Με την κλεψύδρα να αδειάζει για τους φορολογούμενους που δεν έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, λογιστές και φορείς της αγοράς από όλη τη χώρα πιέζουν για παράταση της προθεσμίας. Αν και τα αιτήματα πέφτουν βροχή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καλεί τόσο τους λογιστές όσο και τους φορολογούμενους «να συνεχίσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με δεδομένο ότι καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου 2023».

Μάλιστα όπως λένε παράγοντες του υπουργείου μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 80% των δηλώσεων και υπάρχει ακόμη χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το παράθυρο της παράτασης είναι ανοιχτό καθώς 10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας περίπου 1,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων δεν έχουν υποβληθεί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών με επιστολή της στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ζητά ο χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων νομικών και φυσικών προσώπων να παραταθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου επικαλούμενη μεταξύ άλλων τις καθυστερήσεις στην αποστολή όλων των βεβαιώσεων από τους δημόσιους φορείς και την έκδοση των εγκυκλίων, τα προβλήματα που έχει παρουσιάσει η εφαρμογή των myDATA αλλά και το μεγάλο φόρτο εργασιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα έχει υποβληθεί από τα νομικά πρόσωπα το 60% των φορολογικών δηλώσεων (Ε3). Συνεπώς, σε 10 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των Ε3 των τελευταίων ημερών πριν την εκπνοή της προθεσμίας είναι δύσκολες και με σωρεία προβλημάτων».

Τα στοιχεία

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν μέχρι στιγμής ότι:

– Το 49,14% ή 2.467.324 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές

-Το 34,27% ή 1.720.700 φορολογούμενοι έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα με το μέσο φόρο να ανέρχεται σε 1.226 ευρώ.

– Το 16,59% ή 839.985 φορολογικές δηλώσεις είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στα 368 ευρώ.

Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή του φόρου θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2024. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Επίσης οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση η σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

Πηγή: OT