Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια ο Σερίφ Μπαρακάτ, κάτοικος Ελλάδας με σπουδές μηχανικού στον Καναδά, είχε τον εξής προβληματισμό: Εχοντας ήδη μια κόρη και ενώ η γυναίκα του ήταν έγκυος στο γιο τους, άρχισε να σκέφτεται πόσα πράγματα θα έπρεπε να αγοράσουν ξανά από την αρχή για το νέο μέλος της οικογένειας. Μια πιο οικονομική και βιώσιμη λύση ήταν επιτακτική ανάγκη.

Ετσι γεννήθηκε η ιδέα: «Αν ανταλλάσσαμε τα ρούχα της κόρης μας με άλλα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για το γιο μας;…». Λίγο καιρό αργότερα, μαζί με δύο συνοδοιπόρους, την Ελενα Στάμου και τον Τζίμυ Νικολαϊδη, έφτιαξε μια ψηφιακή πλατφόρμα που πλέον δίνει δεύτερη ευκαιρία σε αντικείμενα που έχουν φαινομενικά κλείσει τον κύκλο τους: Μέσω της πλατφόρμας γονείς δωρίζουν ρούχα που τα παιδιά τους δεν χρειάζονται πια και προμηθεύονται άλλα που τους είναι χρήσιμα. Σήμερα στην πλατφόρμα Swaplanet είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 9.000 γονείς που ανταλλάσσουν μεταχειρισμένα ρούχα σε καλή κατάσταση έχοντας πρόσβαση σε μια «παιδική ντουλάπα» με περισσότερα από 20.000 τεμάχια.

Εκτός της χρηστικής της αξίας, η πλατφόρμα έχει και οικολογικό υπόβαθρο: Μελετώντας σχετικές έρευνες, οι ιδρυτές της διαπίστωσαν ότι η βιομηχανία ρούχων είναι ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον πλανήτη – με το παιδικό ρούχο να κατέχει σημαντικό μερίδιο της ευθύνης εξαιτίας της σύντομης διάρκειας της χρήσης του. Ετσι, μέσω της πλατφόρμας, ο Σερίφ, η Ελενα και ο Τζίμυ φιλοδοξούν να γλιτώσουν την ατμόσφαιρα ως το 2025 από 300 εκατ. κιλά διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν στη φύτευση 14 εκατ. δέντρων.

Προς το παρόν στη Swaplanet διατίθενται ρούχα για ηλικίες 0-14 ετών ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προστεθούν και παιδικά βιβλία.

Πώς λειτουργεί

Ο τρόπος λειτουργίας της είναι απλός: Οσοι γονείς επιθυμούν να συμμετάσχουν δημιουργούν δωρεάν έναν λογαριασμό και κάνουν αίτηση για να παραλάβουν μια τσάντα στην οποία θα τοποθετήσουν τα ρούχα που προσφέρουν. Ενας διανομέας παραλαμβάνει την τσάντα από τον χώρο του γονέα και εκείνος πιστώνεται με πλανήτες, οι οποίοι αντιστοιχούν σε ευρώ. Με αυτούς τους πλανήτες οι γονείς μπορούν να παραγγείλουν άλλα ρούχα από την πλατφόρμα πληρώνοντας παράλληλα ένα μικρό αντίτιμο που ξεκινά από 0,80 ευρώ το τεμάχιο. «Οταν παραλαμβάνουμε τα ρούχα, τα περνάμε από διαδικασία διαλογής. Κρατάμε μόνο αυτά που βρίσκονται σε καλή κατάσταση και τα υπόλοιπα είτε τα δωρίζουμε σε μη κυβερνητικές οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε είτε τα επιστρέφουμε με μια μικρή χρέωση στον αποστολέα τους. Στη συνέχεια τα ρούχα στέλνονται στο καθαριστήριο και απολυμαίνονται» λέει στα «ΝΕΑ» εκ μέρους της Swaplanet η Μαργαρίτα Κούρτη-Μένου.

Θετικές συνήθειες

Κάθε νέος χρήστης που εγγράφεται παίρνει ως δώρο 50 πλανήτες που αντιστοιχούν σε 50 ευρώ ώστε να διαλέξει όποια ρούχα επιθυμεί χωρίς ακόμη να έχει στείλει τα δικά του. «Υπάρχει σημαντική ανταπόκριση και πλέον πολλοί γονείς μας λένε πως όταν χρειάζονται κάποιο ρούχο για τα παιδιά τους, η πλατφόρμα είναι η πρώτη τους επιλογή. Αν δεν βρουν αυτό που αναζητούν, τότε απευθύνονται στα καταστήματα…» συμπληρώνει η Μαργαρίτα Κούρτη-Μένου.

Οι ιδρυτές του Swaplanet εξηγούν πως «ο ρόλος μας ξεκινά από τη στιγμή που γεννιέται ένας άνθρωπος, δημιουργώντας θετικές συνήθειες που θα τον ακολουθούν σε αυτό το ταξίδι που ονομάζεται ζωή: να μοιραζόμαστε αυτό που δεν μας χρειάζεται πλέον με άλλους ανθρώπους και να μειώσουμε το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα από την πρώτη μέρα. Να δημιουργήσουμε μια κυκλική οικονομία όπου επαναχρησιμοποιούμε ή αλλάζουμε τη χρήση των ρούχων που συσσωρεύονται στα σπίτια μας και καταλήγουν να πετιούνται μολύνοντας τον πλανήτη μας, να βοηθήσουμε τους γονείς να εξοικονομήσουν χρήματα από τις αγορές παιδικών ρούχων, ώστε να τα αξιοποιήσουν δημιουργώντας νέες χαρούμενες εμπειρίες και αναμνήσεις με τα παιδιά τους».