Τη δυνατότητα μικροδανείων έως και 25.000 ευρώ σε αγρότες για μικρές επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης δίνει η κυβέρνηση με στόχο την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Πρόκειται για ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα βγει στον «αέρα» το επόμενο διάστημα και αφορά το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η καινοτομία του νέου αυτού ταμείου έγκειται στο γεγονός ότι θα παρέχει εγγυήσεις για μικρά δάνεια, από 3.000 έως 25.000 ευρώ, οι οποίες θα καλύπτονται από Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς την παροχή εγγυήσεων και από την πλευρά των αγροτών δανειοληπτών, με σημαντικά χαμηλό επιτόκιο.

Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ και Διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Η σύσταση του Ταμείου Μικροπιστώσεων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας έγινε με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον περασμένο Μάρτιο και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα ακολουθήσει η επιλογή των Ενδιάμεσων Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών, δηλαδή των εμπορικών τραπεζών που θα αναλάβουν και την υλοποίησή του ώστε να παρέχονται δάνεια για μικρές επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης προς γεωργούς και μεταποιητικές επιχειρήσεις με γεωργικό τελικό προϊόν.

Στα δάνεια αυτά έως 25.000 ευρώ ο αγρότης δεν θα πληρώσει επιτόκιο για το 50% του κεφαλαίου που θα δανειστεί, ενώ με το υπόλοιπο 50% του δανείου θα παρέχεται από την τράπεζα άτοκα για τους πρώτους 24 μήνες.

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα μπορεί να συνδυάζεται και με επιχορηγήσεις, ώστε να παρέχεται επιδότηση επιτοκίου για περιορισμένο διάστημα από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ή και τεχνική στήριξη στους ωφελούμενους γεωργούς και μεταποιητές προκειμένου να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν σωστά το επιχειρηματικό τους σχέδιο.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό μέσω των Μικροπιστώσεων σε αγρότες αναμένεται μόχλευση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020), η οποία μπορεί να φτάσει και στον διπλασιασμό τους.

Παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρξει βελτίωση της επαφής των γεωργών και μεταποιητών με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και μείωση της εξάρτησης από επιχορηγήσεις, βελτίωση των ικανοτήτων τους στην ανάπτυξη και υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ θα μπορέσει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα παρόχων Μικροπιστώσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα.

Σήμερα τα δύο κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) και το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, τα οποία διαθέτουν συνολικά πόρους που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) έχει χρηματοδοτηθεί με πόρους ύψους 80 εκατ. ευρώ που με μόχλευση μπορούν να φθάσουν έως και τα 480 εκατ. ευρώ και παρέχει παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να χορηγούν δάνεια από 10.000 έως 5.000.000 ευρώ σε γεωργούς, κτηνοτρόφους και μεταποιητικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα. Οι πόροι του Ταμείου Εγγυήσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων, την κάλυψη των αναγκών κεφαλαίου κίνησης, τη στήριξη παραγωγών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19.

Με την ενεργοποίηση σύντομα και του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, του οποίου οι πόροι με μόχλευση μπορούν να διπλασιαστούν, θα γίνει δυνατή η κάλυψη αναγκών που έχουν οι αγρότες σε μικρής κλίμακας επενδύσεις ή κεφάλαια κίνησης.