Δεν συνάδει με τη δημοσιονομική πειθαρχία που χρειάζεται η χώρα η πρόσφατη απόφαση του μισθοδικείου για τα αναδρομικά στους δικαστικούς και τις αυξήσεις στις συντάξεις τους, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Ο  διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της αρετής. Και αυτός δεν είναι άλλος από «την δημοσιονομική υπευθυνότητα και σταθερότητα» αλλά «και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα για να γίνουμε παραγωγικοί».

Για τους δικαστικούς

Ωστόσο τόνισε ότι «σε αυτό δεν συνάδει η τελευταία απόφαση που ελήφθη από από το Μισθοδικείο και από το Δικαστικό Σώμα για τις αυξήσεις υπερβολικές, κατά την άποψή μου, των συντάξεων των δικαστικών. Αυτό είναι κάτι που πρέπει η κυβέρνηση να το δει πάρα πολύ προσεκτικά. Θα έλεγα ότι ο μόνος κίνδυνος που βλέπω εσωτερικά είναι κοινωνικές ομάδες με μεγάλη δύναμη επιβολής να αποφασίζουν για τα δικά τους μισθολογικά ζητήματα ερήμην των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας».

Με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συντάξεις των  δικαστών πρέπει να προσδιοριστούν με βάση το παλιότερο καθεστώς καθώς η σχετική ρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου που μείωνε δραματικά τις συντάξιμες αποδοχές τους έχει κριθεί αντισυνταγματική τόσο από το Μισθοδικείο όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι η επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο. Για τους λοιπούς συνταξιούχους είναι θέμα της κυβέρνησης τι θα πράξει, καθώς η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς έχει δημοσιονομικό κόστος.

Πηγή: ΟΤ