Ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη, τα «πρέπει» και τα «μη», τους όρκους παντοτινής αγάπης ενώπιον του Θεού και ας μιλήσουμε ανοιχτά.

Το γεγονός ότι η «βιομηχανία» των εξωσυζυγικών σχέσεων… ανθεί όσο καμία άλλη στη σημερινή εποχή, είναι επειδή συμφέρει την τσέπη των άπιστων.

Ένας εραστής ή μία ερωμένη στοιχίζει πολύ λιγότερο από ένα διαζύγιο. Σύμφωνα με την καναδική πλατφόρμα γνωριμιών και κοινωνικής δικτύωσης Ashley Madison, ένα διαζύγιο κοστίζει 3,6 φορές περισσότερο από μια σχέση. Ενώ το μέσο ετήσιο κόστος ενός χωρισμού είναι περίπου 16.588 ευρώ, η διατήρηση μίας παράνομης σχέσης κοστίζει σχεδόν 5.000 ευρώ.

Στην Ισπανία μόνο, εκτιμάται ότι υπάρχουν 1.7 εκατομμύρια άνθρωποι που απατούν. Ακολουθούν η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Στην παγκόσμια κατάταξη, η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 40 χώρες, η Ισπανία βρίσκεται στην έβδομη θέση.

Κάπως έτσι η «βιομηχανία» της απιστίας καθίσταται αρκετά… δελεαστική για ορισμένους. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξοδεύουν ένα μηνιαίο χρηματικό ποσό για μια κρυφή σχέση. Κάποιοι πληρώνουν περισσότερα από άλλους, κάτι που εξαρτάται από το ενδιαφέρον, τη γενναιοδωρία και τον προϋπολογισμό. Και δεν είναι μόνο οι άνδρες.

Όλο και περισσότερες γυναίκες δοκιμάζουν τον απαγορευμένο καρπό.

Στατιστικά στοιχεία

Ως παράνομες, οι εξωσυζυγικές σχέσεις παραμένουν ως επί το πλείστον κρυφές. Έτσι είναι αδύνατο να έχουμε έναν ακριβή αριθμό των ατόμων που απατούν.

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δίνουν μια ιδέα. Στην Ισπανία, το 42% των ανδρών και το 31% των γυναικών έχουν υπάρξει άπιστοι κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα του 2022 που διεξήχθη από την Gleeden, μια πλατφόρμα που ειδικεύεται στις παράνομες συναντήσεις και έχει 11 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Το Gleeden αυτοχαρακτηρίζεται ως ένας προνομιακός χώρος για να βρείτε με ασφάλεια άλλους άπιστους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, «είτε ψάχνετε για μια εξωσυζυγική σχέση κοντά στο σπίτι σας είτε για έναν εραστή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά κατά τη διάρκεια των ταξιδιών σας».

Σύμφωνα με την El Pais, πέραν των ηθικών ζητημάτων που προκύπτουν με τη διατήρηση μιας εξωσυζυγικής σχέσης, απαιτούνται ατσάλινα νεύρα, καλή μνήμη και σύνεση, καθώς και να βάλει κανείς στην άκρη έναν προϋπολογισμό για ταξίδια και δώρα, ιδίως λουλούδια, σοκολάτες, εσώρουχα και σεξουαλικά παιχνίδια.

Δεν έχουν τύψεις

Σύμφωνα με μελέτη του Dylan Selterman, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη του Maryland, οι άπιστοι συνήθως δεν νιώθουν τύψεις ή μετανιώνουν για τους παράνομους δεσμούς τους.

Επιπλέον, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η εξωσυζυγική σχέση είναι θετική για τον γάμο τους. Σύμφωνα με άλλη μελέτη του 2021, το κίνητρο για την απιστία δεν έχει να κάνει με την έλλειψη ρομαντικής αγάπης για τον κύριο σύντροφο, αλλά μάλλον με την έλλειψη σεξουαλικής ικανοποίησης.

Στην πραγματικότητα, πιστεύουν ότι η πρωταρχική τους σχέση βελτιώνεται κάπως, ή και πολύ, ως αποτέλεσμα της μοιχείας που διαπράττουν.

Οι εταιρείες που παρέχουν άλλοθι

Τα έξοδα για έναν άπιστο ή μία άπιστη δεν σταματούν εδώ, και σίγουρα δεν περιορίζονται στον εραστή ή την ερωμένη.

Πολλοί στρέφονται σε εταιρείες οι οποίες τους παρέχουν… άλλοθι. Οι εταιρείες αυτές συγκεντρώνουν στοιχεία που καθιστούν πειστική την απουσία ενός άπιστου από το σπίτι του.

Η δημιουργία ενός άλλοθι για ένα Σαββατοκύριακο μυστικής απόδρασης κοστίζει μεταξύ 150 και 250 ευρώ, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του έργου. Όλα τα άλλοθι είναι μοναδικά και εξατομικευμένα για τον πελάτη.

Σύμφωνα με την εταιρεία Coartada, ένα πρακτορείο που ιδρύθηκε πριν από 25 χρόνια στη Γερμανία και έφτασε στην Ισπανία πριν από δύο χρόνια, «έχουμε κατά μέσο όρο έναν έως πέντε πελάτες την ημέρα στην Ισπανία. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι στη Γερμανία, επειδή είμαστε πιο γνωστοί εκεί», λέει η Laura González.
Η εταιρεία πιστεύει ότι οι πλατφόρμες για γνωριμιών (Tinder, OnlyFans) έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη της επιχείρησής της.
«Οι άνθρωποι θέλουν να ικανοποιούν τις σεξουαλικές τους ανάγκες χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο το γάμο τους», προσθέτει ο Gonzalez.
Πράγματι, είναι ακριβώς η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας για τους επίσημους συντρόφους τους που οδηγεί στην απιστία. Τα άλλοθι συνήθως λειτουργούν. Αλλά σε περίπτωση που αποκαλυφθεί, η κατάσταση μπορεί να διασωθεί, για παράδειγμα, με την προσφυγή σε ένα τεστ ανιχνευτή ψεύδους, όπου τα αποτελέσματα είναι… ψεύτικα.