Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι «τραυματισμένα ή άρρωστα παιδιά της Γάζας, που έχουν ανάγκη επείγουσας περίθαλψης, μπορούν να νοσηλευθούν στην Γαλλία, αν αυτό είναι χρήσιμο και αναγκαίο», διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί 50 ασθενείς στα νοσοκομεία της.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ, ο Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι η Γαλλία κινητοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει, κυρίως αεροπορικά, ώστε τα παιδιά αυτά να μπορούν να μεταφερθούν και να νοσηλευθούν στην Γαλλία.

«Άμεση ανθρωπιστική παύση, που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός»

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην άφιξη, στις αρχές της εβδομάδας, στην Αίγυπτο του ελικοπτεροφόρου Dixmude, που έχει μετατραπεί σε πλωτό νοσοκομείο με δυναμικότητα 40 κλινών για την περίθαλψη σοβαρών περιστατικών και τη μεταφορά τραυματιών, αν υπάρχει ανάγκη, σε νοσοκομεία.

Επίσης, ένα ακόμη αεροσκάφος της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας θα μεταφέρει στις αρχές της εβδομάδας περισσότερους από 10 τόνους ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και δύο κινητές ιατρικές μονάδες για την περίθαλψη 500 σοβαρά τραυματισμένων κάθε μία.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φθάσει το συντομότερο και το ασφαλέστερο δυνατόν. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να επιτύχουμε μία άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μία κατάπαυση του πυρός», έγραψε στο μήνυμά του ο Εμανουέλ Μακρόν.

Προσέθεσε ότι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην περιοχή στα τέλη Οκτωβρίου, πρότεινε μια πρωτοβουλία «για ειρήνη και ασφάλεια για όλους», βασισμένη σε τρεις αλληλένδετους πυλώνες:

1. Διεθνής συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

2. Προστασία άμαχων πληθυσμών, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

3. Επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών, ζώντας δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια.