Κάποτε, που οι προεκλογικές συγκεντρώσεις γέμιζαν γήπεδα και πλατείες και οι σημαίες των κομμάτων κυμάτιζαν περήφανες, τα συνθήματα που φώναζαν οι ψηφοφόροι για να δώσουν τον παλμό στον δρόμο προς τις κάλπες, άφησαν εποχή.

Από τα χρόνια των μεγάλων συγκεντρώσεων μέχρι σήμερα, κάποιες φορές οι πολιτικοί αρχηγοί σταματούσαν για να ακουστεί το σύνθημα που φώναζε ο κόσμος.

«Εδώ και τώρα Ανδρέα πες τα όλα… (Ανδρέας 1989)».

«Ενωμένος ο λαός, ο ψηλός πρωθυπουργός. (Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη)».

«Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά (Ανδρέας Θεσσαλονίκη 1985)».

Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, μέχρι τα τέλη της, όταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μάχονταν για την εξουσία, ήταν η εποχή που ο κόσμος χόρευε στις πλατείες όταν άκουγε τους ύμνους των κομμάτων.

Οι οπαδοί με τα συνθήματά τους προσπαθούν είτε να πικάρουν τους αντιπάλους, είτε να δείξουν την αγανάκτησή τους, παραμονές της κάλπης.

Τα συνθήματα που άφησαν εποχή

Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης το ενδιαφέρον είναι έντονο και τα συνθήματα γράφονται ακόμα και στον Τύπο της εποχής. «Το ΒΗΜΑ» το 1974 γράφει τι ακούστηκε σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ. Από το «εμπρός για τον σοσιαλισμό», μέχρι… το «φόλα στον σκύλο της ΕΔΕ». Το «τη λευτεριά φέρνει ο σοσιαλισμός» και «κάτω ο νέος φασισμός, ζήτω ο σοσιαλισμός».

Το 1981 τα συνθήματα ξεφεύγουν ακόμα περισσότερο και ο Γεώργιος Ράλλης προσπαθεί μάλλον μάταια να ρίξει τους τόνους.

Πολλά από τα συνθήματα που ακούγονται εκείνες τις μέρες μπορούν να χαρακτηριστούν στην καλύτερη περίπτωση ακραία.

«Θέλουμε πρωθυπουργό, που να μπορεί να πει το ρο», «Φόλα στον σκύλο του ΠΑΣΟΚ», «Αυτός είναι αρχηγός και όχι ο μεθύστακας ο Αμερικανός» είναι κάποια από αυτά.

Οι εκλογές πάντως που έμειναν στην ιστορία για τα συνθήματα και τον φανατισμό του κόσμου ήταν εκείνες του 1985.

«Μαζί σου Ανδρέα για μια Ελλάδα νέα», «Ψηλέ προχώρα τώρα ήρθε η ώρα» για τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αντίστοιχα.

Η υπόσχεση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για φθηνότερα αυτοκίνητα, γεννά ένα σύνθημα που έμεινε στην ιστορία. «Επιτέλους αυτοκίνητο χωρίς εισφορά και δασμούς στον δρόμο για την ευημερία του λαού» γράφει αφίσα της ΝΔ, με τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να απαντούν: «καλύτερα παπάκι, παρά τον Μητσοτάκη».

Μετά τη δεκαετία του ’80, το ενδιαφέρον του κόσμου άρχισε να ατονεί. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και από τα συνθήματα των οπαδών πέρασαν σε πρώτο πλάνο οι ατάκες των πολιτικών.