Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια» έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του κατά την έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Εξέφρασε δε την ελπίδα «όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Ουσιαστική συνεργασία για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος και στο ζήτημα του μεταναστευτικού στο φόντο μίας διπλής τραγωδίας, που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, παρά τις ηρωικές, όπως είπε, προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν πολύ πιο ουσιαστικά, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έλευση του στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα:

Σεβασμός σε κοινές αξίες

«Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι.

»Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

»Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».