Η τετραετία βελτίωσης των αμοιβών ξεκίνησε. Εντός της εβδομάδος ανακοινώνεται η «γενναία αλλά ρεαλιστική» – κατά την κυβέρνηση – αύξηση του κατώτατου μισθού. Εντός των επόμενων μηνών «έρχεται» η επαναφορά των τριετιών μετά την πτώση της ανεργίας κάτω από το 10%. Εκκινεί η διαδικασία βελτίωσης των μέσων αμοιβών, μέσω των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, με την πρώτη την υπογραφή της τριετούς σύμβασης των εργαζομένων σε ΟΤΕ και COSMOTE.

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης έχει δώσει το στίγμα για την πολιτική που θα ακολουθήσει εφόσον εκλεγεί και αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας. «Η επόμενη τετραετία θα έχει ως στόχο τους καλύτερους μισθούς», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός της εβδομάδος ανακοινώνεται η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κατώφλι» της νέας αύξησης ξεκινά από το 8% ενώ μικρές πιθανότητες συγκεντρώνει το «αισιόδοξο σενάριο», που εκτινάσσει το νέο κατώτατο μισθό πάνω από τα 800 ευρώ.

Η «συγκρατημένη – αλλά γενναιόδωρη – αύξηση» – προσδιορίζει το νέο μισθό στα 770 έως 780 ευρώ και εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε αυτή θα παρουσιαστεί ως – κατά τι υψηλότερη – από αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους, δηλαδή 7,75%.

Οποιαδήποτε κι αν είναι η τελική απόφαση της κυβέρνησης, αναμένεται να συνδυαστεί με την ταυτόχρονη εξαγγελία μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Οι τριετίες

Η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, φέρει – προ των πυλών – την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.

Η τελευταία καταγραφή για το μήνα Ιανουάριο δείχνει την ανεργία στο 10,8%, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10% γεγονός που θα σημάνει την επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων.

Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία θα μπορούν να λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν, μόνο οι εργαζόμενοι, που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μια, δύο ή τρείς τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Οι κλαδικές συμβάσεις

Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό που δόθηκαν μέχρι τώρα, δεν προκάλεσαν την αντίστοιχη βελτίωση των υπόλοιπων μισθών.

Τρείς στους τέσσερις εργαζόμενους που δεν αμείβονται με τα κατώτατα όρια και δεν έχουν λάβει αντίστοιχες αυξήσεις. Παρά ταύτα η κυβέρνηση αποφεύγει να δεσμευτεί ότι θα αλλάξει το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων το οποίο τροποποιήθηκε την περίοδο των μνημονίων.

«Ενθαρρύνουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, ενώ εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις «μπορούν και καλύτερα, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες».

Προς την κατεύθυνσης αυτή κινείται η τριετής σύμβαση που υπέγραψαν η διοίκηση της COSMOTE και η Ομοσπονδία των εργαζομένων μετά από τρίμηνες διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται για μια συμφωνία που ενισχύει σημαντικά τους νέους εργαζόμενους με άμεσες και έμμεσες αυξήσεις που στην ολοκλήρωσή τους φθάνουν έως και το 30%. Ορισμένες από τις προβλέψεις της τριετούς σύμβασης είναι οι εξής:

  • Οι διατακτικές Super market των 240 ευρώ γίνονται 850 ευρώ κάθε χρόνο μέσω του προγράμματος Be-Flexi. Πρόκειται για αύξηση από 3,5% έως 9% καθαρά, αναλόγως τον μικτό μισθό.
  • Οικονομική ενίσχυση αναπλήρωσης απωλειών εισοδήματος λόγω του πληθωρισμού, μέσω διατακτικών σίτισης, με κλιμακούμενα ποσά και μέγιστο τα 1.000 Ευρώ. Για μισθούς κάτω από 1300 ευρώ, η ενίσχυση αυτή ισοδυναμεί σε αύξηση στις αποδοχές έως 12%, για μισθούς από 1300 έως 2000 ευρώ, σε αύξηση έως 6% και έως 2,5% σε μισθούς από 2000 έως 3000 ευρώ, ενώ το ανώτατο ποσό θα δοθεί σε τρίτεκνους, γονείς με τέκνα ΑΜΕΑ και εργαζομένους ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50%
  • Δώρο γάμου ίσο με έναν μικτό μηνιαίο τακτικό μισθό με ανώτατο όριο τα 2.000 ευρώ.
  • Νέα μισθολόγια με βάση τον ρόλο, με τέσσερις πυλώνες και ενιαία μισθολογικά κλιμάκια για όλους, το εισαγωγικό επίπεδο των οποίων είναι υψηλότερο από τον νόμιμο μισθό, και με ρήτρα για αναπροσαρμογές βάσει των ετών υπηρεσίας.

Πηγή ΟΤ