Καθώς οι τιμές των ενοικίων σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται, πολλοί αισθάνονται οικονομική πίεση λόγου της αύξηση του κόστους ζωής.

Σύμφωνα με νέα μελέτη από τη βρετανική εταιρεία Online Mortgage Advisor η Αθήνα είναι η πόλη όπου η ενοικίαση ακινήτων είναι η πιο δύσκολη, καθώς καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των μισθωμάτων σε σύγκριση με τον μέσο μισθό.

Με βάση τη μεθοδολογία της έρευνας, έγινε σύγκριση του μέσου μηνιαίου καθαρού μισθού των κατοίκων κάθε πόλης με το μέσο κόστος ενοικίασης για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης, για να υπολογιστεί η μεταβολή στις τιμές ενοικίασης μεταξύ του 2018 και του 2022.

Επίσης έγινε σύγκριση των μέσων τιμών των ακινήτων με τις αλλαγές στον μέσο μισθό, κατά την ίδια χρονική περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί πού η οικονομική προσιτότητα των ακινήτων έχει μειωθεί ή αυξηθεί περισσότερο.

Απρόσιτη οικονομικά η Αθήνα

Η Αθήνα είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη αλλαγή στην προσιτή τιμή ενοικίασης στην Ελλάδα. Το 2018, ο μέσος εργαζόμενος έπρεπε να ξοδέψει το 42,40% του εισοδήματός του για να πληρώσει το ενοίκιο ενός διαμερίσματος ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης. Το ποσοστό έχει αυξηθεί στο 55,89% και οι ενοικιαστές πρέπει να ξοδέψουν 13,49% παραπάνω τώρα.

Τα ενοίκια στο Ηράκλειο της Κρήτης έχουν «δει» τη λιγότερο σημαντική αύξηση καθώς οι ενοικιαστές  πληρώνουν 6,33% παραπάνω από το εισόδημά τους για το ενοίκιο ενός σπιτιού.

Όταν πρόκειται για την αγορά ενός ακινήτου, η Αθήνα καταγράφει την υψηλότερη μείωση της οικονομικής προσιτότητας σε όλη την Ελλάδα. Ένα άτομο που κερδίζει το μέσο μισθό στην πρωτεύουσα μπορεί να αγοράσει μόνο 4,19 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο είναι 1,78 τετραγωνικά μέτρα λιγότερο σε σύγκριση με το 2018.

Πού στην Ελλάδα έχει γίνει πιο δύσκολη ή πιο εύκολη η ενοικίαση;

Για τον υπολογισμό της διαφοράς στην οικονομική προσιτότητα ενοικίασης μεταξύ 2018 και 2022, η Online Mortgage Advisor ανέλυσε το μέσο καθαρό μισθό σε διάφορες ελληνικές πόλεις μαζί με το μέσο κόστος ενοικίασης για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης. Το αποτέλεσμα είναι το ποσοστό του μισθού που πρέπει να πάει προς το ενοίκιο.

Οι ενοικιαστές στην Αθήνα πρέπει να καταβάλλουν 13,49% παραπάνω από τον μισθό τους για το ενοίκιο τους – το χειρότερο αποτέλεσμα σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, ενώ ακολουθεί η Πάτρα (+7,8%).

Πού στην Ελλάδα έχει γίνει λιγότερο προσιτή η αγορά ακινήτου;

Αναλύθηκε επίσης πού στον κόσμο η αγορά ακινήτων έχει γίνει περισσότερο ή λιγότερο προσιτή, συγκρίνοντας τα τετραγωνικά μέτρα που ένας μέσος εργαζόμενος θα μπορούσε να αγοράσει το 2022 έναντι του 2018, με βάση τον μέσο ετήσιο μισθό και τη μέση τιμή κατοικίας σε κάθε πόλη.

Οι εργαζόμενοι στην Αθήνα έχουν δει τη μεγαλύτερη μείωση στην οικονομική τους προσιτότητα σε όλη την Ελλάδα. Το 2018, ο μέσος εργαζόμενος μπορούσε να αγοράσει 5,9 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό το ποσοστό έπεσε στα 4,2 τετραγωνικά μέτρα το 2022.

Η Θεσσαλονίκη «είδε» επίσης μια μείωση στην προσιτότητα τετραγωνικών μέτρων.

Πηγή: ΟΤ