Βαλίτσες με διπλούς πάτους που έκρυβαν χρηματικά ποσά χιλιάδων ευρώ και δολαρίων που δεν δηλώθηκαν στα τελωνεία, δεσμίδες χαρτονομισμάτων κρυμμένες σε ΙΧ και λαθραία καπνικά προϊόντα αποκάλυψαν οι τελωνειακοί με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων. Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» σε χειραποσκευή επιβάτη που είχε αφιχθεί από το Αμμάν της Ιορδανίας βρέθηκαν 80.000 ευρώ, σε επιβάτη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ελληνικό διαβατήριο αποκαλύφθηκαν 50.000 δολάρια κάτω από αυτοσχέδιο διπλό πάτο της χειραποσκευής του, στις αποσκευές επιβάτη από την Ντόχα του Κατάρ οι ελεγκτές ανακάλυψαν 20.200 δολάρια και 8.000 ευρώ κολλημένα σε κόλλες Α4, μεταξύ εγγράφων.

Στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζατζάκης», ύστερα από πληροφορία του Τελωνείου Αερολιμένα Αθηνών εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 102.640 λαθραία τσιγάρα και 8 κιλά καπνού για χρήση ναργιλέ, με αναλογούντες δασμούς και φόρους ύψους 24.070,73 ευρώ. Τα λαθραία καπνικά εντοπίστηκαν με τη συνδρομή του σκύλου ανιχνευτή «Grey», σε οκτώ βαλίτσες τις οποίες παρέλαβαν τέσσερα άτομα, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, αιγυπτιακής καταγωγής, κάτοικοι Αθηνών, οι οποίοι ακινητοποιήθηκαν με τη συνδρομή στελεχών του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Ηρακλείου. Κατά τον έλεγχο των αποσκευών εντοπίστηκαν τα λαθραία καπνικά και συνελήφθησαν τρία άτομα, καθώς το τέταρτο διέφυγε. Στην προανάκριση αποκαλύφθηκαν τα στοιχεία του τέταρτου ατόμου, καθώς και το σχέδιο μετάβασης των τεσσάρων στον Πειραιά το ίδιο βράδυ ακτοπλοϊκώς. Οι ελεγκτές και ο «Grey» μετέβησαν στο λιμάνι και εντόπισαν στο πλοίο τις δύο βαλίτσες και το τέταρτο άτομο, που συνελήφθη.

Ηλεκτρονικά «καρφώματα»

Μετά την εφαρμογή «Appodixi» που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες μέσω του κινητού τους να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής με «μαϊμού» αποδείξεις, η ΑΑΔΕ ανοίγει μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα στην οποία θα συγκεντρώνονται και θα αξιολογούνται οι καταγγελίες των πολιτών για κρούσματα φοροδιαφυγής. Η νέα ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών παρουσιάζεται σήμερα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή. Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών, οι πολίτες επώνυμα ή ανώνυμα θα δηλώνουν τα στοιχεία για το είδος και τον χρόνο της φορολογικής παράβασης καθώς και την ταυτότητα του παραβάτη είτε αφορά πληροφορίες από άλλους είτε από τη δική τους εμπειρία. Τα στοιχεία αυτά θα φιλτράρονται από τον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να βαθμολογηθεί η σοβαρότητα και η αξιοπιστία των αναφορών για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ανάλογα με τον βαθμό αξιολόγησης οι ελεγκτές θα προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου επαγγελματία ή της επιχείρησης.

Οι σειρήνες του λαϊκισμού και η Ιθάκη

«Θα συνεχίσουμε την πολιτική που οδηγεί σε ανάπτυξη και μας επιτρέπει να εφαρμόζουμε πολιτικές κοινωνικής συνοχής προς όφελος των πιο αδυνάμων, κλείνοντας τα αφτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού, για να φτάσουμε τελικά στην Ιθάκη» σημείωσε με έμφαση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο του «Economist», για να προσθέσει ότι «η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και το «πρωτογενές πλεόνασμα κρίσεων» που αντιμετώπισε τα προηγούμενα χρόνια». Περιγράφοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης, που θα δημιουργήσουν νέα έσοδα για το Δημόσιο και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που «θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών πέρα από αυτήν που ήδη έγινε την προηγούμενη τετραετία».

Παραιτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ

Η αποχώρηση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank έφερε την αποχώρηση της εκπροσώπου του Ταμείου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Οπως ανακοινώθηκε από τη Eurobank, ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια παρουσίας στον Ομιλο Eurobank, η εκπρόσωπος του ΤΧΣ Ευθυμία Δελή, μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων και των Επιτροπών Ελέγχου και Αποδοχών των Διοικητικών Συμβουλίων της Eurobank Holdings και της Eurobank, υπέβαλε την παραίτησή της. Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τη Eurobank πραγματοποιήθηκε με την επαναγορά του 1,4% των μετοχών της που κατείχε το Ταμείο.