Μόνο μέσω της εφαρμογής myProperty υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2023, αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις κληρονομιάς για θανάτους που έλαβαν χώρα από την 1-1-2022, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή.

Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένο Οδηγό 78 ερωτήσεων απαντήσεων προκειμένου να καλύψει τις απορίες των φορολογούμενων.

Ακίνητα: Εχουν πάρει «φωτιά» οι μεταβιβάσεις πριν απ’ το τέλος του έτους

Δείτε εδώ ολόκληρο τον οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων

Σε έντυπη μορφή

Από εκεί και πέρα, σε έντυπη μορφή εξακολουθούν να υποβάλλονται είτε μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» ενδεικτικά:

-οι δηλώσεις που αφορούν ακίνητα εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών (Α.Π.Α.Α.)

-οι δηλώσεις αναβολής φορολογίας,

-οι δηλώσεις με αντικείμενο κινητά κάθε είδους ή μετρητά και δεν διασφαλίζεται η πληρωμή του φόρου από την περιουσία του υπόχρεου κληρονόμου, για τα οποία ο φορολογούμενος παρέχει ασφάλεια ή εγγυητική επιστολή τράπεζας, προκειμένου να βεβαιωθεί ο φόρος σε δόσεις,

-οι δηλώσεις κληρονομιάς επικαρπίας, η οποία περιέρχεται λόγω θανάτου του επικαρπωτή στον ψιλό κύριο που έχει αγοράσει την ψιλή κυριότητα, για την οποία υπόκειται σε φόρο για τα υπόλοιπα δέκατα της αξίας της πλήρους κυριότητας

-οι αρχικές δηλώσεις που η συνολική αξία του ενεργητικού κάθε δήλωσης υπολείπεται της συνολικής αξίας του παθητικού της ίδιας δήλωσης κληρονομιάς.

Πώς πληρώνεται ο φόρος κληρονομιάς

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φόρος κληρονομιάς που αφορά τον κληρονόμο και καταβάλλεται σε έως 12 ίσες διμηνιαίες δόσεις (ή έως 24 εφόσον πρόκειται για ανήλικο υπόχρεο), κάθε μία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, εκτός εάν είναι η τελευταία. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση/έκδοση της πράξης μήνα και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των διμήνων που ακολουθούν.

Εάν ο υπόχρεος καταβάλει το σύνολο του φόρου μέσα στην προθεσμία καταβολής της πρώτης διμηνιαίας δόσης, έχει δικαίωμα έκπτωσης κατά ποσοστό 5%. Εάν ο φόρος που θα προκύψει είναι μικρότερος των 500 ευρώ το ποσό καταβάλλεται εφάπαξ και χωρίς έκπτωση.

Σε περίπτωση που η δήλωση αφορά μόνο κινητά και η καταβολή του φόρου δεν διασφαλίζεται, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ εντός τριών ημερών από τη βεβαίωση ενώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, ο φόρος καταβάλλεται σε μία δόση εντός 30 ημερών χωρίς έκπτωση.