Μία μέρα πριν το πει Πρωθυπουργός είχαν κυκλοφορήσει οι πρώτες διαρροές. Τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν κατά 300 εκατ. ευρώ τον στόχο. Οπότε, η κυβέρνηση – «η οποία έχει δεσμευθεί να επιστρέφει στην κοινωνία τον πλούτο που παράγεται», σύμφωνα με τη μόνιμη επωδό των κυβερνητικών – θα δώσει ένα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στους πιο ευάλωτους τα Χριστούγεννα που έρχονται.

Βέβαια, προχθές οι εκτιμήσεις ήθελαν το ποσό που θα διατεθεί να είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ, ώστε να μην εξαντληθεί ο έξτρα χώρος και το κράτος να έχει προνοήσει διπλά για την περίπτωση μιας δυσάρεστης έκπληξης το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο επικεφαλής της κυβέρνησης ανακοίνωσε 350 εκατ. ευρώ. Ο δε τσάρος της οικονομίας έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος μιλώντας για 352 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε 2,3 εκατ. πολίτες. Οι αντιπολιτευόμενοι υποδέχθηκαν την παροχή με την αναμενόμενη κριτική. Τη χαρακτήρισαν χαρτζιλίκι και στηλίτευσαν την ατελέσφορη επιδοματική πρακτική, η οποία δεν λύνει το πρόβλημα της ακρίβειας.