H είδηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του Fox News και της εταιρείας ηλεκτρονικής καταμέτρησης ψήφων Dominion Voting Systems έκανε τον γύρο του κόσμου, τόσο για το ποσό που κλήθηκε να καταβάλλει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, όσο και για την παραδοχή περί fake news.

Στο επίκεντρο της κόντρας βρέθηκε και ο Ελληνοκαναδός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dominion Τζον Πούλος, ο οποίος εμφανίστηκε χαμογελώντας μετά την αποζημίωση των 787,5 εκατ. δολαρίων που δέχθηκε να πληρώσει το Fox, ιδιοκτησίας του Ρούπερτ Μέρντοχ, για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η εταιρεία του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, που είχε επικριθεί για το ρόλο της στα επεισόδια στην Ουάσιγκτον και για την επιμονή της στη θεωρία του «κακού» λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ που έκριναν το εκλογικό αποτέλεσμα, δέχθηκε τον συμβιβασμό γνωρίζοντας ότι σε μια δίκη μπορεί να πλήρωνε πολλά περισσότερα. Στο γεγονός αυτό συνετέλεσε και παλαιότερη δήλωσή του στην οποία επιβεβαίωσε ό,τι γνώριζε οι παρουσιαστές των εκπομπών στο κανάλι του έλεγαν ψέματα για την εκλογική νοθεία, αλλά ο ίδιος επέλεξε να μην παρέμβει για να το σταματήσει.

Την είδηση ανακοίνωσε «στον αέρα» του Fox News ο Νιλ Καβούτο, ένας από τους πιο γνωστούς παρουσιαστές του καναλιού. «Το Fox News συμφώνησε να πληρώσει 787,5 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισμού, ύστερα από άσκηση αγωγής για συκοφαντική δυσφήμιση από την Dominion. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από τη Wall Street Journal. Με τον διακανονισμό αποτρέπεται η εκδίκαση ισχυρισμών ότι στο Fox, οι παρουσιαστές και οι προσκεκλημένοι του, είχαν δώσει βήμα σε αιτιάσεις σχετικά με την τεχνολογική αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας, στις εκλογές του 2020».

Ποιος είναι ο Τζον Πούλος

O 45χρονος επιχειρηματίας ίδρυσε την Dominion το 2002 με σκοπό τη βελτίωση της εκλογικής διαδικασίας μέσω της εφαρμογής της τεχνολογίας. Η Dominion βρίσκεται τώρα σε εκατοντάδες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά και χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε τοπικές κάλπες, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών τμημάτων στις εκλογές του Οντάριο το 2010.

Σταδικά η εταιρεία μεγάλωσε, προσφέροντας εξοπλισμό και υπηρεσίες τεχνολογίας για όλη την εκλογική διαδικασία σε πολλές χώρες, από τη σύνταξη λιστών με δικαίωμα ψήφου και την καταγραφή του πότε ψήφισαν, την καταμέτρηση ψήφων, έως τις τεχνολογίες απομακρυσμένης ψηφοφορίας.

Αναγνωρίζοντας ότι η τεχνολογία αυτοματοποιημένης ψηφοφορίας θα μπορούσε να επιτρέψει στους ψηφοφόρους που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου να λένε την άποψή τους, συνίδρυσε το Delian Project, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που στοχεύει να βοηθήσει τις μεταπολεμικές και αναδυόμενες δημοκρατίες να εφαρμόσουν θετικές αλλαγές στην εκλογική τους διαδικασία μέσω της εφαρμογής της τεχνολογίας.

Επιλέχθηκε ως ένας από τους κορυφαίους 40 επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας που καινοτομούν και διακρίνονται στον Καναδά. Παράλληλα, η εταιρεία του έχει ενταχθεί στη λίστα της Deloitte για τις 50 top εταιρείες τεχνολογίας για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Του απονεμήθηκε το βραβείο Queen’s Diamond Jubilee Award το 2013 για το φιλανθρωπικό του έργο και αναγνωρίστηκε ως «40 under 40» μεταξύ των Ελληνων ομογενών της Αμερικής.

Ο Πούλος είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και κατέχει Master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το INSEAD.

Είναι προπονητής χόκεϊ νέων και μέντορας σε νέους επίδοξους φοιτητές επιχειρήσεων, ενώ είναι μέρος μιας συμμαχίας ελληνοκαναδών επιχειρηματιών που μοιράζονται έναν κοινό στόχο να διατηρήσουν την κληρονομιά τους.

«Η Fox παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα»

Εξερχόμενος από το δικαστικό μέγαρο ο Τζον Πούλος δήλωσε ότι «η εταιρεία Fox παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα για την Dominion που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην εταιρεία μου, τους υπαλλήλους μας και τους πελάτες που εξυπηρετούμε. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να το αναπληρώσει», σημείωσε. Δεν παρέλειψε μάλιστα να πει ότι «το αληθινό ρεπορτάζ στα μέσα ενημέρωσης είναι απαραίτητο για τη δημοκρατία μας».

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Dominion, Τζάστιν Νέλσον έκανε λόγο ότι το ποσό είναι αντιπροσωπευτικό και αποτελεί δικαίωση για τον πελάτη του, ενώ δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης ότι «τα ψέματα έχουν συνέπειες».