Με μια λιτή ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε την απόφασή να αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή αφού δεν θα είναι υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές ο Κώστας Καραμανλής επέλεξε να γράψει το τέλος της κοινοβουλευτικής του παρουσίας μετά από 34 χρόνια.

Ο Κώστας Καραμανλής, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1956. Πατέρας του ήταν ο Αλέκος Καραμανλής, αδερφός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και μητέρα του η Αλίκη Γεωργούλη.

Ηταν Ιούνιος του 1989 οπότε και εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία, στην Α’ Θεσσαλονίκης. Από το 2009 όποτε και παρέδωσε τα ηνία της ΝΔ, διατηρούσε μια σπάνια κοινοβουλευτική παρουσία.

Από τα φοιτητικά του χρόνια αναμίχθηκε με τα κοινά ως μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ και διετέλεσε υπεύθυνος για οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα.

Το 1995 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δυο χρόνια μετά στις 21 Μαρτίου 1997 και ύστερα από την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας το 1996 από το ΠΑΣΟΚ, εξελέγη από το 4ο συνέδριο του κόμματος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν η πρώτη φορά που το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας καλούνταν να εκλέξει νέο αρχηγό. Τότε θα επικρατήσει των ανθυποψηφίων του Μιλτιάδη Έβερτ και Γιώργου Σουφλιά, ο Κώστας Καραμανλής.

Στις εκλογές του 2000 έχασε οριακά τη νίκη και την πρωθυπουργία από τον Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία 165 εδρών. Θα κερδίσει και τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, τις οποίες είχε προκηρύξει λίγες μέρες πριν από τις καταστροφικές και πολύνεκρες δασικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου.

Υπό το βάρος των σκανδάλων, της τραγικής κατάστασης της οικονομίας και της απειλής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λόγω της προεδρικής εκλογής, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκηρύσσει εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009, τις οποίες θα χάσει πανηγυρικά από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου.

Το ίδιο βράδυ ανοίγει την κούρσα της διαδοχής του και στις 6 Νοεμβρίου το έκτακτο συνέδριο του κόμματος αποφασίζει για πρώτη φορά ο έβδομος κατά σειρά αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να εκλεγεί από τα μέλη του κόμματος.

Στις 30 Νοεμβρίου θα παραδώσει τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας στον Αντώνη Σαμαρά, που αναδείχθηκε νικητής των εσωκομματικών εκλογών.

Από το Βατοπέδι και τις πυρκαγιές έως τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Ο Κώστας Καραμανλής παρέμεινε στην εξουσία για 5 χρόνια και 7 μήνες και επί της πρωθυπουργίας τους διεξήχθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

Η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, οι μεγάλες πυρκαγιές του 2007 αλλά και η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα σημάδεψαν, μεταξύ άλλων, την πρωθυπουργική του θητεία.

Εκ των υστέρων του καταλογίζονται ευθύνες για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας την περίοδο της πρωθυπουργίας του και τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή της εισόδου της χώρας στον αστερισμό του μνημονίων.

Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή έγινε γνωστό πως ξένες υπηρεσίες παρακολουθούσαν τόσο τον ίδιο όσο και άλλα πολιτικά πρόσωπα.  Το γνωστό και ως σχέδιο «Πυθία». Το 2009 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ ενημέρωσε τον Κώστα Καραμανλή για τις παρακολουθήσεις. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΕΥΠ, την ίδια περίοδο υπήρξαν αναφορές για σχέδιο δολοφονίας του.

Ωστόσο, με νέο έγγραφο η ΕΥΠ σημείωνε πως από τις έρευνές της δεν προέκυπτε κανένα στοιχείο για σχέδιο δολοφονίας του πρωθυπουργού και δεν απέκλειε το ενδεχόμενο οι πληροφορίες να δίνονταν μέσα σε ένα γενικότερο σχέδιο παραπληροφόρησης των κρατικών αρχών.

Ο γάμος του με τη Νατάσα Παζαϊτη

Ο Κώστας Καραμανλής γνώρισε την κ. Παζαΐτη το 1989 όταν εργαζόταν στο πολιτικό του γραφείο στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των βουλευτικών εκλογών.

Το αρχικό ειδύλλιο μετατράπηκε σε σοβαρή σχέση που κρατήθηκε μυστική έξω από τα φώτα της δημοσιότητας. Η Νατάσα Παζαΐτη εγκατέλειψε αργότερα το πολιτικό γραφείο του μελλοντικού συζύγου της και εργαζόταν σε κατάστημα με είδη δώρων.

Τελειόφοιτος της σχολής Νηπιαγωγών η Νατάσα Παζαΐτη, που κατάγεται από την Επανομή Θεσσαλονίκης, επισημοποίησε αργότερα τη σχέση της με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας με τον οποίο συζούσε τα τελευταία πέντε χρόνια .

Ο γάμος του έγινε στην Πρώτη Σερρών, τον Απρίλιο του 1998, με περισσότερους από 10.000 καλεσμένους. Λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής γίνεται πατέρας.

Στις 12 Ιουνίου γεννιούνται τα δίδυμα Αλέξανδρος και Αλίκη.

Ο Κώστας Καραμανλής, μετά τις εκλογές θα πάψει να είναι βουλευτής, αλλά όπως λένε κύκλοι, δεν θα σταματήσει να βρίσκεται εκτός της Νέας Δημοκρατίας