Η πρεμιέρα των συνεδριάσεων των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών όπου ξεκίνησε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια κύλησε μάλλον… αναγνωριστικά, με την πλειοψηφία να τάσσεται υπέρ αλλά και με πολλές ζυμώσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξαν ακρότητες σε επίπεδο τόνων. Διαμαρτυρίες της «γαλάζιας» πτέρυγας, ιδίως του Θάνου Πλεύρη, προκάλεσε μόνο η τοποθέτηση του Σπύρου Μπιμπίλα της Πλεύσης Ελευθερίας σχετικά με το αίτημα να κληθεί η Εκκλησία της Ελλάδος, επειδή σχολίασε «η Εκκλησία ας πει την αλήθεια, πόσοι είναι οι γκέι ιερείς».

Κατά τα λοιπά, σημειώνω ότι, αν τα μέλη της ΝΔ που αθροίζονται στις τρεις επιτροπές που συζητούν το νομοθέτημα είναι κάπου επτά δεκάδες, παρόντες στη συνεδρίαση ήταν το πολύ δέκα, εκ των οποίων τοποθετήθηκε ο «δικαιωματιστής» Γιώργος Σταμάτης. Οι Πλεύρης και Χρυσομάλλης που βρίσκονται στην «αντίπερα όχθη» προτίμησαν να μην πάρουν καθόλου τον λόγο.

Οι πολύ και οι ολίγον

Την εισήγηση του νομοσχεδίου ανέλαβε η «γαλάζια» γραμματέας Μαρία Συρεγγέλα. Λογικό κιόλας γιατί, μεταξύ μας, οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές εύχονταν να μην τους τύχει ο κλήρος. Παρών ήταν φυσικά κι ο επισπεύδων υπουργός Ακης Σκέρτσος, που πήρε τον λόγο απευθύνοντας έκκληση προς όσους διαφωνούν να μη χρησιμοποιούν πολεμικό και κακοποιητικό λόγο. «Υπηρετούμε τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ανθρώπων» είπε επικαλούμενος τις ευρωπαϊκές αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας, τονίζοντας ότι «δεν γίνεται να είμαστε ολίγον Ευρωπαίοι». Από την άλλη, όμως, χαρακτήρισε «αναμενόμενο και εύλογο» το ότι διαφωνούν βουλευτές της πλειοψηφίας γιατί «η ΝΔ είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας». «Δεν θα δημιουργήσουμε έναν νέο πόλεμο, έναν κοινωνικό διχασμό» ανέφερε, ενώ τόνισε επίσης ότι τιμά τη θέση της Εκκλησίας κι αναγνωρίζει τον πνευματικό της ρόλο, όμως η πολιτεία έχει υποχρέωση να επιβάλλει τα δέοντα.

Ο… Εωσφόρος

Σε ό,τι αφορά τους διαφωνούντες (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη), οι τόνοι έμειναν χαμηλά μεν, αλλά σε επίπεδο εκφράσεων ακούστηκαν διάφορα καταπληκτικά. Στη γραφικότητα πρωτοστάτησε ιδίως η ΝΙΚΗ που, ως γνωστόν, εκφράζει και γνωστούς υπερσυντηρητικούς εκκλησιαστικούς κύκλους κι έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, περί «εωσφορικού νομοσχεδίου». Ο εισηγητής της δε χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία «πάθος που είναι εμπόδιο στη σωτηρία» και τον «γάμο ΛΟΑΤΚΙ αντίθετο στον νόμο του Ευαγγελίου».

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον – πολιτικά – είχαν οι βολές κατά του ΚΚΕ του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που σχολίασε πως «ακούμε διάφορα μαργαριτάρια αλλά η στάση του ΚΚΕ δημιουργεί απορία και προβληματισμό».

Απογοήτευση για τη σιωπή του Τσίπρα

Δεν με εξέπληξε η κριτική που έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του 2023, Νίκος Μαραντζίδης. Εξάλλου ο γνωστός καθηγητής στηρίζει πλέον ανοιχτά τη Νέα Αριστερά. Περισσότερο με ιντρίγκαρε η κριτική που έκανε στον Αλέξη Τσίπρα όμως, για το ότι δεν έχει παρέμβει στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ από τη μέρα της παραίτησής του.

«Το να παρακολουθεί σιωπηλός ο Τσίπρας την απόλυτη ακύρωση και γελοιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, να βλέπει απαθής το πολιτικό κόμμα που υπό τη δική του ηγεσία πριν από μερικά χρόνια συγκλόνισε τη χώρα, να μετατρέπεται σε κοσμικό γεγονός και να βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, εμένα προσωπικά με βρίσκει αντίθετο» είπε (στον ιστότοπο Dnews). Ενώ αναρωτιέται: «Ο Τσίπρας στα 50 του χρόνια αποφάσισε να γίνει συνταξιούχος; αποφάσισε να γίνει συγγραφέας; Για να γράψει τι; ένα βιβλίο που θα έχει τίτλο «γιατί άφησα να ξεφτιλιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ»;». Μεταξύ μας, είναι αρκετά τα πρώην και νυν μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν το ίδιο παράπονο, απλώς για ευνόητους δεν το λένε φωναχτά…

Μεϊμαράκης εν δράσει

Δεν ήταν τελικά «μια κι έξω» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη διαχείριση του αγροτικού. Κι αυτό διότι ο ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος μετά την τουρνέ του στα μπλόκα της Λάρισας, του Βόλου και της Καρδίτσας το Σαββατοκύριακο, θα έχει κι άλλες συναντήσεις με διαμαρτυρόμενους αγρότες προκειμένου να τους πείσει για τις παρεμβάσεις της ΝΔ και του ΕΛΚ για την ΚΑΠ και τους πόρους στήριξης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές. Διότι, εκτός του ότι ξέρει το θέμα, ο Μεϊμαράκης θεωρείται ότι έχει και τον «τρόπο» του στην επικοινωνία.

Η επόμενη κίνησή του είναι να δώσει, λοιπόν, το «παρών» και στη συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι των μπλόκων από όλη τη χώρα σήμερα στη Λάρισα για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.