Με το οικονομικό νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα (13:00), «κάνουμε πράξη το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων» είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το πρωί.

«Θα παρουσιάσουμε το νομοσχέδιο για τη στήριξη του εισοδήματος, που είναι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Χωρίς να υπερβαίνουμε τις αντοχές της οικονομίας, χωρίς να γινόμαστε άγιοι Βασίληδες, κάνουμε πράξη το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος» υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον Σκάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα που θα ξεκινούν με το Market Pass από τον επόμενο μήνα και θα συνεχίζεται έναν μήνα μετά το Youth Pass για όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Αναμένεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση του «πέναλτι» αφαίρεσης του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή της από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας. Καθιερώνεται νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ο ΕΝΦΙΑ, μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.

Παράλληλα στο πακέτο θα περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του ποσού το «Σπίτι μου».

Για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Στο μεταξύ, ο Κωστής Χατζηδάκης, τοποθετήθηκε και για το θέμα με τις τιμές – φωτιά των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

«Κάθε οργανωμένη πολιτεία έχει δύο δυνατότητες, η πρώτη είναι ο ανταγωνισμός και η επιτροπή ανταγωνισμού και η δεύτερη οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια, υπάρχει και ειδική υπηρεσία που οφείλει να κάνει ελέγχους» τόνισε και συμπλήρωσε: «Θα προσεγγίσουμε το θέμα τεκμηριωμένα και όχι με λαϊκίστικες αντιλήψεις» τόνισε και συνέχισε πως «προφανώς δεν γίνεται να κάνουμε μια κρατική ακτοπλοϊκή εταιρεία».

Το όπλο που έχουμε πρωτίστως είναι ο ανταγωνισμός, τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι τον πρώτο ρόλο τον έχει το υπουργείο Ναυτιλίας με συγκεκριμένους κανόνες. «Πάντως, ο ανταγωνισμός είναι η πρώτη και βασική απάντηση, πρέπει να βρεθούμε απέναντι σε κάθε καρτέλ» τόνισε.

Και συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης: «Πρωτίστως ο πολίτης είναι στο μυαλό μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον μέσο άνθρωπο, αν δεν τον υπερασπιστούμε εμείς, δεν θα τον υπερασπιστεί κανείς».

Συμπλήρωσε ότι η ελληνική ακτοπλοΐα λόγω και της κρίσης, έχει περάσει από περίοδο δικής της κρίσης που δημιούργησε αναταράξεις στον κλάδο και επιχειρείται σταθεροποίηση αλλά όχι επί ζημία των επιβατών.

Πρόσθεσε ότι και ο πρωθυπουργός έχει ενοχληθεί με την ιστορία, γι’ αυτό και θα διερευνηθεί το ζήτημα, ήδη διερευνάται από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.

«Απορεί κανείς όταν από τη μια ενσωματώνονται οι τιμές των αυξήσεων, όταν έχουμε αποκλιμάκωση όμως δεν βλέπει κανείς κάτι τέτοιο στις τιμές, γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά θα δοθούν οι απαντήσεις».

Το στοίχημα για τη φοροδιαφυγή

Ερωτηθείς για το θέμα της φοροδιαφυγής τόνισε ότι αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της θητείας του, με «όπλο» την χρήση ψηφιακών εργαλείων. «Και για μένα προσωπικά είναι στοίχημα να μπει τάξη στο συγκεκριμένο θέμα, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων» είπε χαρακτηριστικά.

«Είπα και στη Βουλή ότι τους πρώτους μήνες του 2024 θα έχουμε προχωρήσει στην ηλεκτρονική διασύνδεση σε περισσότερα επαγγέλματα, θα γίνει υποχρεωτική η διαβίβαση στοιχείων στην ΑΑΔΕ και τρίτον η πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων θα γίνεται μέσω ψηφιακών καρτών. Όλες οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν, χρειάζεται συνεργασία και με τις τράπεζες, αλλά παράλληλα στόχος είναι η αυτοματοποίηση των ελέγχων και κυρώσεις για τη μη εισαγωγή στοιχείων στο mydata», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Συμπλήρωσε ότι η μάχη είναι πολυεπίπεδη και επανέλαβε ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι μέγιστη προτεραιότητα.

«Δεν είναι άγιες οι τράπεζες»

Για τις τράπεζες είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν οι καταθέσεις μας, και στο τέλος θα πληρώνουμε τις ανακεφαλαιοποιήσεις. Από κει και πέρα, δεν λειτουργούν όλα ομαλά στο τραπεζικό σύστημα, το είπα και χθες στην συνάντηση που είχαμε με τις τράπεζες και στάθηκα στο θέμα του ανταγωνισμού που πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα, αλλά αυτό δεν είναι θέμα ευχών».

Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε: «Μπορούμε να κάνουμε δύο κινήσεις, η μία είναι η επέκταση της δυνατότητας παροχής δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα με εγγυήσεις, με κανόνες, υιοθετώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, προκειμένου να διευρυνθεί ο ανταγωνισμός και να υπάρχουν περισσότερες πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

Το δεύτερο είναι ότι θα πάμε σε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου προκειμένου οι καταθέτες να έχουν και άλλες δυνατότητες να βάζουν τα λεφτά τους, όχι μόνο στις τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό».

Ο κ. Χατζηδάκης συνέχισε λέγοντας: «Και τους είπα και κάτι που δεν είναι το ίδιο σημαντικό, ούτε μέτρο, επειδή μου είπαν ‘κύριε υπουργέ ξέρετε, εντάξει τα προϊόντα ταμιευτηρίου έχουν πολύ χαμηλό, μηδαμινό επιτόκιο, αλλά έχουμε άλλα προϊόντα προθεσμιακά που δίνουμε μεγαλύτερα επιτόκια.

» Τους είπα ‘εντάξει, τότε θα αναλάβετε την υποχρέωση, επειδή δεν τα ξέρει ο κάθε συνταξιούχος, ο κάθε άνθρωπος που έχει κάποια λεφτά στην άκρη, να κάνετε μία επικοινωνιακή εκστρατεία τους επόμενους μήνες που θα διαφημίσετε όλα αυτά τα προϊόντα σας. Έτσι όποιος θέλει να μην έχει τα λεφτά του με μηδαμινό επιτόκιο σε σας, να τα βάζει σε μία προθεσμιακή κατάθεση».

Δεν είναι άγιες οι τράπεζες, αλλά υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα, όταν κάποιος δηλώνει πάμπτωχος και ζητά τραπεζικό δανεισμό, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Για τις ρυθμίσεις χρεών

Σχετικά με την ένταξη στις ρυθμίσεις για χρέη είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε δύο ειδών ρυθμίσεις, η πρώτη με 120 δόσεις.

«Εμείς τι λέμε σε αυτούς που χρωστούν; Ελάτε να δώσετε 2 δόσεις και θα θεωρηθείτε ρυθμισμένοι. Ερωτώμαι γιατί αυτό είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Για τις νέες οφειλές μετά το 2019 επελέγη το καθεστώς των 72 δόσεων, αυτό είναι 7 χρόνια, δεν είναι λίγο. Υπάρχουν άλλοι που τα πληρώνουν αμέσως. Είναι ευνοϊκό το καθεστώς.

Αν υποχωρήσουμε σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δόσεων, περνάμε το μήνυμα ότι δεν έχουμε σοβαρό κράτος. Γι αυτό λέω ότι υπάρχει προθεσμία και να την εκμεταλλευτούν οι συμπολίτες μας στο υπάρχον πλαίσιο».