Με ένα συγκλονιστικό σκίτσο, μας καλημερίζει εν μέσω της κακοκαιρίας Daniel, ο Αρκάς, αποτυπώνοντας σε εικόνα, τους φόβους των επιστημόνων, ότι στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις φωτιές, ο κίνδυνος για πλημμύρες είναι πάρα πολύ υψηλός.

Τα όμορφα χωριά, όμορφα… πνίγονται, αφού καούν, θα μπορούσε να είναι μια ερμηνεία του σκίτσου του Αρκά, που μας δείχνει ένα γραφικό χωριό να κινδυνεύει να πνιγεί από τις πλημμύρες. Μόνο που το χρώμα των ορμητικών νερών έχει και κάτι από… τις φωτιές που τις προηγούμενες μέρες έκαψαν τη χώρα.

Δείτε το σκίτσο

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στα «ΝΕΑ», λίγο πριν την επέλαση της κακοκαιρίας  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα , έπειτα από τις καταστροφικές μεγαπυρκαγιές που κατέκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους σε αρκετά σημεία της χώρας τις προηγούμενες μέρες.

Σημειώνοντας την ανάγκη πρόληψης και θωράκισης από πλημμυρικό κίνδυνο, ο  ίδιος προτείνει άμεση ενεργοποίηση της επιστημονικής κοινότητας για την επανεκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου και τη διάχυση στοχευμένων και εφαρμοσμένων λύσεων στο πεδίο, τις οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να υλοποιήσουν τάχιστα οι αρμόδιοι κατά τόπους φορείς.

Σε ό,τι αφορά στις περιοχές που αξιολογούνται, έπειτα από τον πύρινο όλεθρο, ως ευάλωτες για καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα, ο καθηγητής εκτίμησε ότι μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλωθούν επί τους εδάφους τους πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν οι πληγείσες από τα πύρινα μέτωπα περιοχές σε Ρόδο, Κέρκυρα, Μαγνησία, Μάνδρα, Λουτράκι και Κορινθία.