Σε εξέλιξη βρίσκεται η προανάκριση στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας για το τραγικό ναυάγιο, καθώς μέχρι στιγμής 8 άτομα έχουν περάσει από την προανακριτική διαδικασία ως ύποπτοι για την παράνομη μεταφορά των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για Αιγύπτιους που φέρονται ως ύποπτοι για διακίνηση.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της Frontex, Χανς Λάιτενς, βρέθηκε στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, προκειμένου να ενημερωθεί για τις έρευνες.

«Είμαι εδώ για να κατανοήσω καλύτερα τι συνέβη και τον ρόλο της Frontex. Είμαι εδώ επίσης για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και τη βοήθειά μου στους Έλληνες συναδέλφους, που έκαναν ό,τι περισσότερο μπορούσαν για να σώσουν ζωές», δήλωσε ο κ. Λάιτενς .

Όπως είπε, η καρδιά του είναι με τα θύματα και τις οικογένειές του, ενώ τόνισε ότι μόλις έμαθε για το δυστύχημα άλλαξε το πρόγραμμά του για να έρθει στην Καλαμάτα. «Είναι ένα φρικτό γεγονός», σημείωσε.

«Ήταν σίγουροι τριπλάσιοι μέσα στο πλοίο»

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των τοπικών αρχών στην Καλαμάτα, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Θανάσης Βασιλόπουλος.

«Κινητοποιήσαμε τις διαδικασίες όλες, συνεργαστήκαμε με τις υγειονομικές δομές της περιοχής και όχι μόνο, τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της Λακωνίας και της Αρκαδίας, ήρθαν εδώ ασθενοφόρα απ’ όλη την Πελοπόννησο, γιατί είχαμε την ελπίδα ότι θα κληθούμε να διαχειριστούμε πάρα πολλούς διασωθέντες», ανέφερε.

«Ο νεκροί είναι 78, εκ των οποίων μία γυναίκα κι αυτό επιβεβαιώνει ότι υπήρχαν γυναίκες μέσα στην ομάδα αυτή που ήταν στο σκάφος, όπως έλεγαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Δεν ήταν μόνο 182 άτομα, ήταν σίγουρα τριπλάσιοι», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Ο κ. Βασιλόπουλος έδωσε έμφαση στη βοήθεια που παρείχαν οι κάτοικοι της Καλαμάτας.

«Φάνηκε και χθες η κινητικότητα της κοινότητας της Καλαμάτας. Παρότι έχουμε δημοτικά μαγειρεία και είχαμε ετοιμάσει το χθεσινοβραδινό φαγητό, τελικά δεν το φέραμε, διότι έφεραν εδώ οι φορείς της περιοχής 160 μερίδες που προμηθεύτηκαν από κέτερινγκ για να φάνε οι άνθρωποι εδώ, όπως και οι διασώστες που παραμένουν εδώ όλη την ημέρα. Και σήμερα συνεχίζουν φορείς και πολίτες να φέρνουν και νερό και ρούχα και φαγητό. Ήρθαν από χθες καινούργια ρούχα, παντόφλες, εσώρουχα, παπούτσια, από επιχειρήσεις τις περιοχής μας», σημείωσε.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκινά διαδικασίες για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Κλιμάκιο του Τομέα Αναζητήσεων & Restoring Family Links (RFL) του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έφτασε την Πέμπτη στην Καλαμάτα, προκειμένου να συντονίσει από το σημείο τις ενέργειες για την αναζήτηση των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου, όπως τονίζει ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού.

Παρακαλούνται οι πολίτες που αναζητούν τους οικείους τους να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Αναζητήσεων & RFL του Ε.Ε.Σ. στα 210 5230 043 και 210 5140440 (Τηλεφωνική γραμμή Τηλεδιερμηνείας για μεταναστευτικούς πληθυσμούς) και μέσω email στο tracingstaff@redcross.gr.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