Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, είχε αρκετές μετακινήσεις, καθώς και αρκετά νέα πρόσωπα.

Μάλιστα, αρκετούς «πρωτοεμφανιζόμενους» υπουργούς συναντάμε και στα κρίσιμα παραγωγικά υπουργεία.

Για παράδειγμα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπουργός αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης, αναπληρωτής υπουργός ο Νίκος Παπαθανάσης και υφυπουργοί οι Χάρης Θεοχάρης και Θάνος Πετραλιάς.

Κι αν οι τρεις πρώτοι κατείχαν υπουργικές θέσεις και την προηγούμενη τετραετία, ο Θάνος Πετραλιάς αποτελεί νέα προσθήκη, έχοντας όμως πολύ μεγάλη γνώση του εν λόγω υπουργείου.

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πετραλιάς, γνωρίζει καλά τα λημέρια στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και στην προηγούμενη κυβέρνηση, βρισκόταν στο εν λόγω υπουργείο εκτελώντας χρέη γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής.

Πρόκειται ουσιαστικά για υπηρεσία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συμβάλει τα μέγιστα στις διαδικασίες εκτέλεσης κι εποπτείας των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού.

Ποιος είναι ο Θάνος Πετραλιάς

Ο Αθανάσιος Πετραλιάς κατέχει διδακτορικό τίτλο σπουδών στη Στατιστική και πτυχίο και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ).

Έχει διδάξει επί σειρά ετών σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα του ΟΠΑ και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός συνεργάτης σε ερευνητικά Ινστιτούτα και Δημόσιους οργανισμούς όπως το ΚΕΠΕ και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2012-2014 ήταν μέλος της Ελληνικής ομάδας τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Έχει συγγράψει μεγάλο αριθμό επιστημονικών άρθρων, βιβλίων και μελετών που αφορούν θέματα της Ελληνικής Οικονομίας, Χρηματοοικονομικών, Στατιστικής, Οικονομετρίας, και άλλων θεμάτων όπως η Μετανάστευση και η Δημόσια Υγεία. Σήμερα απασχολείται ως επιστημονικό προσωπικό στην Διεύθυνση Στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Υπουργείο Ανάπτυξης

Νέα πρόσωπα συναντάμε και στο υπουργείο Ανάπτυξης, αφού πέραν του υπουργού Κώστα Σκρέκα, που από το υπουργείο Ενέργειας «μετακόμισε» στο υπουργείο Ανάπτυξης, μαζί του, ως υφυπουργοί, θα είναι ο Μάξιμος Σενετάκης και η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου.

Ποιος είναι ο Μάξιμος Σενετάκης

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον επίσημο ιστότοπό του ο ίδιος:

Γεννήθηκα και ζω στο Ηράκλειο γιατί αγαπώ με πάθος την Κρήτη και τους ανθρώπους της. Επέλεξα να εργάζομαι εδώ. Στον τόπο μου να κάνω πράξη όσα σπούδασα στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Μπήκα στην ενεργό Πολιτική το 2012 γιατί πίστευα πως η νέα γενιά Ελλήνων έχει ευθύνη να διεκδικήσει πόστα ευθύνης. Οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους. Έγινα βουλευτής στηρίζοντας τον Αντώνη Σαμαρά σε δύσκολες αποφάσεις.

Στις εκλογές του 2015 οι συμπολίτες μου με περιέβαλαν με αρκετή εμπιστοσύνη, η οποία όμως δεν μου εξασφάλισε την ανανέωση της βουλευτικής μου θητείας.

Στις εσωκομματικές εκλογές για την Αρχηγία της ΝΔ, συντάχθηκα εξαρχής και ανεπιφύλακτα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια επιλογή που δικαιώθηκε και δικαιώνεται καθημερινά.

Τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν επανήλθα στο εργοτάξιο. Επέβλεψα και υλοποίησα μια σειρά ιδιωτικών και δημόσιων έργων. Μεταξύ αυτών, τον νέο σταθμό ΚΤΕΛ – ένα στολίδι για την πόλη μας.

Ταυτόχρονα παρέμεινα ενεργά πολιτικός, ως ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα ανάπτυξης της Κρήτης.

Τον Ιούλιο του 2019 ήμουν εκ νέου υποψήφιος βουλευτής. Οι συμπολίτες με τίμησαν εκ νέου με την εμπιστοσύνη μου, δίνοντας μου την εντολή να τους εκπροσωπήσω.

Έκτοτε ως βουλευτής τους, κάνω ό,τι είναι δυνατό για να τιμήσω την εμπιστοσύνη τους.

Ποια είναι η Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου

Hνέα υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Ευαγγέλου Μάνη – Παπαδημητρίου, γεννήθηκε στην Κατερίνη στις 18/8/1964. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Πιερίας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2012. Εχει διατελέσει μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, μέλος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Είναι παντρεμένη με τον Θωμά Παπαδημητρίου, φοροτεχνικό-λογιστή, πρώην δήμαρχο της Πέτρας Πιερίας, καθώς και πρώην πρόεδρο ΝΟΔΕ Πιερίας. Εχουν δύο κόρες, τη Μελπομένη, χημικό μηχανικό και την Αθηνά, δικηγόρο.

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Τέλος, νέο πρόσωπο αποτελεί κα ο Βασίλης Σπανάκης, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σημειώνεται ότι υπουργός στο εν λόγω υπουργείο αναλαμβάνει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ υφυπουργός μαζί με τον Βασίλη Σπανάκη θα είναι ο Πάνος.

Ποιος είναι ο Βασίλης Σπανάκης

Ο Βασίλης Σπανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και έχει καταγωγή από την Κρήτη και τη Λακωνία, ενώ μεγάλωσε στο Μοσχάτο και ζει στα Νότια Προάστια με τη γυναίκα του, την αρχιτεκτόνισσα Σμαράγδα Μαλακατέ και το γιο του Αλέξανδρο.

Είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) με μεταπτυχιακές σπουδές στο City University του Λονδίνου.

Έχει εργαστεί στην εταιρεία Σώμα Ορκωτών Λογιστών Α.Ε. και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Προέρχεται από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας. Διετέλεσε υπεύθυνος Μαθητικού (Μ.Α.ΚΙ.) της ΟΝΝΕΔ Μοσχάτου, ενεργό στέλεχος της Δ.Α.Π. ΑΣΟΕΕ, της ΔΑΚΕ Εφοριακών και της ΔΗ.ΚΙ.Ο.

Έχει εκλεγεί τρεις φορές στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ήμουν μέλος του Δ.Σ. του Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Έχει διατελέσει εκλεγμένος Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων.

Το 2016, με απόφαση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ορίστηκε Γραμματέας Οργανωτικού του Κόμματος και τον Ιανουάριο του 2017 ανέλαβε Γραμματέας της νεοσύστατης Γραμματείας των Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.) της Νέας Δημοκρατίας, θέση την οποία κατείχε έως τον Ιανουάριο του 2019.