Μα ξαφνικά τι παθαίνουν – αν όχι όλοι – αρκετοί οδηγοί αυτοκίνητου όταν βλέπουν στον δρόμο ποδήλατο;
Γιατί αφηνιάζουν; Γιατί κορνάρουν; Γιατί μαρσάρουν; Γιατί βρίζουν κι όσους ποδηλατούν τους γιουχάρουν;

Τέσσερις είναι οι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται η παραπάνω συμπεριφορά. Σε αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει μετά από εκατοντάδες χιλιόμετρα πετάλι στους δρόμους της Αττικής, μετά από έρευνα και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με όσους χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης.

1.Η έλλειψη οδηγικής Παιδείας δυσκολεύει τη συνύπαρξη.

Οδηγοί αυτοκινήτου και οδηγοί ποδηλάτου, ειδικά τα τελευταία χρόνια, συναντιούνται στο δρόμο όλο και πιο συχνά. Σε όλες τις πόλεις του κόσμου όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης.

Κάποιοι το κάνουν και στην Αττική. Και μοιραία οδηγοί αυτοκινήτων και οδηγοί ποδηλάτων βρίσκονται μαζί στο δρόμο.

Υπάρχουν και τα δύο είδη μετακίνησης. Συνυπάρχουν; Δύσκολο.
Γιατί;

Ουδείς έχει διδάξει έως σήμερα, στα σοβαρά τουλάχιστον, στους Έλληνες πολίτες τη συνύπαρξη αυτοκινήτου και ποδηλάτου στον δρόμο.

Αυτό δεν έχει γίνει ούτε στο σχολείο ούτε σε σχολές εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών.
Ο Έλληνας γενικά δεν έχει μάθει να συνυπάρχει. Δεν έχει μάθει να μοιράζεται τον δρόμο.
Έτσι, μοιραία καταλήγουμε σε αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε, δηλαδή στους δρόμους Αττικής άνθρωποι που μετακινούνται με ποδήλατο να δέχονται ύβρεις.

 

2.Η μεγάλη παρεξήγηση- σύγχυση.
 
 
Μεγάλη μερίδα των οδηγών αυτοκινήτων έχουν συνήθως επιθετική και ανάρμοστη συμπεριφορά απέναντι σε οδηγούς ποδηλάτου διότι θεωρούν ότι όποιος μετακινείται με ποδήλατο βρίσκεται στον δρόμο απλώς για…βόλτα.

Πρόκειται για μία μεγάλη παρεξήγηση, για μία τεράστια σύγχυση.

Φυσικά και δεν συμβαίνει αυτό. Ειδικά τις καθημερινές μέρες της εβδομάδας όσοι χρησιμοποιούν το ποδήλατο, το χρησιμοποιούν για να πάνε στη δουλειά τους και να κάνουν τα ψώνια τους και να πάνε στο γιατρό. Κάνουν ό,τι κάνει κάποιος με το αυτοκίνητο. Επιλέγουν όμως να μετακινηθούν με το ποδήλατο.

Αλλά βέβαια και εδώ αυτή η τεράστια σύγχυση, αυτή μεγάλη παρεξήγηση έχει τις ρίζες της στην έλλειψη Παιδείας.

Να σημειωθεί επίσης ότι ακόμη και για βόλτα να πήγαιναν όσοι ποδηλατούν δεν δικαιολογούνται οι υβρεις και οι προσβολές που δέχονται από άλλους οδηγούς.

3.Εκτός δρόμου το…διαφορετικό.

Εδώ η εξήγηση που δίνω είναι σε ένα βαθμό κοινωνιολογική. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις το διαφορετικό, το άλλο, αυτό που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα,  δημιουργεί αναστολές, τρομάζει. Και αρκετές φορές η αντίδραση είναι αυτό το άλλο να οδηγείται στο περιθώριο. Στην προκειμένη περίπτωση το άλλο είναι το ποδήλατο, διότι – τουλάχιστον στη χώρα μας και στην Αττική – η παρουσία του εξακολουθεί να είναι μικρή.

Το ποδήλατο ακόμη και εν έτει 2023 στη χώρα μας θεωρείται από τους υπόλοιπους οδηγούς οχημάτων ως ένα μέσο μετακίνησης που πρέπει να βρίσκεται στο περιθώριο. Όχι εντός του δρόμου. Ναι, είναι εκτός δρόμου το… διαφορετικό. Τεράστιο λάθος βέβαια αυτό. Όσοι το κάνουν θα πρέπει να αναλογιστούν τι συμβαίνει σε όλες τις πόλεις του κόσμου τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Θα πρέπει να σκεφτούν ότι βρισκόμαστε σε κλιματική και ενεργειακή κρίση που είναι συνεχώς επιδεινούμενες.
4: Κι ένα λάθος από τα αποδυτήρια

Άλλο ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν όσοι οδηγούν αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα στον δρόμο και ξαφνικά συναντηθούν με ένα ποδήλατο, είναι πως αυτός που οδηγεί το ποδήλατο, είναι ο… ποδηλάτης. Θεωρούν πως αυτός που οδηγεί το ποδήλατο δεν οδηγεί τίποτα άλλο.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μπαρούφα από αυτό, μεγαλύτερο σφάλμα από αυτό.
Προσωπικά έχω αυτοκίνητο αλλά επιλέγω να χρησιμοποιώ, όσο μπορώ περισσότερο, το ποδήλατο για τις μετακινήσεις μου.

Μάλιστα, σε μία περίοδο της ζωής μου είχα και αυτοκίνητο και μηχανή αλλά προσπαθούσα όσο γινόταν περισσότερο να χρησιμοποιώ το ποδήλατο.

Όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους δεν είναι οι… «ποδηλάτες» που ξαφνικά ξεφύτρωσαν στη γη και ήρθαν από τον πλανήτη ποδηλασία. Είναι πολίτες που χρησιμοποιούν ως μέσο μετακίνησης το ποδήλατο. Είναι πολίτες που έχουν και αυτοκίνητο μπορεί να έχουν και μηχανή αλλά επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο.
Και θα πρέπει να σας πω ότι οι περισσότεροι από όσους γνωρίζω να χρησιμοποιούν ποδήλατο φυσικά και είναι και κάτοχοι αυτοκινήτων…