Σε οκτώ αλλαγές στο ασφαλιστικό οδηγεί το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δίνεται σε  δημόσια διαβούλευση, ώστε εντός Δεκεμβρίου να κατατεθεί στη Βουλή. Οι βασικές διατάξεις προβλέπουν:

Από 1ης Ιανουαρίου 2024 καταργείται το πέναλτι 30% επί της σύνταξης για εργαζόμενους συνταξιούχους και θεσπίζεται κράτηση 10% επί του μισθού (αν είναι μισθωτοί). Αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν αυξημένη εισφορά κατά 50%. Αν είναι αυτοαπασχολούμενοι (π.χ., δικηγόροι και μηχανικοί), η προσαύξηση είναι 40%.

Δυνατότητα σύνταξης στους οφειλέτες του ΕΦΚΑ. Θα παρακρατείται το 60% της σύνταξης σε όσους χρωστούν έως 30.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και έως 10.000 ευρώ στον ΟΓΑ. Προϋποθέσεις αποτελούν η συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, 20 έτη ασφάλισης και άρση τραπεζικού απορρήτου. Μόλις το υπόλοιπο μειωθεί στις 20.000 ευρώ, αποπληρώνεται σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Επιταχύνεται η διαδικασία στις επικουρικές συντάξεις για όλα τα Ταμεία. Βασική προϋπόθεση θα θεωρείται στο εξής η συμπλήρωση 15ετίας (4.500 ένσημα), είτε σε έναν φορέα, είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε Ταμείο. Η εφαρμογή των ενιαίων κανόνων για την απονομή των επικουρικών συντάξεων θα επιτρέπει την υπαγωγή τους στη διαδικασία fast track, δηλαδή θα εκδίδονται εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία απονομής κύριας σύνταξης.

Πληρωμή επιδόματος 100-200 ευρώ σε 750.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ. Η πληρωμή θα γίνει στις 21 Δεκεμβρίου.

Παγώνει ως τον Σεπτέμβριο του 2025 το επιτόκιο στο 5,5% για τις ρυθμίσεις χρεών με 24 δόσεις προς τον ΕΦΚΑ.

Μέσω προπληρωμένης κάρτας θα καταβάλλεται από τις αρχές του 2024 τουλάχιστον το 50% του ποσού των επιδομάτων, των βοηθημάτων και κάθε είδους παροχών και ενισχύσεων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ. Τα επιδόματα ανεργίας, τέκνων, ανασφάλιστου υπερηλίκου κ.λπ. θα καταβάλλονται – σταδιακά – μέσω της κάρτας (στο 50%) και το άλλο 50% θα το παίρνουν σε μετρητά οι δικαιούχοι. Εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα, των ομογενών, τα επιδόματα στέγασης κ.ά.

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας ύψους 780 ευρώ τον μήνα σε μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, αλλά και σε όλες τις μητέρες που έχουν μισθωτή απασχόληση και λαμβάνουν επίδομα κυοφορίας, όπως οι έμμισθες γυναίκες δικηγόροι. Το επίδομα χορηγείται στις νέες κατηγορίες από 1ης/1/2024 για 9 μήνες, όπως ακριβώς ισχύει για τις μισθωτές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Δημιουργείται νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΤΕΑ (Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης), τα οποία θα παρέχουν πρόσθετη σύνταξη και εφάπαξ. Η συμμετοχή σε ΤΕΑ είναι εθελοντική. Το κάθε ΤΕΑ ορίζει το ύψος των εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες. Οι εισφορές που καταβάλλονται σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος μέχρι του ποσού του 20% των αποδοχών του εργαζομένου ή εναλλακτικά του ποσού των 15.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του πληθωρισμού, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.