέχουν με μεγάλους ρυθμούς στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού.

Φαίνεται όμως ότι τώρα έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά το ενδιαφέρον και από πιο νέους. Στη χώρα αυτή οι εργαζόμενοι αισθάνονται πλέον πιο ισχυροί, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 1,8 εκατ. κενές θέσεις εργασίας που απευθύνονται σε εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο όμως δεν φαίνεται να είναι άμεσα διαθέσιμο ούτε από το εσωτερικό ούτε από το εξωτερικό.

Το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, έπειτα από αυτό των εργατών μετάλλου IGMetall, το Verdi, έκανε τις περισσότερες εγγραφές νέων μελών το 2023 από την ίδρυσή του το 2001.

Εκπροσωπώντας 1,9 εργαζομένους κυρίως στις υπηρεσίες, το Verdi είχε 193.000 νέα μέλη του 2023. Εάν υπολογιστούν και οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και άλλων λόγων, οι καθαρές εγγραφές έφτασαν τα 40.000 μέλη σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Deutsche Welle.

Επίσης το συνδικάτο των σιδηροδρομικών, το GDL, που έχει περίπου 34.000 μέλη, είδε τον αριθμό αυτόν να αυξάνεται κατά 18% σε σύγκριση με το 2015 σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία. Οι σιδηροδρομικοί βρίσκονται αυτό το διάστημα στο επίκεντρο των απεργιών ζητώντας υψηλότερες αποδοχές.

Το σωματείο των εργαζομένων σε τρόφιμα, ποτά, καπνά, ξενοδοχεία και κέτερινγκ είδε τα μέλη του να αυξάνονται κατά 20.000 πέρυσι και να διαμορφώνονται σήμερα κοντά στις 206.000.

Προβλήματα

Ενα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουν τα συνδικάτα σήμερα στη Γερμανία είναι ότι, σε σύγκριση με το παρελθόν, πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας συνδέονται σε συλλογικές συμβάσεις τις οποίες διαπραγματεύονται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Σήμερα εκτιμάται ότι στη Γερμανία τα συνδικάτα προχωρούν σε διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις μόνο στο 50% των θέσεων εργασίας στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Welle. Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2022 ανέφερε πως στόχος ήταν να φτάσει στην ΕΕ το ποσοστό αυτό στο 80%.

Για τους λόγους αυτούς τα σωματεία στη Γερμανία προσπαθούν να έλθουν πιο κοντά στους εργαζομένους. Η ευκαιρία αυτό το διάστημα είναι καλή, αφού ο πολύ υψηλός πληθωρισμός και ειδικά οι αυξήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα και ακίνητα έχουν κάνει πολλούς εργαζομένους να ζητούν αυξήσεις ή άλλες παροχές. Επίσης η πανδημία έχει αλλάξει πολλά στην παρουσία μερίδας εργαζομένων σε γραφεία, κυρίως στις υπηρεσίες.

Ιστορικά υψηλά

Ο αριθμός των μελών των σωματείων βρίσκεται μακριά από τα ιστορικά υψηλά του, αλλά πλέον αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός από νέους σε ηλικία εργαζομένους στη Γερμανία οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή σε σωματεία και σε απεργίες για τη διεκδίκηση αιτημάτων. Σύμφωνα με το Verdi, περισσότερα από 50.000 από τα νέα μέλη του σωματείου έχουν ηλικία κάτω των 28 ετών.

Η Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Γερμανίας (German Trade Union Confederation – DGB) είχε 9,3 εκατ. μέλη στα μέσα της δεκαετίας του 1900.

Σήμερα έχει περίπου 5,6 εκατομμύρια λόγω των δημογραφικών αλλαγών και κυρίως λόγω πολλών συνταξιοδοτήσεων.

Ιδανικά ένα μεγάλο σωματείο όπως το Verdi θα χρειαζόταν κάθε χρόνο περίπου 150.000 εγγραφές νέων μελών. Μένει τώρα να φανεί εάν η αυξητική τάση που άρχισε να καταγράφεται από πέρυσι θα συνεχιστεί.