Ιδιαίτερη έμφαση στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας έδινε και δίνει η Αθήνα με φόντο τόσο την ενίσχυση της θέσης και της επιρροής της στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου, όσο και το χτίσιμο ενός ισχυρού τείχους συμμαχιών που θα τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα.

Διευκρινίζοντας πάντα πως τα σχήματα αυτά δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας, αντίθετα έχουν στόχο να συμβάλουν στην ενδυνάμωση των δεσμών των χωρών της περιοχής και να αναπτύξουν νέους με στόχο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Οπως έχει σημειωθεί δε αρκετές φορές, αποκλεισμοί επίσης δεν υπάρχουν και αφήνεται να εννοηθεί ως μήνυμα προς την Αγκυρα πως θα μπορούσε να μπει στα πολυμερή σχήματα, εφόσον τηρούσε συγκεκριμένους κανόνες. Για την ελληνική διπλωματία οι τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες ενίσχυσαν τον ρόλο της ως γέφυρας μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της ΕΕ – κυρίως – που έχει εμπεδωθεί πλέον, ξεπερνώντας τα στενά όρια του παράγοντα σταθερότητας.

Ενώ πλέον η Ελλάδα προωθεί και τριμερείς στα Βαλκάνια, με φόντο πάντα την ενέργεια και τα γενικότερα ζητήματα της περιοχής, με την Αθήνα να επιδιώκει να δείξει ότι έχει ενεργό διπλωματικό ρόλο.

Τα σενάρια

Ενα από τα πλέον σημαντικά σχήματα για την Αθήνα είναι το Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, με την τελευταία συνάντηση να πραγματοποιείται στις 31 Μαρτίου στη Λευκωσία, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και ενώ το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών του με την Τουρκία.

Σύμφωνα δε με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα αποστολής μίας κοινής επιστολής από Δένδια, Κόμπο και Κοέν στον αμερικανό ομόλογό τους Αντονι Μπλίνκεν προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση της τριμερούς με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Οπως ανέφεραν κυπριακές πηγές, η επιστολή αναμένεται να σταλεί τις επόμενες ημέρες, με στόχο η συνάντηση να γίνει σε μία από τις χώρες της περιοχής για να σταλούν και τα απαραίτητα μηνύματα. Σε ένα περιβάλλον που η Δύση αναζητεί τους εναλλακτικούς ενεργειακούς δρόμους που θα της επιτρέψουν την απεξάρτηση από τη Ρωσία. Με διπλωμάτες να μην αποκλείουν να συγκληθεί μία συνάντηση του 3+1 την οποία ενδεχομένως θα ακολουθήσει και μία εξισορροπητική κίνηση προς την Τουρκία.

Το θέμα για μία συνάντηση κορυφής στο πλαίσιο της τριμερούς Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και αφού θα έχει προκύψει νέα κυβέρνηση στην Αθήνα τέθηκε και στη συνάντηση Δένδια – Σούκρι την περασμένη Τρίτη, ενώ συζητήθηκε και η πιθανότητα μίας τετραμερούς με τη συμμετοχή της Γαλλίας αυτή τη φορά.

Εξωστρέφεια

Στα υφιστάμενα σχήματα των οποίων βασικός κορμός είναι η Κύπρος και η Ελλάδα λειτουργούν συνεργασίες με το Λίβανο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με αυτά να ανανεώνονται και να εξελίσσονται.

Και την Αθήνα να τα αξιοποιεί ως διπλωματικό χαρτί που ενισχύει τον ρόλο της σε μία προσπάθεια εξωστρέφειας. Με την εικόνα των συνεργασιών στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο να αλλάζει καθώς η Αγκυρα προχωρεί σε βήματα εξομάλυνσης με τις χώρες της περιοχής και σε αλλαγή ρητορικής απέναντι στην Αθήνα. Και τις ΗΠΑ να θέλουν να μειώσουν στο ελάχιστο τις τριβές στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και δη μεταξύ συμμάχων.

Σημαντική  για την ελληνική διπλωματία χαρακτηρίζεται η πρωτοβουλία να προχωρήσει στη διοργάνωση μίας συνάντησης ανώτερων εκπροσώπων της ΕΕ που ασχολούνται με το ζήτημα της Συρίας στην Αθήνα με τη συμμετοχή και του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Γκιρ Πέτερσεν, στις 21 Απριλίου. Μία συνάντηση κατά την οποία εκτιμάται ότι η Αθήνα αναζητεί ενεργό ρόλο γέφυρας και στο Συριακό, έστω και αν η προσπάθεια χαρακτηρίζεται μάλλον «μάταιη».