Μέσα στο Νοέμβριο θα χτυπήσει το ηλεκτρονικό σφυρί για δύο ακίνητα πραγματικά διαμάντια, οι ιδιοκτήτες των οποίων ήταν επιχειρηματίες που μεσουρανούσαν την προηγούμενη δεκαετία.

Πρόκειται για τη βίλα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου αλλά και η βίλα του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η κατοικία – μουσείο του Εμφιετζόγλου

Στις 8 Νοεμβρίου θα χτυπήσει το σφυρί για την κατοικία – μουσείο η βίλα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου , του ισχυρού άνδρα του κατασκευαστικού ομίλου Μηχανική που «έπεσε» σαν τραπουλόχαρτο αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων την προηγούμενη δεκαετία. Η κατοικία – μουσείο βρίσκεται στα Ανάβρυτα Αμαρουσίου, με επισπεύδουσα την Cepal και με τιμή εκκίνησης 6.792.000 ευρώ.

Η πολυτελής έπαυλη η οποία αποτελείται από εννέα κτιριακά συγκροτήματα βρίσκεται σε μία έκταση 60 στρεμμάτων σε ένα λόφο στο Μαρούσι, δίπλα από τα Ανάβρυτα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται πολιτιστικά κτίρια με εκθεσιακούς χώρους, εκθετήρια έργων τέχνης και εικαστικών έργων, γραφεία, μια μονοκατοικία – βίλα και βοηθητικά κτίρια.

Το 2008 μάλιστα ολοκληρώθηκε και η ανέγερση του κτιρίου της νέας πινακοθήκης εμβαδού 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Στο εσωτερικό του φιλοξενούνται πάνω από 700 έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών. Το πολυτιμότερο εξ αυτων πιθανολογείται ότι είναι το «κρυφό σχολείο» του Νικόλαου Γύζη, το οποίο ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου απέκτησε το 1993 έναντι 187, 5 εκατομμυρίων δραχμών.

Ο πύργος του Ανδρέα Βγενόπουλου

Λίγο αργότερα στις 22 Νοεμβρίου, χτυπά ξανά το ηλεκτρονικό σφυρί για την εντυπωσιακή βίλα του Ανδρέα Βγενόπουλου στην Εκάλη με τον χαρακτηριστικό, επιβλητικό πύργο ύψους 16 μέτρων.

Η πολυτελής έπαυλη βγαίνει σε πλειστηριασμό κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης της περιουσίας του εκλιπόντος. Μετά την αναστολή της διαδικασίας που είχε προγραμματιστεί κατόπιν αίτησης των κληρονόμων για τις 25 Μαΐου, το ακίνητο επανήλθε στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών για τις 22 Νοεμβρίου, με τιμή εκκίνησης 4,2 εκατ. ευρώ

Η μονοκατοικία έχει ανεγερθεί επί μεσαίου οικοπέδου επιφάνειας 3.533,41m2, σύμφωνα με τον τίτλο ιδιοκτησίας. Στο κεντρικό τμήμα του οικοπέδου, στα ανατολικά της κατοικίας, υπάρχει διαμορφωμένος χώρος με κολυμβητική δεξαμενή (πισίνα), επιφάνειας 102,80m2 με τον αντίστοιχο υπαίθριο χώρο εκτόνωσης.

Η μονοκατοικία αποτελείται από δύο κτιριακούς όγκους, οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, έχουν διαφορετική τεχνική και αρχιτεκτονική μορφή αλλά βρίσκονται σε επαφή και είναι λειτουργικά συνδεδεμένοι, ώστε να συνιστούν μία μονοκατοικία.

Η συνολική δόμηση είναι 1.604,72m2, εκ των οποίων τα 1.212,86m2 αποτελούν χώρους κύριας χρήσης (1.123,86m2 ανωδομής και 89,00m2 υπογείου), ενώ τα 391,86m2 υπόγειους χώρους βοηθητικής χρήσης.