Η συζήτηση για τον γάμο των ομοφύλων, που κρατάει γερά την πρώτη θέση στην επικαιρότητα, με πάει πίσω στο 2008, όταν ο δήμαρχος της μικρής Τήλου, Τάσος Αλιφέρης, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα ότι όλοι οι πολίτες της χώρας έχουν ίσα δικαιώματα κατά το Σύνταγμα, προχώρησε στη σύναψη πολιτικού γάμου ομοφύλων, και συγκεκριμένα δύο ανδρών. Εγινε φυσικά σάλος. Πολιτεία και η Εκκλησία στράφηκαν κατά του μακαρίτη σήμερα Αλιφέρη, που με την απόφασή του… κλόνισε τα ιερά και τα όσια της φυλής. Αντιμετώπισε, πλην του χλευασμού, και πειθαρχικές διώξεις. Υπάρχει ένα παρασκήνιο, ως προς αυτό.

Ο Αλιφέρης, πριν προχωρήσει, ζήτησε γνωμάτευση από τον γνωστό δικηγόρο της Ρόδου και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Δωδεκανήσου Φώτη Κωστόπουλο. Ο Κωστόπουλος γνωμάτευσε θετικά, βασιζόμενος στα περί ισότητας κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά πλην του Νίκου Αλιβιζάτου, που επικρότησε την άποψη αυτή, οι επαΐοντες είτε σιώπησαν είτε είχαν άλλη άποψη. Στις δίκες που ακολούθησαν έγινε μεγάλη προσπάθεια πλην των άλλων, να στηριχθεί νομική άποψη περί ακυρότητας των γάμων ομόφυλων ατόμων, με έωλα επιχειρήματα. Με αποκορύφωμα ότι δικαστές έφτασαν στο σημείο να διατυπώσουν αυθαίρετες ερμηνείες περί του τι είναι γάμος (ξεχνώντας ή προσπερνώντας αναιτιολόγητα ότι ο πολιτικός γάμος είναι ουσιαστικά μια σύμβαση δύο ανθρώπων και δεν έχει την παραμικρή σημασία το φύλο τους).

Ο Φώτης Κωστόπουλος, ο οποίος μου θύμισε την περίπτωση του πρωτοπόρου Αλιφέρη, μου ανέφερε ότι ο ίδιος «έχοντας την τύχη να συμμετέχει σ’ αυτή την πρωτοπόρα πράξη, αισθάνεται δικαιωμένος ακούγοντας από τον Πρωθυπουργό και τους συνταγματολόγους (άφωνοι πολλοί τότε) να χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα που τότε περιείχε η γνωμάτευσή μου. Είμαι σίγουρος ότι και ο Τάσος Αλιφέρης, εκεί που είναι, θα νιώθει δικαιωμένος».

Η θέση του Νικήτα

Μου αρέσει ο Νικήτας (Κακλαμάνης), πάντα μου άρεσε. Είμαστε φίλοι για περισσότερα από 30 χρόνια, και αυτό που μπορώ να καταθέσω είναι ότι πρόκειται για άνθρωπο με αυτόνομη θέση, και άποψη, για τα πράγματα. Την οποία δεν διστάζει να διατυπώνει, ακόμη και σε δύσκολες στιγμές, χωρίς να κρύβεται και χωρίς να υπολογίζει το κόστος των όσων δηλώνει. Το τελευταίο του, αφορά – φυσικά… – τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την πρεμούρα της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου να γίνει νόμος του κράτους. Ο Νικήτας θα ψηφίσει, γιατί το ίδιο έκανε και με τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης – πιστεύει δηλαδή σε αυτή την ιστορία – αλλά έχει σοβαρές επιφυλάξεις για την τεκνοθεσία.

Τούτου δοθέντος, δεν θα προσέλθει στο ομαδικό «μασάζ» που θα κάνει στους βουλευτές της ΝουΔου ο Ακης Σκέρτσος, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού. Δείτε τι είπε ο Νικήτας, λοιπόν, σχετικά, χθες στο Mega:

«Δεν θεωρώ ότι περιποιεί τιμή στον εαυτό μου να πάω για να μου κάνει μάθημα ένας καθ’ όλα άξιος άνθρωπος, όπως είναι ο κ. Σκέρτσος, και γενναίος (!..) διότι δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού Επικρατείας να εισάγει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Κατά την άποψή μου τα αρμόδια υπουργεία είναι το νεοσυσταθέν Οικογένειας και το Δικαιοσύνης. Δεν είναι προσωπικό το θέμα, δεν θα πάω, είναι θεσμικό, δεν έχω κάτι να μάθω».

Θεούλης!

Με την ουρά στα σκέλια

Φαντάζομαι ότι δεν έπεσε κανείς εξ υμών στην παγίδα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, όλα καλά με τη σχέση του προέδρου Κασσελάκη με τον «πολλά βαρύ και όχι» Πολάκη, έπειτα από τα όσα συνέβησαν μεταξύ τους το Παρασκευοσαββατοκύριακο. Αναφέρομαι ειδικά στην υποτιθέμενη χείρα φιλίας που έτεινε ο πρόεδρος Στέφανος προς το… καμάρι των Σφακίων και της γύρω ορεινής Κρήτης.

