Στις 17 Ιανουαρίου 2023, στην δικαστική αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας αναβίωσε η υπόθεση του -μόλις- 9 ετών Δημήτρη, που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία τον Ιούλιο του 2017, όταν άφησε την τελευταία του πνοή στο Γ.Ν. Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα, έχοντας μεταφερθεί εκεί έπειτα από παραμονή τριών ημερών στο νοσοκομείο της Λαμίας.

Την ερχόμενη Τρίτη η δίκη θα συνεχιστεί με κατηγορούμενους τον θεράποντα γιατρό του μικρού, αλλά και τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Ο γιατρός του νοσοκομείου Λαμίας που εξέτασε και χειρούργησε τον άτυχο εννιάχρονο κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ ο τότε διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, ο τότε διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ο διάδοχός του, κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως, κατ’ εξακολούθηση, καθώς παρέλειψαν να ασκήσουν πειθαρχικό έλεγχο. Άπαντες καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τα όσα οδήγησαν στον θάνατο του 9χρονου με την οικογένειά του να ζητάει εδώ και περίπου έξι χρόνια να μάθει όλη την αλήθεια και να τιμωρηθούν όσοι έχουν ευθύνες.

Να υπενθυμίσουμε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο από τον θάνατο του 9χρονου έφυγε από τη ζωή και η 14χρονη Ι.Κ. η οποία μπήκε στο χειρουργείο του νοσοκομείου Λαμίας για αφαίρεση σκωληκοειδίτιδας όμως είχε ρήξη στομάχου και πέθανε από περιτονίτιδα. Η Ιωάννα είχε μείνει στη Λαμία πάνω από 12 ώρες όταν μεταφέρθηκε στη Λάρισα όπου κατέληξε. Οι γονείς βρέθηκαν στη δίκη στο πλευρό των γονιών του 9χρονου, ενώ στην υπόθεσή τους εμπλέκεται ο ίδιος γιατρός ως κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν  σύμφωνα με το thesstoday.gr στις 22 Ιουλίου του 2017, όταν ο 9χρονος βρισκόταν για διακοπές στην περιοχή Ανάβρα του δήμου Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και έκανε ποδήλατο στην πλατεία, όταν φέρεται να έχασε την ισορροπία του και έπεσε. Τότε, χτύπησε με το τιμόνι στην κοιλιά και αισθανόταν πολύ έντονους πόνους.

Οι γονείς του άμεσα τον μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, όπου το παιδί υποβλήθηκε σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, σε αξονική τομογραφία, με τη διάγνωση των γιατρών να είναι οξεία κοιλία. Στη συνέχεια, τέθηκε υπό παρακολούθηση για τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ο 9χρονος έκλαιγε από τους πόνους, οι οποίοι γίνονταν συνεχώς πιο έντονοι.

Με μεγάλη καθυστέρηση την τρίτη ημέρα υποβλήθηκε σε ερευνητική λαπαροτομία και για πρώτη φορά εντοπίζεται διάτρηση στομάχου, οπότε και εισήχθη στο χειρουργείο όπου αφαιρέθηκαν 30 εκατοστά του λεπτού εντέρου, ενώ στη συνέχεια, οδηγήθηκε σε απλό θάλαμο νοσηλείας, χωρίς να παρουσιάζει καμία βελτίωση η κατάσταση υγείας του. Στις 26/7, μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα και εισάγεται αμέσως σε ΜΕΘ, όπου και κατέληξε έπειτα από δύο ώρες. Η ιατροδικαστική εξέταση καταλήγει ως αιτία θανάτου «αλλοιώσεις οξείας περιτονίτιδας».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο της Λαμίας, οι γιατροί επιχειρούσαν να καθησυχάσουν τους γονείς του, λέγοντάς τους πως όλα πήγαν καλά και η υγεία του σταδιακά θα βελτιωθεί. Ακόμη και όταν αποφάσισαν την μεταφορά του στην Αθήνα, τους επανέλαβαν για πολλοστή φορά να μην ανησυχούν, και ότι το παιδί θα διακομιστεί για καλύτερη παρακολούθηση.

