Από το εδώλιο του κατηγορούμενου, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη της δίκης στο Πενταμελές Εφετείο για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής έκανε εμφάνιση με προεκλογικά χαρακτηριστικά ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο έγκλειστος κατηγορούμενος παρουσία οπαδών του που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο  ακροατήριο ζήτησε από το δικαστήριο που δικάζει την ουσία της υπόθεσης επί της ουσίας να κρίνει την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου αναφορικά με την ισχύ του τεκμηρίου της αθωότητας.

«Ζητώ να μου απαντήσετε αν υιοθετείτε όσα αναφέρει στην απόφασή του το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αν ισχύει για εμένα το τεκμήριο αθωότητας ή αν κακώς βρίσκομαι εδώ και ταλαιπωρώ τους συνηγόρους μου» είπε ο κατηγορούμενος απευθυνόμενος στους δικαστές.

Διαβάζοντας αποσπάσματα της επίμαχης απόφασης που απέκλεισε το κόμμα «Έλληνες» από τις εκλογές, ο κρατούμενος ισχυρίστηκε ότι παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας του και ζήτησε από το δικαστήριο να «τοποθετηθεί» αν συμφωνεί με όλα αυτά.

Μάλιστα κατά την ανάγνωση, στο σημείο που το Α1 Τμήμα αναφέρει  πως  «η επίκληση του τεκμηρίου αθωότητας αποτελεί Δούρειο Ίππο για την κατάλυση της Δημοκρατίας» ο Ηλίας Κασιδιάρης σχολίασε  «για την κατάλυση της Νέας Δημοκρατίας θα πω εγώ», ενώ δεν άφησε εκτός κάδρου στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη λέγοντας πως «αυτοί πρέπει να δικάζονται εδώ».

Κατά του κατηγορούμενου για εγκληματική οργάνωση οι αναφορές του Αρείου Πάγου παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας του και εισήλθαν στην ουσία της υπόθεσης που εκδικάζει το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. «Γίνεται κάτι εδώ; Σας ζητώ να μου πείτε; Τα αποδέχεστε αυτά; Είναι προειλημμένη η απόφαση σας;» ανέφερε.

Τον λόγο έλαβαν στη συνέχεια συνήγοροι προς υποστήριξη της Κατηγορίας.

Όπως ανέφερε ο συνήγορος Κώστας Παπαδάκης το αίτημα Κασιδιάρη είναι  «Πολιτικό και εκλογικό που απευθύνεται στο ακροατήριό του καθώς η συνεδρίαση είναι η προτελευταία πριν τις εκλογές». Είπε επίσης πως  «εμείς τασσόμαστε υπέρ του τεκμηρίου αθωότητας και κατά να υπάρχει κάποια σκιά. Το αίτημα είναι Μη νόμιμο. Ο Άρειος Πάγος λειτουργεί ως διοικητικό και όχι δικαιοδοτικό όργανο. Δεν διασταυρώνεται το πεδίο της δικαιοδοτικής λειτουργίας του δικαστηρίου σας με τη διοικητική του Αρείου Πάγου».

Από την πλευρά του ο έτερος συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας Θανάσης Καμπαγιάννης έκανε λόγο για προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου προκειμένου να ανοίξουν παράθυρο για αναίρεση της απόφασης του Πενταμελούς.

Τελικά το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε όπως είχε ζητήσει και η εισαγγελέας της έδρας το αίτημα ως απαράδεκτο και πως δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου. Και λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης η πρόεδρος του δικαστηρίου επισήμανε το αυτονόητο ότι πάγια αρχή του Ποινικού δικαίου αποτελεί το τεκμήριο της αθωότητας που ισχύει μέχρι την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.