Το καλύτερο Πάσχα των τελευταίων χρόνων αναμένεται να είναι το φετινό για την ακτοπλοΐα «θεού θέλοντος» αλλά και «καιρού επιτρέποντος», με αποτέλεσμα η ακτοπλοΐα να κάνει τη δική της Ανάσταση.

Αν και είναι ακόμη σχετικά νωρίς ωστόσο τα τερματικά των τουριστικών πρακτόρων και των ακτοπλοϊκών εταιρειών δέχονται ήδη κρατήσεις  και εκδίδουν εισιτήρια σε ρυθμούς υψηλότερους της περυσινής προ πασχαλινής περιόδου αν και το Πάσχα του 2022 ήταν στις 24 Απριλίου μία βδομάδα δηλαδή αργότερα.

Η επιβατική κίνηση

Όλα δείχνουν ότι η κίνηση θα είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι εφόσον το επιτρέψει βέβαια και ο καιρός. Πέρυσι ας  σημειωθεί ότι η επιβατική κίνηση ήταν περίπου 20% κάτω σε σύγκριση με το 2019 την καλύτερη ιστορικά χρονιά.

Οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παραμένουν στα ίδια  επίπεδα με αυτά του περυσινού καλοκαιριού, μετά το μπαράζ ανατιμήσεων που είχε καταγραφεί το 2021/2022, με στόχο να καλυφθεί ένα μέρος τους αυξημένου κόστους, λόγω της εκρηκτικής ανόδου της τιμής των ναυτιλιακών καυσίμων.

Όπου φύγει φύγει…

Υπολογίζεται ότι περί τους 250.000 επιβάτες αναμένεται να αναχωρήσουν από τα τρία μεγάλα λιμάνια της Αττικής (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο) για τα νησιά του Αιγαίου την εβδομάδα  πριν το Πάσχα. Τα εξοχικά στα νησιά θα ανοίξουν και πάλι ενώ ανοικτά θα είναι και κάποια ξενοδοχεία με τα περισσότερα πάντως να ανοίγουν μετά την πρώτη Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι πρώτη χρονιά χωρίς περιοριστικά μέτρα μετά την πανδημία περισσότεροι από 210.000 ταξιδιώτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής για τις γιορτές του Πάσχα (από 15/4 έως 25/4). Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, από το λιμάνι του Πειραιά, με προορισμό τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τον Αργοσαρωνικό, μετακινήθηκαν  166.609 επιβάτες και 26.695 οχήματα. Από το λιμάνι της Ραφήνας, αναχώρησαν 38.726 επιβάτες και 10.088 οχήματα και από το λιμάνι του Λαυρίου αναχώρησαν 12.259 επιβάτες και 3.447 οχήματα.

Πάντως, η επιβατική κίνηση το 2022 σε σχέση με το 2019, οπότε δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, και θεωρείται συγκρίσιμη, ήταν μειωμένη κατά 20% με 25% σε πολλές γραμμές. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το 2019 το Πάσχα έπεσε στις 28 Απριλίου  και όσο πιο αργά πέφτει το Πάσχα τόσο αυξάνεται η κίνηση προς τα νησιά.

Για φέτος πάντως η αίσθηση μεταξύ των στελεχών των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι ότι αναλογικά με την εποχή η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη καθώς ο κόσμος αναζητά πλέον συνεχώς ευκαιρίες για να ταξιδέψει.

Πρόβα για το καλοκαίρι

Το Πάσχα θα είναι μια «prova generale» για τον ακτοπλοϊκό κλάδο ενόψει της θερινής σεζόν και του τρίτου τριμήνου του έτους (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) που παραδοσιακά καταγράφεται η υψηλότερη επιβατική κίνηση. Το στοίχημα για φέτος για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι η επιβατική και μεταφορική κίνηση να ξεπεράσει αυτή του 2019. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πέρσι λίγο έλειψε να πιαστούν  τα νούμερα του τρίτου τριμήνου του 2019

Το τρίτο τρίμηνο του 2022 η ακτοπλοϊκή κίνηση στο εσωτερικό (χωρίς τα πορθμεία) ήταν μόλις 3,6% μειωμένη σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019. Έφτασε τους 8.705.955 επιβάτες έναντι 9.029.963 το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Μια αύξηση της επιβατικής και μεταφορικής κίνησης θα σημάνει μια πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο αποτελεσμάτων για την  ακτοπλοΐα καθώς αναμένεται και το κόστος καυσίμων να είναι μειωμένο σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019 και συνολικά όλη εκείνη τη χρονιά, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων και συνεπώς τα έσοδα θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

Νέα πλοία

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το κύριο μεταφορικό έργο στο Αιγαίο  θα το επιτελέσει η Attica Group με 30 πλοία στο στόλο της sε συνεργασία με την ΑΝΕΚ (εννέα πλοία). Επίσης σημαντικό έργο στις γραμμές της Κρήτης θα επιτελέσει και ο όμιλος των Μινωικών Γραμμών (τέσσερα πλοία). Η Seajets με 24 ιδιόκτητα πλοία (τέσσερα συμβατικά, τα υπόλοιπα ταχύπλοα) η Fast Ferries με τέσσερα πλοία (τρία συμβατικά και ένα ταχύπλοο), και η Golden Star Ferries με τρία πλοία εκ των οποίων το Andros Queen είναι το νέο απόκτημα της εταιρείας και μία σειρά άλλων εταιρειών, θα εξυπηρετήσουν τα εκατομμύρια των επιβατών. Νέα παρουσία για φέτος στην ακτοπλοΐα στις γραμμές των Δυτικών Κυκλάδων θα είναι και το «Άνεμος» της Aegean Sea Lines του Ομίλου Ευγενίδη το οποίο άνοιξε ήδη πλάνα με τους ενδιαφερομένους να μπορούν να κλείσουν εισιτήρια από 26 Ιουνίου.

Συνολικά στο Αιγαίο υπολογίζεται ότι δρομολογούνται περί τα 100 πλοία από 28 εταιρείες, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων XRTC.

Αυστηροί έλεγχοι στα ταχύπλοα

Να μην χαριστούν σε κανένα είναι το μήνυμα που έχει στείλει το Μέγαρο Μαξίμου στο Υπουργείο Ναυτιλίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του όπως λέγεται στην ακτοπλοϊκή πιάτσα. Για τον λόγο αυτό και οι έλεγχοι έχουν ενταθεί από το Λιμενικό Σώμα ενόψει του Πάσχα. Έμφαση δίνεται στο καθεστώς απασχόλησης των ναυτικών έτσι ώστε να τηρείται η εργατική νομοθεσία, όπως επίσης και στα θέματα ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Μάλιστα πριν τρεις ημέρες «έφυγε» νέο σήμα από το Αρχηγείο του Λιμενικού προς τις λιμενικές αρχές με θέμα «ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΛΟΙΩΝ», ειδικά στα ταχύπλοα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία όπου παρατηρούνται και οι περισσότερες παραβιάσεις της νομοθεσίας.

Πηγή: ot.gr