«Πιστεύω ότι το φαινόμενο είναι πρόσκαιρο». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου που έχουν εκτοξευτεί σε πρωτοφανή επίπεδα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Εξήγησε πως «οι τιμές, ιδιαίτερα στο ελαιόλαδο, διαμορφώνονται από την προσφορά και τη ζήτηση και η μειωμένη παραγωγή, λόγω της κλιματικής κρίσης, έχει επηρεάσει τις τιμές».

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει και θα συνεχίσει να λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών.

Το κόστος παραγωγής

Αναφορικά με το κόστος παραγωγής, ο αρμόδιος υπουργός είπε: «Έχουμε λάβει σειρά μέτρων, με στόχο τη μείωση του κόστους της παραγωγής. Το τελευταίο είναι η μείωση κατά 11 μονάδες του ΦΠΑ, από το 24% στο 13%, στα αγροτικά μηχανήματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μείωση της φορολογίας κατά 50% στους μετέχοντες σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή παραγωγή). Όπως επίσης ότι κι εφέτος η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο».

Σημείωσε, δε, πως «η μια παγκόσμια κρίση διαδέχεται την άλλη. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν παρούσα. Πάντα δίπλα στους αγρότες. Περισσότερα από 1 δισ. δόθηκαν για τη στήριξή τους στις διαδοχικές κρίσεις που βίωσε και η Ελλάδα. Επίσης, στην τελευταία τετραετία ο ΕΛΓΑ έδωσε για αποζημιώσεις περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ».

Ελλειψη εργατών

Όσον αφορά το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών που αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη οξύτητα φέτος και οι ελαιοκαλλιεργητές, ο υπουργός Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και παρέπεμψε στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο, όπως είπε, θα δώσει λύση σύντομα. «Λόγο έχουν και τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Εξωτερικών. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το τελευταίο από τα εμπλεκόμενα. Εξετάζεται μια γκάμα ενδεχόμενων πρακτικών μέτρων ανάμεσα σε αυτά και η επιδότηση εργασίας».