Παρότι οι κεντροαριστερές εκτιμήσεις για την ημερομηνία των εκλογών είναι ότι αυτές θα έρθουν την άνοιξη, η προετοιμασία για την παρουσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον δρόμο προς την κάλπη έχει ήδη ξεκινήσει σε τρία επίπεδα – σε επίπεδο οργανωτικό, για τα ψηφοδέλτια και την τόνωση της βάσης, σε επίπεδο πολιτικό, για τον ευρύτερο σχεδιασμό και τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος, αλλά και επικοινωνιακό, ώστε η Χαριλάου Τρικούπη να αποκρούσει την πίεση που δημιουργεί η πόλωση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΣΟΚ: Παραμένει άλυτος ο γρίφος των συνεργασιών

Στη διαδρομή προς τις κάλπες της απλής αναλογικής πολλά στελέχη, στον στενότερο και στον ευρύτερο πυρήνα του κόμματος, έχουν επιστρατευθεί για να ενισχύσουν την προσπάθεια του κόμματος. Την περισσότερη δουλειά για τα ψηφοδέλτια το τελευταίο διάστημα έκανε η αρμόδια επιτροπή ψηφοδελτίων υπό τον πρώην βουλευτή, Βαγγέλη Αργύρη.

Βαγγέλης Αργύρης

Μαζί με κάποια από τα μέλη της (μεταξύ των οποίων ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαλαγιάννης, και ο Μανώλης Οθωνας) ο Αργύρης έχει κάνει και σχετικές περιοδείες για να διερευνήσει τις προθέσεις τοπικών παραγόντων για τη συμμετοχή στα πράσινα ψηφοδέλτια. Αλλες πιθανές υποψηφιότητες ήρθαν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματος, στην οποία κατατέθηκαν αρκετά βιογραφικά για τους τομείς, τα οποία αξιοποιήθηκαν και για την αναζήτηση υποψηφίων.

Στη διαδικασία βοήθησαν επίσης ο γραμματέας του κόμματος, Ανδρέας Σπυρόπουλος, που σηκώνει και τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς για την εκλογική οργάνωση, μαζί με την υπεύθυνη ανθρωπίνου δυναμικού στη Χαριλάου Τρικούπη, Μάρα Κουκουδάκη.

Μ. Οθωνας, Ν. Σαλαγιάννης

Σε κομματικό επίπεδο, τον δικό τους ρόλο έχουν επίσης η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Νίκου Ανδρουλάκη, Ελενα Αναστασίου, και ο υπεύθυνος για τον πολιτικό σχεδιασμό, Παναγιώτης Δουδωνής, ενώ δύο από τα άτομα που συμβουλεύεται ο ίδιος ο πρόεδρος είναι ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, και ο εξ απορρήτων του στις Βρυξέλλες, Νικόλας Παπάζογλου.

Σε επίπεδο επικοινωνίας, αυτή τη στιγμή το βάρος «πέφτει» στον εκπρόσωπο Τύπου Δημήτρη Μάντζο, ο οποίος έχει αποσπάσει θετικά σχόλια για την παρουσία του και τον χειρισμό στην υπόθεση των υποκλοπών, στη διευθύντρια Επικοινωνίας, Στεφανία Μουρελάτου, και, όσον αφορά την ψηφιακή εμφάνιση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την παρουσία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον Βασίλη Πανάγου.

Ν. Χριστοδουλάκης

Σε επίπεδο θέσεων, την εικόνα του κόμματος ανέλαβαν ο Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Ηλίας Κικίλιας, οι οποίοι έχουν και την τελική επιμέλεια του προγράμματος του κόμματος που εγκρίθηκε πριν από λίγο καιρό από την Κεντρική Επιτροπή, με την αρωγή μιας ομάδας στελεχών, μεταξύ των οποίων ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Θάνος Κολιόπουλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