Δεκάδες θανάτους έχει προκαλέσει το φονικό κύμα καύσωνα που πλήττει τις ΗΠΑ. Ήδη έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι σε Τέξας και Λουιζιάνα, ενώ πολλοί πολίτες έχουν πάει στο νοσοκομείο λόγω του συνδυασμού ζέστης και υγρασίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει για τις ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες που επικρατούν και οι οποίες επεκτάθηκαν προς τα ανατολικά στο Μισισιπή και στο Τενεσί, αφού μεγάλες εκτάσεις του Τέξας «κάηκαν» από τον καύσωνα με τον υδράργυρο να ξεπερνά την Τετάρτη τους 41 βαθμούς, ενώ κατά τόπους ανήλθε στους 46! Αποτέλεσμα αυτού, να πεθάνουν 13 άτομα στο Τέξας κι ένα στη Λουιζιάνα.

«Καμπανάκι» από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για επικίνδυνες πυρκαγιές

Η Καλιφόρνια αντιμετώπιζε επίσης το πρώτο μεγάλο κύμα καύσωνα της χρονιάς. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε ότι οι συνθήκες ήταν ώριμες για επικίνδυνες πυρκαγιές σε περιοχές του Τέξας, του Νέου Μεξικού, της Αριζόνα, του Κολοράντο και της Γιούτα.

Έντεκα από τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη του Τέξας σημειώθηκαν στην κομητεία Ουέμπ, στο Λαρέντο. Οι νεκροί ήταν ηλικίας από 60 έως 80 ετών και πολλοί είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την ιατροδικαστή της κομητείας Ουέμπ, Δρ. Κορίν Στερν, η οποία είπε ότι το επίπεδο ζέστης στην κομητεία ήταν άνευ προηγουμένου.

«Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει κλιματισμό στα σπίτια της»

Η περιοχή έχει υψηλότερο ποσοστό φτώχειας από τον μέσο όρο της πολιτείας και αυτό επιδεινώνει τα δεινά, πρόσθεσε η Στερν. «Η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει κλιματισμό στα σπίτια της. Είτε έχουν τους ανεμιστήρες κλειστούς, είτε έχουν ανεμιστήρες ανοιχτούς αλλά όχι τον κατάλληλο αερισμό».

Δύο πεζοπόροι από τη Φλόριντα πέθαναν επίσης ενώ έκαναν πεζοπορία σε κάτω από αντίξοες συνθήκες στο Εθνικό Πάρκο Big Bend.

Πού κυμαίνονται οι θερμοκρασίες ανά περιοχή