«Φοβάμαι μαμά, βοήθεια»

Μία από τις συγκλονιστικές καταθέσεις, ήταν αυτή της μητέρας του 9χρονου Δημήτρη, η οποία περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τον Γολγοθά του παιδιού της, όσο νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Λαμίας, προτού αφήσει την τελευταία του πνοή μέσα σε φρικτούς πόνους.

Μέσα σε ένα αρκετά φορτισμένο κλίμα, η ίδια ανέφερε πως ο άντρας της μετέφερε απευθείας τον γιο τους στο νοσοκομείο Λαμίας, έπειτα από το περιστατικό με το ποδήλατο, όπου χτύπησε την κοιλιά του με το τιμόνι. «Ουσιαστικά για τρεις ολόκληρες μέρες δεν έγινε τίποτα, ενώ είχε εμετούς και ούρλιαζε από τους πόνους» ξεσπά η μητέρα του Δημήτρη, προσθέτοντας πως «αφού ολοκληρώθηκε το χειρουργείο την τρίτη μέρα, το παιδί δεν μπορούσε να ηρεμήσει, ήταν σε απόλυτη σύγχυση. Φώναζε βοήθεια, δεν ξέρω τι του είχαν κάνει. Μου έλεγε συνεχώς “φοβάμαι”. Τραβούσε τα καλώδια, τα πάντα γύρω του, και το μόνο που ήθελε ήταν να τρέξει να φύγει. Έβλεπε ακόμη και παραισθήσεις, το ποδήλατό του και νερό γιατί διψούσε πάρα πολύ, καθώς είχε αρχίσει η σήψη. Του αφαίρεσαν 30 εκατοστά έντερο, δεν είχαν καταλάβει την τρύπα ενώ είχαν γίνει εξετάσεις, και την επόμενη μέρα τον έστειλαν να πεθάνει στην Αθήνα».

«Το μόνο που πρόλαβαν να μου πουν στην Αθήνα είναι ότι πέθανε το παιδί μου»

Σύμφωνα με την κατάθεσή της ενώπιον του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος γιατρός ανέφερε στην οικογένεια πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. «Έλεγε πως ο μικρός θα μεγαλώσει και θα κάνει τα πάντα στην ζωή του. Δεν μου ανέφερε τη λέξη σήψη, ούτε τη λέξη περιτονίτιδα. Δεν πρέπει αυτοί οι γιατροί να χειρουργούν παιδιά. Με το που πήγαμε στην Αθήνα μας περιμένανε 7 γιατροί στα επείγοντα και μέσα σε πέντε λεπτά ο γιος μου είχε μπει στην ΜΕΘ. Το μόνο που πρόλαβαν να μου πούνε είναι ότι το παιδί μου πέθανε, τίποτα άλλο» λέει με τρεμάμενη φωνή.

Κατά τη διάρκεια της διακομιδής του παιδιού στην Αθήνα, όπως καταθέτει η μητέρα, συνοδευόταν από μία ειδικευόμενη η οποία είχε αναλάβει υπηρεσία την ίδια ημέρα, για πρώτη φορά στο νοσοκομείο, ενώ της είχαν χορηγήσει μικρές γάζες και χαρτί κουζίνας για να αντιμετωπίσει τον πυρετό του Δημήτρη. «Ο πυρετός είχε φτάσει τους 41 βαθμούς, και μου έδειναν τις πετσέτες για να τις βρέχω και να τις χρησιμοποιώ σαν επιθέματα στο μέτωπο του παιδιού, προκειμένου να πέσει ο πυρετός. Δεν υπήρχε σεντόνι για να σκεπαστεί το παιδί, δεν υπήρχε ούτε θερμόμετρο, ούτε οξυγονόμετρο, δεν υπήρχε τίποτα».