Μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022 ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκδήλωση «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική» που οργανώνει το υπουργείο Οικονομικών με ομιλητή τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία του πρόεδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου.

Επεσήμανε ότι η πρόβλεψη ήταν για πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ.

«Τα καταφέραμε όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος και κυβέρνηση» επεσήμανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι:

«Η ελληνική οικονομία κατάφερε να στηρίξει τους ευάλωτους, να αναπτυχθεί σταθερά και βιώσιμα, να βελτιώσει τη θέση και το κύρος της, να μετασχηματιστεί, να ισχυροποιηθεί. Ό,τι είπαμε το κάναμε… Παρά τις συνεχείς ανατροπές, τηρήσαμε τα πάντα. Θέλουμε να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με τους πολίτες. Η οικονομία μας διακρίνεται σήμερα για ανθεκτικότητα, πρόοδο και δυναμική».

Την ίδια ώρα, είπε πως η κυβέρνηση μπορεί να μιλάει με έργα και πράξεις:

–Μειώσαμε φόρους,

-Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ,

-Μειώσαμε την προκαταβολή φόρου,

-Καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης,

-Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές,

-Χορηγήσαμε κίνητρα για την αύξηση της πλήρους απασχόλησης,

-Θεσπίσαμε κίνητρα για τον επαναπατρισμό νέων που έφυγαν από τη χώρα μας,

-Στηρίξαμε τους πολίτες με μέτρα 57 δισ. ευρώ,

-Ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με παρεμβάσεις όπως είναι η αύξηση των μισθών, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η αύξηση των συντάξεων.

Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι «δεν κλείνουμε τα μάτια στα κακώς κείμενα, ούτε κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», τόνισε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν με σταθερά βήματα. «Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα τονώνει τη βιώσιμη ανάπτυξης της χώρας μας. Θα στηρίζει με συνέπεια τις προσπάθειες για ατομική προκοπή».