Στο φως βρίσκονται πλέον νέα έγγραφα – ντοκουμέντα που δείχνουν τον τρόπο που ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της  συνεργού του Τζέφρι Έπσταϊν, Γκισλέιν Μάξγουελ, ήθελε να απαξιώσει ως μάρτυρα ένα από τα θύματα του Επστάϊν, ανασύροντας κάποιες καταγγελίες που έκανε στο παρελθόν για βιασμό, οι οποίες δεν προχώρησαν στο δικαστήριο λόγω έλλειψης στοιχείων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Guardian, ο Ross Gow, τότε διευθύνων σύμβουλος της Acuity Reputation με έδρα το Mayfair, έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Maxwell συνδέσμους σε άρθρα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με μια υπόθεση από την παιδική ηλικία της κατηγορούσας τον Επστάιν, Βιρτζίνια Τζιούφρε, στην οποία ισχυριζόταν ότι είχε βιαστεί από δύο μεγαλύτερους εφήβους.

Τι ανέφεραν τα άρθρα

Τα άρθρα αναφέρουν ότι η Τζιούφρε, τότε 14 ετών, είχε πει στην αστυνομία ότι βιάστηκε μέσα σε ένα αυτοκίνητο σε μια δασώδη περιοχή κοντά στο σπίτι της στο Palm Beach της Φλόριντα από δύο γνωστούς της, οι οποίοι, όπως είπε, της είχαν δώσει αλκοόλ και μαριχουάνα.

Η υπόθεση δεν εκδικάστηκε από τους εισαγγελείς λόγω της έλλειψης στοιχείων και των ανησυχιών σχετικά με την αξιοπιστία της καταγγέλλουσας. Τα αρχεία της αστυνομίας δείχνουν ότι οι ύποπτοι, ηλικίας 17 και 18 ετών, δεν αρνήθηκαν ότι έκαναν σεξ με την ανήλικη τότε Giuffre, αλλά δήλωσαν ότι ήταν συναινετικό.

Το email που εστάλη από τον Ρος Γκόου προς την Μάξγουελ για την Τζιούφρε

Το email

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου 2015, το οποίο εστάλη στη Maxwell και στον τότε δικηγόρο της, Philip Barden, ο Gow, ένας υπεύθυνος διεθνών σχέσεων, που εργαζόταν ως εκπρόσωπος της Maxwell, φαίνεται να πρότεινε ότι οι πληροφορίες από την παιδική ηλικία της Giuffre θα μπορούσαν να βλάψουν την υπόθεσή της.

«Ghislaine. Αυτή είναι μία χρήσιμη διαρροή», έγραψε ο Gow, προτού επικολλήσει τους συνδέσμους προς τα άρθρα, στην Daily Mail και στην New York Daily News. Στο θέμα του email έγραψε: «Η VR ισχυριζόταν ότι βιάστηκε – Απορρίφθηκε η προηγούμενη υπόθεση καθώς οι εισαγγελείς την έκριναν «μη αξιόπιστη».» Το VR αναφέρεται στη Virginia Roberts, το πατρικό όνομα της Giuffre.

Πώς χρησιμοποιήθηκε η παλιά της υπόθεση ως υπερασπιστική γραμμή της Maxwell

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν την Μάξγουελ συνέχισαν τις επικλήσεις στην υπόθεση του 1998, μαζί με άλλα περιστατικά από την παιδική ηλικία της Τζιούφρε, υποστηρίζοντας ότι έδειχναν ότι ήταν αναξιόπιστη. Η αλληλογραφία μεταξύ του Gow και της Maxwell δίνει μια εικόνα της στρατηγικής δημοσίων σχέσεων και της νομικής στρατηγικής που ακολούθησε η Maxwell και η ομάδα της.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρεται στους ισχυρισμούς της Τζιούφρε για βιασμό, όταν ήταν ανήλικη, στάλθηκε από τον Gow πριν από την καταδίκη της Maxwell, μετά από δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης τον Ιανουάριο του 2015 ότι η Giuffre είχε χρησιμοποιηθεί ως «σκλάβα του σεξ» από τον Epstein σε κακοποίηση που ξεκίνησε όταν ήταν ανήλικη.

Η Giuffre ισχυρίστηκε ότι είχε διακινηθεί σε διάσημες προσωπικότητες όπως ο πρίγκιπας Άντριου και δήλωσε ότι αυτή και άλλα φερόμενα ως θύματα είχαν προμηθευτεί από τον Maxwell, έναν Βρετανό κοσμικό. Θέλοντας να απαντήσει, ο Gow εξέδωσε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης εκ μέρους του Maxwell στην οποία ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί της Giuffre ήταν «προφανή ψέματα» και »αναληθείς», η οποία αργότερα έγινε το αντικείμενο της αγωγής δυσφήμισης της Giuffre.

Στιγμιότυπα από την δίκη του Επστάιν

Οι συμβουλές του Barden στην Maxwell

Άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιοποιήθηκαν από τα αμερικανικά δικαστήρια δείχνουν ότι ο Βρετανός δικηγόρος Philip Barden, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Devonshires, ο οποίος ήταν τότε δικηγόρος της Maxwell, την συμβούλευσε διαψεύσει τους ισχυρισμούς της Giuffre, λέγοντάς της: «Το να μην πεις τίποτα είναι αυτοκτονία φήμης.» Σε άλλο email, που εστάλη επίσης τον Ιανουάριο του 2015, ο Barden τη συμβούλευσε να πάρει αποστάσεις από τον Epstein, γράφοντας: «Μην συνδέετε [sic] τον εαυτό σας στην JE, καθώς αυτός δεν είναι ο σωστός δρόμος».

Ο Barden υπέβαλε αργότερα δήλωση στα αμερικανικά δικαστήρια λέγοντας ότι πίστευε ότι ο ρόλος του στην έκδοση δηλώσεων που χαρακτήριζαν την Giuffre ως ψεύτρα και διέψευδαν τους ισχυρισμούς της σχετικά με τον Maxwell, «συμμορφώθηκε πλήρως» με τις δεοντολογικές του υποχρεώσεις ως δικηγόρου. Είπε ότι ο στόχος ήταν να κάνει τον Τύπο να «σταματήσει και να σκεφτεί» και κατηγόρησε τα πρακτορεία ότι ήταν «αδικαιολόγητα πρόθυμα» να δημοσιεύσουν τους ισχυρισμούς της Giuffre, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί «φρενίτιδα», όπως προκύπτει από τα έγγραφα που δεν έχουν αποσταλεί.

Τι γράφει στην ιστοσελίδα της εταιρείας του

«Αναλαμβάνουμε εμπόρους όπλων. Αλλά τραβάω τα όρια σε ορισμένους χαρακτήρες – τύπους του Jimmy Savile, ανθρώπους που είναι αποδεδειγμένα αρπακτικά», είχε πει κάποτε στο Spear’s, προσθέτοντας: «Πιστεύω … μέχρι να αποδειχθεί ότι είσαι ένοχος, νομίζω ότι όλοι πρέπει να έχουν μια δίκαιη ευκαιρία να βελτιώσουν τη φήμη τους».

Ο ιστότοπος της εταιρείας του Gow, που τώρα ονομάζεται Acuity Gulf Partners, αναφέρει ότι βοηθά τους πελάτες «να διαχειρίζονται τη φήμη και να διαμορφώνουν τη γνώμη». «Τονίζουμε τα θετικά και μετριάζουμε τα αρνητικά», προσθέτει.