Προς νέα αύξηση της τάξεως του 5% έως 6% στις κατώτατες αμοιβές, οδηγούμαστε εντός του 2024, έτσι ώστε στο ποσοστό αυτό να ενσωματωθεί ο τρέχον πληθωρισμός αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας. Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει – εκ νέου – στο τέλος Ιανουαρίου του 2024 – ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός εντός του Μαΐου του επομένου έτους.

Με δεδομένα αυτά ποσοστά των αυξήσεων ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις θα χρειαστούν τέσσερις ετήσιες αυξήσεις του κατώτατου μισθού της τάξεως των 40 – 45 ευρώ περίπου, – αρχής γενομένης από το 2024 – προκειμένου να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος της τετραετίας, για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.

Απεργία

Την προοπτική αύξηση των μισθών θέτει ως κυρίαρχο αίτημα και η ΓΣΕΕ η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την προκήρυξη γενικής πανελλαδικής απεργίας. «Ξεκινούμε κινητοποιήσεις προκειμένου να πιέσουμε την κυβέρνηση ώστε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι», σημειώνει η συνδικαλιστική οργάνωση.

Η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε τετράμηνο πρόγραμμα δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα – με αποκορύφωμα την γενική απεργία – ώστε να αναδειχθεί η αναγκαιότητα για αυξήσεις των μισθών αλλά και για την επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει γενική απεργία

Οι τριετίες

Στο μεταξύ σημαντική ώθηση στους μισθού αναμένεται να δώσει το «ξεπάγωμα» των τριετιών από την 1.1.2024, καθώς εντός του επομένου έτους αναμένεται – σε ορισμένες κατηγορίες μισθωτών – να προκύψουν αυξήσεις της τάξεως του 10%, πέραν της αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό.

Η καταβολή των τριετιών σε όσους συμπληρώνουν την απαραίτητη προϋπηρεσία είναι υποχρεωτική και όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης «οι εργοδότες που δεν θα τις εφαρμόσουν κινδυνεύουν να υποστούν τις ανάλογες κυρώσεις (πρόστιμα κλπ)».

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς εντός του 2024 θα υπάρξουν αυξήσεις – λόγω τριετιών – σε 100.000 εργαζόμενους. Ο αριθμός αυτός, θα αυξηθεί σε 600.000 έως 700.000 εργαζόμενους εντός των επομένων ετών.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο για την επαναφορά των τριετιών, οι υπάλληλοι, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, θα λαμβάνουν το ποσοστό αύξησης του 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, δηλαδή συνολικά, ποσοστό 30%, όταν συμπληρώνουν προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

Έτσι, σε ορισμένες κατηγορίες μισθωτών θα προκύψουν αυξήσεις μισθών που θα προέλθουν μόνο από τις τριετίες, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αυξήσεις που θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση στις κατώτατες αποδοχές.

Η προϋπηρεσία

Τον Ιανουάριο επανέρχονται οι νομικές διατάξεις και οι συλλογικές συμβάσεις, που προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου προϋπηρεσίας.

Όσοι εργαζόμενοι πληρώνονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα, πριν από τις 14.02.2012 και μετά από την 01.01.2024.

Δεν επιτρέπεται να υπολογιστεί ως προϋπηρεσία, ο χρόνος που έχει διανυθεί από τις 14.02.2012 έως και τις 31.12.2023.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, θα λαμβάνουν προσαύξηση 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες, δηλαδή συνολικά, 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Πηγή: ot.gr