«Μεγάλη μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε τον προσωπικό αριθμό που θα αναγράφεται στις νέες ταυτότητες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου αποκαλύπτοντας επιπλέον πως θα αποτελείτε από το ΑΦΜ μας συν τρία ψηφία τα οποία θα τα επιλέγει ο πολίτης, μέσω του gov.gr.

«Θα είναι το ΑΦΜ μας συν τρία ψηφία και με αυτόν τον αριθμό που θα παραχθεί τον Δεκέμβριο, θα μπορεί ο πολίτης να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή στο Δημόσιο. Ο προσωπικός αριθμός θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες μετά τον Δεκέμβριο» εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στο OPEN.

«Αυτά τα ‘666’ προφανώς θα τα κόψουμε» σχολίασε χαριτολογώντας.

Η επιλογή του τριψήφιου αριθμού θα γίνει μέσω του gov.gr

Wallet

Κατόπιν, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για την επόμενη ημέρα της ψηφιοποίησης δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «η επόμενη μέρα είναι το νέο wallet, η νέα εφαρμογή στο κινητό που με την έγκρισή του ο πολίτης θα μπορεί να διεκπεραιώνει τις δουλειές του χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζει κανένα έγγραφο».

Παράλληλα αναφέρθηκε στη χρήση της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς όπως είπε μπορεί να μας δώσει έγκαιρη πρόγνωση ή στις περιπτώσεις πυρκαγιών «με συστήματα που έχουν αναπτυχθεί με λέιζερ να έχεις ένα γρήγορο σήμα ότι πιθανόν σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή να έχεις πυρκαγιά. Ήδη δοκιμάζουμε τέτοια συστήματα ώστε την επόμενη περίοδο να τα έχουμε σε χρήση», ενώ επανέλαβε την πλατφόρμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών για ακαθάριστα οικόπεδα.

«Από 1η Μαΐου όλα αυτά θα είναι ηλεκτρονικά, ο πολίτης θα ξέρει πως το οικόπεδό του θα πρέπει να είναι καθαρό, θα λάβει ένα μήνυμα και εάν δεν το κάνει θα επιβάλλεται αυτόματα και ηλεκτρονικά από τον δήμο το πρόστιμο».

«Έξυπνες πόλεις»

Τέλος, ο υπουργός μίλησε για το νέο πρόγραμμα που βρίσκεται στα χέρια των Δήμων της χώρας. Το «Έξυπνες Πόλεις» δίνει την δυνατότητα στον κάθε δήμο να δει τις ανάγκες που έχει και «μέσα στα επόμενα δυο χρόνια θα πρέπει να υλοποιήσει λύσεις που θα κάνουν την ζωή των πολιτών πιο εύκολη».