Πληροφορίες που μου έφερε – στο πιάτο – σύντροφος από τον ΣΥΡΙΖΑ, παλιός καλός συναγωνιστής, αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Στέφανος «τον έχει έτοιμο» τον Πολάκη, και δεν πρόκειται να ματαιώσει τίποτε την ήδη ειλημμένη απόφασή του να τον ξαποστείλει. Κατά την πηγή αυτή, «με τον Πολάκη ο κόμπος έχει φτάσει στο χρένιο, δεν πάει άλλο, μόνο ζημιά κάνει», και ως εκ τούτου «μια αφορμή ψάχνει ο πρόεδρος για να τον τελειώσει».

Εγώ τώρα, που έκανα μια διερεύνηση στο προφίλ του Πολάκη στα social media, κατάλαβα ότι ο παλίκαρος έχει κατά το κοινώς λεγόμενο βάλει την ουρά κάτω απ’ τα σκέλια. Επειδή καταλαβαίνει ότι «έφτασεν η ώραν του», όπως λένε και στην Κύπρο, αποφεύγει συστηματικά να αναφέρει οτιδήποτε, τόσο για τα γραφόμενα στον Τύπο, σχετικά με τη στάση του για τα ομόφυλα ζευγάρια, όσο και για τη σύγκρουση με τον πρόεδρο, και πολύ περισσότερο με τον εξευτελισμό στον οποίο τον υπέβαλε ο Κασσελάκης ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής.

Καλύπτει το κενό, με τα γνωστά – βρισιές για τον Αδωνη, και την κυβέρνηση, αλλά επί του θέματος «μούγκα στη στρούγκα». Λέξη.

Αίσθημα αυτοσυντήρησης, λέγεται αυτό.

Μαλλιά κουβάρια στον ΣΥΡΙΖΑ

Το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί το οικοσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ολοένα αυξανόμενη αυτονόμηση του προέδρου Κασσελάκη από τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος Αλέξης, ο βετεράνος, ο παλαίμαχος, είναι θυμωμένος με τον πρόεδρο Στέφανο, γιατί «είχε το θράσος» να του στείλει και εκείνου το mail-πρόκληση για το event του προσεχούς Σαββατοκύριακου στις Σπέτσες. Ενθυμείσθε ασφαλώς, ότι σας έχω ενημερώσει σχετικά, τις προάλλες. Από την πλευρά του όμως ο πρόεδρος Στέφανος έχει εδώ και εβδομάδες αρχίσει να πιστεύει ότι ο πρόεδρος Αλέξης ετοιμάζεται να του πάρει τον χώρο – όχι το κόμμα. Και πως σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες αυτές οι δοξασίες που προβάλλουν πρώην άνθρωποι του Τσίπρα δημοσίως ή και στα όργανα, περί ανάγκης στροφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος Στέφανος δηλαδή, υποψιάζεται ότι πίσω από κινήσεις όπως των Ραγκούση – Ζαχαριάδη – Θεοχαρόπουλου με αυτό το αντικείμενο ή πίσω από τοποθετήσεις όπως εκείνη του Χρήστου Σπίρτζη, επί του ίδιου θέματος, κρύβεται προσπάθεια του προέδρου Αλέξη να τον υπονομεύσει. Οτι όλα αυτά δεν είναι τίποτε περισσότερο από καλλιέργεια του εδάφους για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψει ο πρόεδρος Αλέξης, ως ο Νυμφίος (που) έρχεται εν τω μέσω της νυκτός!

Μαλλιά κουβάρια θα γίνουν στο τέλος αυτοί. Τίποτε δεν έχουμε δει ακόμη από το έργο. Μόνο σκηνές από τα προσεχώς…

Αιώνια κατακραυγή για το Μάτι

Ευκαιρίας δοθείσης, και για να μην το ξεχάσω, έχουν περάσει μερικές ημέρες από την κατάθεση στο δικαστήριο που δικάζει το έγκλημα στο Μάτι, του επί ΣΥΡΙΖΑ αρχηγού της Πυροσβεστικής. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο σημείο εκείνο, όπου ο πρώην αρχηγός αποκάλυψε χωρίς περιστροφές όλο το θέατρο που παίχτηκε τη νύχτα της τραγωδίας, με επικεφαλής του θιάσου τον Τσίπρα και συμπρωταγωνιστές τον Τόσκα, τον Πολάκη, τον Σκουρλέτη, τον Σπίρτζη, τον Φάμελλο, κι άλλες τέτοιες… σημαντικές μορφές. Οτι δηλαδή την ώρα που γνώριζαν πολύ καλά ότι υπήρχε άγνωστος αριθμός ανθρώπινων θυμάτων, αυτοί όλοι, υποδύονταν τους ανήξερους μπροστά στις κάμερες, ενώ ο κορυφαίος του θιάσου ρωτούσε με ενδιαφέρον – μέχρι παρεξηγήσεως δηλαδή – όχι πώς εξελίσσεται η φωτιά στο Μάτι, που έκαψε ανθρώπους και περιουσίες, αλλά το πώς εξελίσσεται η φωτιά στην… Κινέτα!!!

Η Κινέτα τον ένοιαζε, όχι ότι κάηκαν ζωντανοί άνθρωποι, παιδιά, νέες γυναίκες, ηλικιωμένοι.

Ακουσε κανείς τον Τσίπρα, αλλά και κάποιον από τους υπόλοιπους παρόντες σε εκείνη τη σύσκεψη του θανάτου, να αντικρούει όσα κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής; Κάτι. Οτι όλα αυτά είναι ψέματα ή υπερβολές. Τίποτε, διότι οι λεβέντες αυτοί, και πρώτος ο πρώην ηγέτης τους, κρύφτηκαν. Αιώνια κατακραυγή τους πρέπει…