Σε κάθε διαφορετική περίοδο στη ζωή ενός κατοικίδιου πρέπει η τροφή που του παρέχουμε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Γι’ αυτό και στη διάρκεια της ζωής του, πρέπει να αλλάζουμε την τροφή συχνά. Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος να κάνουμε την αλλαγή στη διατροφή της γάτας μας ώστε να μην αποκτήσει πεπτικές διαταραχές ή έντονα επιλεκτική διατροφή;

Κίνδυνοι από την αλλαγή τροφής μιας γάτας

Οι γάτες είναι γνωστό πως δεν είναι εύκολο να αλλάξουν την διατροφή τους. Το πρώτο είδος τροφής που τους έχει δοθεί θα είναι και καθοριστικό για τις διατροφικές προτιμήσεις της γάτας σας, ενώ πολλές γάτες επιδεικνύουν νεοφοβία. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πιο επιφυλακτικές και ίσως θα αποφεύγουν τη νέα τους τροφή ή θα τρώνε επιλεκτικά. Εκτός των συμπεριφορικών συνηθειών, η σταδιακή αλλαγή τροφής είναι σημαντική ώστε να αποφευχθούν πεπτικές διαταραχές και δυσκολία στη χώνεψη της τροφής.

Ο σωστός τρόπος αλλαγής τροφής

Για την αποφυγή των παραπάνω φαινομένων είναι σημαντικό να ακολουθούμε συγκεκριμένες διαδικασίες κατά το χρονικό διάστημα που αλλάζουμε τροφή στη γάτα μας.

Αν μιλάμε για νεαρή γάτα, τότε είναι σημαντικό να μάθετε ποια τροφή της δινόταν πριν την υιοθετήσετε, αφού η πρώτη επαφή με κάποιο είδος τροφής είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις διατροφικές συνήθειες που θα υιοθετήσει το γατάκι σας στη ζωή του.

Σε γενικά πλαίσια, ο τρόπος να αλλάξετε την τροφή της γάτας σας σωστά, είναι σταδιακά σε ένα διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας, ώστε να μην προκληθεί κάποια πεπτική διαταραχή αλλά και να μπορέσει η γάτα σας να προσαρμόσει τις νέες διατροφικές της συνήθειες. Τις πρώτες μέρες συνδυάστε την παλιά με τη νέα τροφή ακολουθώντας τα σωστά ποσοστά. Για τις πρώτες 2 μέρες βάλτε 75% από την παλιά τροφή και 25% από την νέα τροφή. Για τις επόμενες 2 και εφόσον η γάτα σας έχει συνηθίσει αυτή την αλλαγή, χωρίστε την τροφή της σε 50% νέα και 50% παλιά. Συνεχίστε με αυτό τον ρυθμό μέχρι η γάτα σας να συνηθίσει την νέα της τροφή στο 100%.

Όποια τροφή κι αν επιλέξετε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην προκληθεί κάποιο συμπεριφορικό ή στομαχικό πρόβλημα στη γάτα σας, ενώ καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.