Η επανάληψη εκλογών δεν είναι η καλύτερη διαφήμιση για τη δημόσια διοίκηση. Είναι όμως ενδεικτική για την τοπική διοίκηση στο κρατίδιο του Βερολίνου, ένα από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Λόγω σειράς οργανωτικών λαθών και παραλείψεων ακυρώθηκαν οι τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021 και επαναλαμβάνονται την ερχόμενη Κυριακή. Ενδεχόμενη νίκη της δεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης θα είναι ήττα των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων με αρνητική σκιά και για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του καγκελάριου Σολτς.

«Φτωχό αλλά σέξι» χαρακτήριζε το Βερολίνο ο πρώην κυβερνήτης-δήμαρχος Κλάους Βοβεράιτ.

«Σέξι» παραμένει καθώς αλλάζει καθημερινά εικόνα, χαρακτήρα, ύφος σε αντίθεση με τη στατικότητα άλλων μητροπόλεων. Παραμένει επίσης «φτωχό» και υπερχρεωμένο με τα κοινωνικά προβλήματα μιας μητρόπολης σχεδόν 4 εκατομμυρίων κατοίκων, στα οποία προστίθενται και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες – το νέο κύμα από την Ουκρανία απορροφήθηκε μόνο χάρη στην αλληλεγγύη των κατοίκων που πήραν πολλούς στα σπίτια τους, εξηγεί ο Λόρεντς Μάρολντ, διευθυντής της μεγαλύτερης εφημερίδας του Βερολίνου «Ταγκεσπίγκελ».

Πολιτικά, το Βερολίνο ήταν παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατική πόλη. Στις πρώτες δεκαετίες μετά τον πόλεμο τα ποσοστά του SPD ξεπερνούσαν και το 50%. Τα τελευταία 22 χρόνια ο «κυβερνήτης-δήμαρχος», όπως λέγεται ο τοπικός πρωθυπουργός του κρατιδίου, είναι Σοσιαλδημοκράτης, από το 1989 συμμετέχει στις τοπικές κυβερνήσεις συνεργασίας. Αλλά στις εκλογές του 2021 το SPD με 21,4% είχε το χειρότερο ποσοστό στη μεταπολεμική περίοδο.

Η στέγη είναι ένα από τα καυτά προβλήματα της πόλης, η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά κατοικίας. Ο στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για 400.000 νέα διαμερίσματα το χρόνο είναι άπιαστο όνειρο, το ίδιο και ο στόχος της τοπικής κυβέρνησης του Βερολίνου για 20.000 νέα διαμερίσματα ετησίως, λέει ο Μάρολντ.

Οι Βερολινέζοι έχουν μια έφεση σε ακραίες λύσεις. Στις εκλογές του 2021 πραγματοποιήθηκε και δημοψήφισμα στο Βερολίνο, περίπου το 60% τάχθηκε υπέρ της απαλλοτρίωσης κατοικιών μεγάλων εταιρειών ακινήτων που κατέχουν πάνω από 3.000 διαμερίσματα.

Η κρατικοποίηση θα κόστιζε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν έχει η πόλη του Βερολίνου. Αν τα διαθέσει για την κρατικοποίηση των υπαρχόντων διαμερισμάτων, λέει ο Μάρολντ, θα λείψουν από τη χρηματοδότηση της κατασκευής νέων που χρειάζεται ούτως ή άλλως η γερμανική μητρόπολη.

Αλλά ούτε η νομική – συνταγματική πλευρά έχει αποσαφηνιστεί. Το Βερολίνο απέτυχε ήδη με την «οροφή» στα ενοίκια που αποφάσισε η προηγούμενη τοπική κυβέρνηση, αλλά κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, εκτινάσσοντας στη συνέχεια τα ενοίκια.

Η σημερινή τοπική πρωθυπουργός Φραντζίσα Γκίφαϊ (SPD) δεν είχε αντίρρηση για μια συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Φιλελεύθερους (FDP) ήδη από τις προηγούμενες εκλογές, αλλά η αριστερόστροφη ηγεσία του τοπικού SPD επέβαλε τη συνέχιση του συνασπισμού με τους Πράσινους και την μετακομμουνιστική Αριστερά.

Τώρα δεν αποκλείεται οι Σοσιαλδημοκράτες να συρθούν σε έναν συνασπισμό με το δεξιό CDU, αλλά όχι ως πρώτο κόμμα.

Σε τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας «Μπιλντ» προηγείται το δεξιό CDU με 25%, ενώ το SPD πέφτει στο 19% και ακολουθούν οι Πράσινοι με 18%. Η Αριστερά είναι στο 12%, το ακροδεξιό AfD στο 10% και το κεντρώο FDP στο 6%.

Ανάλογα ποσοστά έδιναν και άλλες δημοσκοπήσεις. Αριθμητικά τα ποσοστά επιτρέπουν αρκετά σενάρια συνεργασιών, οριακά ακόμη και για επανέκδοση της σημερινής κεντρο-αριστερής κυβέρνησης.