Μόλις λίγες ημέρες αφότου προειδοποίησε πως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι «μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα», ο Ιλον Μασκ έκανε τα αποκαλυπτήρια του Grok, ενός AI chatbox με μία «επαναστατική φλέβα» που δημιουργήθηκε αντλώντας έμπνευση από την κωμωδία επιστημονικής φαντασίας του Ντάγκλας Ανταμς «Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ». Οπως επεσήμανε ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, αυτός ο νέος ανταγωνιστής του ChatGPT θα καταστεί διαθέσιμος στους συνδρομητές της υπηρεσίας Premium+ της πλατφόρμας του, του Χ, αν και προς το παρόν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο δοκιμών.

Ο Μασκ αποκάλυψε επίσης πως το Grok είχε πρόσβαση σε μηνύματα χρηστών στο X, και έχει μια τάση να δίνει σαρκαστικές απαντήσεις. Θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα, ποστάρισε ένα στιγμιότυπο οθόνης το οποίο έδειχνε τι απάντησε όταν του ζητήθηκε ένας οδηγός «βήμα προς βήμα» για την παρασκευή κοκαΐνης. Στα τέσσερα βήματα της απάντησης περιλαμβάνεται το «αποκτήστε πτυχίο χημείας» και «στήστε ένα λαθραίο εργαστήριο σε κάποια απομακρυσμένη τοποθεσία». «Πλάκα κάνω!», προσθέτει εντούτοις το chatbox στο τέλος. «Σας παρακαλώ μην προσπαθήσετε πράγματι να παρασκευάσετε κοκαΐνη. Είναι παράνομο, επικίνδυνο και όχι κάτι που θα ενθάρρυνα ποτέ».

Η έμπνευση

Το «Grok» είναι ρήμα που εμπνεύστηκε ο αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ρόμπερτ Ανσον Χάινλαϊν, και σύμφωνα με το λεξικό Collins σημαίνει «καταλαβαίνω σε βάθος και ενστικτωδώς». Αναπτύχθηκε από τη νέα εταιρεία AI του Μασκ, την xAI. Στελέχη της εξήγησαν πόσα οφείλει το chatbox αυτό στο βιβλίο «Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ» σε post που ανέβασαν το Σάββατο: «Το Grok είναι διαμορφωμένο με βάση το «Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ», έχει λοιπόν στόχο να απαντάει σχεδόν στα πάντα και, ακόμα πιο δύσκολο, ακόμα και να προτείνει τι ερωτήσεις να κάνετε! Είναι σχεδιασμένο να απαντάει σε ερωτήσεις με λίγο έξυπνο χιούμορ, και διαθέτει μία επαναστατική φλέβα, παρακαλούμε λοιπόν να μην το χρησιμοποιήσετε αν απεχθάνεστε το χιούμορ!».

Σύμφωνα με την ομάδα της xAI, το Grok υποστηρίζεται από ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο – τη θεμελιώδη τεχνολογία πίσω από τα AI chatbots – ονόματι Grok-1. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν πως η Grok-1 έχει ξεπεράσει το GPT-3.5, το μοντέλο που χρησιμοποιεί η δωρεάν διαθέσιμη εκδοχή του ChatGPT, σε ορισμένους δείκτες αναφοράς, όπως η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων γυμνασίου, αλλά υπολείπεται ακόμα του πλέον ισχυρού μοντέλου ChatGPT, του GPT-4. «Το ξεπερνούν μόνο μοντέλα που εκπαιδεύτηκαν με έναν σημαντικά μεγαλύτερο όγκο δεδομένων εκπαίδευσης και υπολογιστικών πόρων, όπως το GPT-4».

Πρωτότυπο

Η ομάδα της xAI αποκάλυψε επίσης πως το Grok θα διατεθεί σε έναν περιορισμένο αριθμό χρηστών στις ΗΠΑ ως πρωτότυπο, ενώ «νέες δυνατότητες και χαρακτηριστικά» θα αναπτυχθούν τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον ιστότοπό του, μια πρώτη πρόσβαση στο chatbox προσφέρεται σε συνδρομητές του X βάσει ενός «προγράμματος πρώιμης πρόσβασης».

Ο Μασκ ήταν ένας από τους συνιδρυτές της OpenΑΙ, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, απομακρύνθηκε ωστόσο από αυτήν το 2018 λέγοντας πως «δεν συμφωνούσε με ορισμένα πράγματα που ήθελε να κάνει» η ομάδα της, και επικαλούμενος παράλληλα υποχρεώσεις στις άλλες εταιρείες του. Ο ίδιος έχει εκφράσει φόβους για τον ρυθμό ανάπτυξης σε εταιρείες όπως η OpenAI και τον Μάρτιο στήριξε έκκληση για εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη ισχυρών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Τέσσερις μήνες αργότερα, ωστόσο, επεσήμανε πως μια παύση δεν έμοιαζε πλέον ρεαλιστική και ανακοίνωση την ίδρυση της xAI, η οποία, όπως είπε, θα έχτιζε συστήματα ΑΙ «με καλό τρόπο».